Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Plukanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jak w temacie chce zrobic plukanie silnika poniewaz auto jezdzi na oleju castrol 10w40, jaki srodek polecacie do polukania ? myslalem nad

VALVOLINE ENGINE FLUSH , moga pojawić sie skutki uboczne ? bo czytalem ze czasem sie zdarzają .
Opublikowano

Ale w jakim celu to płukanie ? AHL to jeden z gorszych silników - jak nie kopci i nie bierze oleju to nie dotykać.

Opublikowano
  • Autor

Ale w jakim celu to płukanie ? AHL to jeden z gorszych silników - jak nie kopci i nie bierze oleju to nie dotykać.

mam dwa dwa auta nie dawno nabylem b5 1.8t a tam jest castrol 10w40 wielu uzytkownikow nie poleca tego oleju tylko 5w40 :) i z tego powodu chce robic plukanie , no chyba ze nie jest to potrzebne i wystarczy spuscic i zalac innym ?

Opublikowano

Ja castrola wypłukałem ; Millers Oils Engine Flush 250ml. Po zabiegu wszystko było ok, więc polecam.

.
Opublikowano

Serwisuje 3 sztuki AHL, a4, toledo i golfa 4. Golf to lekki ulep i ciągnie olej ale toledo i A4 które serwisuje to naprawde zadbane auta i właściciele chwalą sobie te silniki mimo że ciągną sporo PB w obu od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać ani ml oleju.

Ostatnio trafił do mnie Sharan 2.0 PB świeżo kupiony i ciągnął ok 500ml na ok 2000km, gość wymyślił sobie płukanie silnika. Mimo moich podpowiedzi że według mnie moze być gorzej uparł sie więc zrobiłem to tak jak kiedyś robiło sie w ciągnikach.

Do starego oleju dolałem LM 2662 i zrobiłem z 15km, spuściłem olej i nalałem zlewek różnych marek 10w40 jakie miałem w garażu i znowu z 15km, na koniec cylindry zostały zalane naftą i auto zostało tak na noc. Na koniec poszedł olej Motul 10w40, od wymiany minęło jakieś 3 tygodnie i puki co gość nie dzwoni więc napewno silnik sie po tym nie rozleciał.

Moim skromnym zdanie płukanki silnika mają jedynie sens przy zmianie olej z jakiegoś niepewnego i kazdo razowo po dostaniu sie paliwa/płynu do oleju w innych przypadkach może być gorzej lub lepiej. Podsumowując najlepszą płukanką jest dobry olej który sam w sobie posiada składniki rozpuszczające.

Na noc zalałem cylindry naftą wymieniłem olej na Motula i zastosowałem

Opublikowano

To jest dobre ⤵

379adce4c1e2.jpg

Opublikowano
  • Autor

ja wlasnie podalem VALVOLINE poniewaz u tego goscia chcialem zakupic olej i filtr i placic za jedna wys;)

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to po tym sie nie jezdzi ani nie gazuje przynajmniej tak pisalo w instrukcji.

Opublikowano

Też czytałem że na wolnych obrotach tylko silnik ma pochodzić :)

Zastanawiałem się czy mogę po zalaniu na podnosnik po woli wjechać a kolega sobie śmiga na płukance :) gratuluję odwagi.

Opublikowano

Ja ostatnio z plukanka 10km zrobilem - wiadomo,bez palowania.Po tym wszystko zlane i zalany nowy olej. Tyle ze operacje robilem w a6 c6 3.2fsi - i na te chwile nic oleju nie ubylo,a przed zabiegiem 0,5-0,7l/10000km (co tyle zmiana oleju).Zrobione juz ponad 4000km

Opublikowano
  • Autor

wiec bede robil srodkiem co kolega wyzej podal Liqui Moly .