Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bierze olej - uszczelniacze ? zobaczcie filmik z porannego odpalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Auto bierze mi coraz więcej oleju - pewnie ze 2-3 litry na 10 tyś. Silnik suchy wiec wycieki pomijam. Przy mocnym przy gazowaniu albo ostrej redukcji za autem czarny komin :) Po ostrej jeździe jak wysiadam z auta to czuje spalony olej. Chcąc zacząć od uszczelniaczy nagrałem filmik z porannego odpalania po nocy w temperaturze około -5 stopni. Wydaje mi się że tragedii nie ma. Zobaczcie sami i napiszcie co o tym myślicie.

Opublikowano

Sugeruję zacząć od sprawdzenia stanu wirnika w turbinie - jak puszcza w wydech to wycieku nie zauważysz.

Opublikowano

za to chmurę za sobą na 100%...2-3L na 10 tys to na 100% by widział za sobą chmurę.

Opublikowano

Sprawdz turbo jak koledzy pisali, do tego ilość oleju w dolocie.

Może zawór odmy na pokrywie zaworów puszcza? Zrób "wolną" odme, przejedz kilka tys. km i sprawdz czy dalej tak ubywa olej.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właściwie czarny dym to bardziej pasuje że za mało powietrza a za dużo paliwa. Niebieskawy/biały to bardziej turbina, chyba że na co dzień jeździsz emerycko, to się te spaliny powoli zbierają a potem jak dasz z buta to cała sadza jest wyrzucana przez wydech. Turbo tak czy siak sprawdź, bo musisz po kolei wykluczać.

Edytowane przez Awra

Opublikowano
  • Autor

Właściwie czarny dym to bardziej pasuje że za mało powietrza a za dużo paliwa. Niebieskawy/biały to bardziej turbina, chyba że na co dzień jeździsz emerycko, to się te spaliny powoli zbierają a potem jak dasz z buta to cała sadza jest wyrzucana przez wydech. Turbo tak czy siak sprawdź, bo musisz po kolei wykluczać.

Może ten dym nie jest aż tak czarny jak napisałem - siwo czarny, a czarny trochę może być bo auto po programie i jak mocniej depnę to zawsze troche czarnego leciało ale teraz jeszcze siwo jest.

Po oględzinach wirnika stwierdziłem że luz poprzeczny wynosi około 1 mm a wzdłużny może ciut mniejszy albo taki sam. W rurze idącej do IC jest rzadki olej nie jak kiedyś była taka gęsta maź w bardzo małej ilości zostająca trochę na palcu po przetarciu. Turbo puszcza ?

Opublikowano

Kiedyś mechanik powiedział mi, że nie da się tak naprawdę sprawdzić turbiny bez ściągnięcia jej i obejrzenia jej od strony katalizatora. Ja też sprawdzałem turbo po luzie na wirniku ściągając trójnik i miał minimalny luz. Dopiero jak została w pełni ściągnięta doświadczyłem prawdziwego luzu na wirniku, który był w okolicach 3mm

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podepne się do tematu , u siebie też zauważyłem problem z porannym dymieniem na biało . Auto ma na liczniku ponad 340000 i nie wiadomo ile cofnięte i tez zastanawiałem się czy nie wymienić uszczelniaczy zaworowych bo raczej nigdy nie były ruszane . Jest jakiś sposób na zdiagnozowanie czy to wina uszczelniaczy?

Opublikowano

ile bierze ci od wymiany do wymiany?

Opublikowano

ile bierze ci od wymiany do wymiany?

około 1-1,5 w zależności od stylu jazdy . Jak wyjeżdżam z Bukowiny po dłuższym postoju to na rondzie puściła takiego białego bonka że pomyślałem że turbo padło ale puźniej już było ok i jakoś nie zauważyłem ubytków w oleju
Opublikowano

No to bardzo możliwe że uszczelniacze do wymiany

Opublikowano

J

No to bardzo możliwe że uszczelniacze do wymiany

jeszcze pobawię się z odmą a jak to nie pomorze to przy wymianie rozrządu wymieni uszczelniacze

Opublikowano

W pierwszej kolejnosci sprawdzenie czy z silnika się leje.

Potem odma, czasami zawór ciśnienia odmy na pokrywie zaworów, nie spełnia swojego zadania i dolot ciągnie olej.

U mnie po wymianie tego zaworu zużycie oleju spadło z ponad litra na 300-350ml, wymiany oleju robie co 10-11tys. km

Opublikowano

W pierwszej kolejnosci sprawdzenie czy z silnika się leje.

Potem odma, czasami zawór ciśnienia odmy na pokrywie zaworów, nie spełnia swojego zadania i dolot ciągnie olej.

U mnie po wymianie tego zaworu zużycie oleju spadło z ponad litra na 300-350ml, wymiany oleju robie co 10-11tys. km

silniczek suchutki zawór odmy czyli to plastikowe ustrojstwo na pokrywie zaworów ? ten wąż od tego zaworu do turbo jest w środku mokry wiec zawór coś tam puszcza tylko ciekawe ile