Orleando Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie ! Ostatnio interesowalem sie praca za granica i natknalem sie na takie ogloszenie zaraz skopiuje tresc jaka odeslali mi na maila po wyslaniu do nich cv.Najbardziej zastanatwia mnie 180 zl platne przy odbiorze papierow do tlumaczenia boje sie ze moge umoczyc jedynie 180 zl natomiast kusi zarobek w kwocie 18k ... Oto tresc maila : Oferta wyłącznie dla mężczyzn, dotyczy pracy w Norwegii przy remoncie konstrukcji stalowych w porcie. Są to elementy konstrukcyjne związane z żeglugą morską oraz przemysłem naftowym(statki lub ich części, zbiorniki, rury o dużej średnicy, elementy konstrukcyjne platform wiertniczych itp.) O pracę można się starać bez znajomości języka do brygad gdzie już pracują Polacy.Wymagania:-wiek do lat 60 (firma nie określa górnego wieku ale osoby po 60-ce bardzo rzadko przyjmują)- dobry stan zdrowia (zaświadczenie o pozytywnych badaniach okresowych i wysokościowych należy dostarczyć najpóźniej w dniu wyjazdu. Skierowanie na badania wystawiamy na spotkaniu organizacyjnym.)-pracowitość i wytrwałość-zawód bez znaczenia (praca polegać będzie na ręcznym czyszczeniu zardzewiałych elementów w miejscach trudno dostępnych lub tam gdzie nie można piaskować. Ponadto montaż i demontaż rusztowań, donoszenie piasku, sprzątanie i wszelkie inne prace pomocnicze i porządkowe) Kontrakty na 2 miesiące, z możliwością odnowienia. Praca 6 tygodni po 12 godzin dziennie przez 7dni w tygodniu, następnie 2 tygodnie wolne- powrót do domu. (System pracy jest dość nietypowy z uwagi na fakt, iż pracodawcą jest firma zajmująca się głównie remontem platform wiertniczych na morzu. Prace na morzu odbywają się właśnie w takim systemie z powodu dużych kosztów transportu pracowników. Z powodów logistycznych prace na lądzie również odbywają się w identycznym systemie” 6 na 2”)Wynagrodzenie za kontrakt 28 tys. zł netto. (płatne na konto polskie lub norweskie raz w tygodniu 1/6 wartości kontraktu czyli około 9350 NOK. Pierwsze pieniądze są po tygodniu pracy. Jest to najniższa krajowa w przemyśle stoczniowym, w Norwegii czyli 172 NOK na godzinę brutto. Podatek ponad 35% potrąca pracodawca. W Polsce drugiego podatku się nie płaci.Pracodawca zapewni bezpłatnie:- pierwszy przejazd do Norwegii, okolice Stavanger ( busem przez Niemcy, Danię dalej promem do Norwegii. Czas podróży wynosi około 24.godzin. Zabieramy z miast wojewódzkich. Norwegia leży w strefie Schengen-można wjechać na dowód)- zakwaterowanie w hotelu robotniczym ( około 1500 metrów od miejsca pracy, pokoje 4-6 osobowe)- ubranie robocze- 3 posiłki dziennieDokumenty zgłoszeniowe mają być w języku norweskim. Proszę napisać podanie z prośbą o przyjęcie do pracy na stanowisko „Pomocnik przy antykorozji”, do tego trzeba dołączyć kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie. Oczywiście wszystko w języku norweskim. Dokumenty proszę kierować do Agencji Pracy i przesłać pod adres mailowy [email protected]. W tytule: "zgłoszenie w j.norweskim" Jeżeli ktoś nie ma możliwości aby przygotować dokumenty w języku norweskim, telefonicznie można zamówić dokumenty zgłoszeniowe, wypełnić po polsku i odesłać do tłumaczenia. Po wnioski proszę dzwonić pod numer 735 378 748. Tłumaczenie wniosku na język norweski kosztuje 180 zł, płatne przy odbiorze przesyłki z pustym wnioskiem. Na decyzję o zatrudnieniu czeka się około 30 dni, następnie spotkanie organizacyjne. (spotkania organizacyjne odbywają się w miastach wojewódzkich. Spotkanie trwa około 3-ech godzin.) Mimo braku wymagań, do pracy nie dostanie się każdy. Pracodawca norweski odrzuca średnio co drugą osobę bez podania przyczyn. Prosimy o przemyślane decyzje.Pozostałe informacje na spotkaniu organizacyjnym.Nie przyjmujemy zgłoszeń w j. angielskimNie wysyłamy żadnych dokumentów na wzór do tłumaczenia we własnym zakresie. A moze ma ktos jakies namiary na prace w Norwegii albo wiarygodna agencje pracy w Norwegii ?? Jezeli tak to prosze o pw !!
udiyane Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Nie daj się na to nabrać,u mnie w lokalnym tygodniku też widziałem podobne ogłoszenie.Dawał 26 tyś.na rękę po wpisaniu numeru telefonu w google zaraz wyskoczyły wyniki jaki to pośrednik.
Orleando Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Czyli mowisz ze to jakis naciagacz ??
udiyane Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Na 200 % nie bądz naiwny.Na szybko znalazłem ci takie linki http://www.mojanorwegia.pl/forum/link/f.html?link=aHR0cDovL3d3dy5yZWdpb3ByYWNhLnBsL3BvcnRhbC9yeW5lay1wcmFjeS9taWVqc2NhLXByYWN5L21pYWwtb2JpZWN5d2FjLXByYWNlLXctbm9yd2VnaWktaS13eXNva2llLXphcm9ia2ktc2llZHppLXctYXJlc3pjaWU%3D&back=NXwyMDEyMTZ8MTA%3D http://www.mojanorwegia.pl/forum/view/4/pytania_o_prace-_biznes-_podatki-_formalnosci_i_urzedy/75334/prosze_o_opinie_10,30.html
Orleando Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ehhhhh na kazdym kroku oszusci ... Juz myslalem ze sobie cos przyrobie w sumie tez mi bylo to troche dziwne ze 180 zl przy odbiorze chca i placic tak w ciemno. W to miejsce kupie sobie poduszke pod silnik i wymienie bo pokazuje mi blad
łukaszenko258 Opublikowano 15 Marca 2017 Opublikowano 15 Marca 2017 Dnia 20.04.2016 o 21:42, Orleando napisał: Ehhhhh na kazdym kroku oszusci ... Juz myslalem ze sobie cos przyrobie w sumie tez mi bylo to troche dziwne ze 180 zl przy odbiorze chca i placic tak w ciemno. W to miejsce kupie sobie poduszke pod silnik i wymienie bo pokazuje mi blad Dzisiaj dzwoniłem z ciekawosci. Zapytałem o nr nip i regon oraz nazwe firmy. To mi powiedział ze nie poda i nie bedzie odpowiadał na tego typu pytania. Zapytałem dlaczego, powiedział ze jak zostane jego klientem to mi poda. Nie chciał wogole rozmawiac. Oszust od razu widac. Napewno pracy u niego nie znajdziecie
Rekomendowane odpowiedzi