Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana uszczelek pokrywy zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sączy mi się olej spod nakrętek pokrywy zaworów. Dokładnie chodzi o te:

38ae58fae89ba5a1med.jpg

095789dd2c9f9472med.jpg

Chciałbym sam wymienić uszczelkę pokrywy zaworów i te uszczelnienia. Nie jestem mechanikiem więc wybaczcie jeśli moje pytania są błache :decayed: . Mianowicie czy po odkręceniu tych 3 nakrętek pokrywa już jest gotowa do zdjęcia?? Pod tymi nakrętkami są następne nakrętki ale ciężko do nich dojść kluczem. Aczkolwiek jedną zacząłem popuszczać ale w połowie drogi zrezygnowałem bo coś mi mówiło, żeby tego lepiej nie ruszać :naughty: . Proszę o jakąś podpowiedź co bym nie narobił sobie galimatiasu:) Pozdrawiam.

Opublikowano

Pod spodem masz jeszcze 3 uszczelki i to one prawdopodobnie puszczają olej. Zanim rozkręcisz wszytko to kup te dolne uszczelki.

Opublikowano (edytowane)

Osobno nie wiem czy kupi ale jest komplet z erlinga - uszczelka + kapturki, koszt to jakieś 60zł.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

Tak komplet Elring to ok 60zł i wymienie wszystko tylko pytanie brzmi: odkręcam 3 nakrętki, zdejmuję metalowe "kapturki" i co dalej??

Opublikowano

dalej zdejmujesz pokrywę i zmieniasz uszczelki, warto dać trochę silikonu, bo czasem po kilku miesiącach znowu zaczyna się pocić

Opublikowano

przede wszystkim dobrze wyczyścić i odtłuścić. a pozniej nie dokręcać zbyt mocno bo jeśli dokręcisz mocniej uszczelka sie zagniecie i bedzie puszczało.

ps uważaj na odme bo jeśli rurka to zamiennik to przy odginaniu lubi sie ułamać przy bloku

Opublikowano (edytowane)

Ori rura odmy ma przy kolanku klamre i można ją zdemontować.

Jeśli zamiennik to tak jak Mozgu pisze... trzeba na nią uważać.

Jak się przesadzi z dokręcaniem nakrętek to można też pogiąć pokrywe.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hezen