Delta Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Witam! Mam w planach zakupić Audi A8 z silniczkiem 2.8 . Może mi ktoś coś o nim opowiedzieć? jak znosi gaz? jak się prezentuje itd? może ktoś mi go zechce wybić z głowy opowiadać, chętnie posłucham!
mirek31071977 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Który rok?Bo pierwszy wypust był 12V 174 koniki.Potem weszło 30V 193 konie od 1997.Proponowałbym ten mocniejszy bo buda duża a i przez tyle lat pewnie mocy też ubyło.To dobre stare V6.Przy większych przebiegach lubią cieknąć ale kilka stówek na uszczelnienie i jest git.Motor przy odpowiednim traktowaniu uchodzi za długowieczny.Przebiegi rzędu 600 tysięcy bez remontu nie są niczym nadzwyczajnym .Gaz w tym motorze jak najbardziej się sprawdza byle dobrze zamontowany.Ludzie raczej unikają większych motorów bo koszty utrzymania itp. Ale w przypadku A8 te 2,8 jest bazowym motorem benzynowym i akurat tutaj jeździ tego sporo.Niestety A8 w 2,8 Q też nie chodziło a wypadałoby w takiej limuzynie
Kędzior Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Ja miałem 2.8 w a4. Omijaj te 174 konne bardzo dużo paliły i były słabe. Te 30v bardzo fajny silnik, potwierdzam to co wyżej jest napisane. Mój na hamowni pokazał 205 koni więc ponad 10 więcej jak mówi seria.
Delta Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Opublikowano 13 Maja 2016 oo i fajnie, a tako jeśli chodzi o utrzymanie, naprawy itd? dużo kosztują więcej od B5 np? z Gazem słyszałem że w 15 litrach się spokonie mieści i też jakbyście mogli coś powiedzieć o tym
Rekomendowane odpowiedzi