Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Jak jeździć dieslem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie to są żarty .... jak już odczekasz pod garażem i ruszysz 5 metrów to można zgasić :wink4:

to ok, właśnie mam podobnie, odczekać na otwarcie dwóch bram i nigdy później nie chłodziłem....

Opublikowano

ja mam maks moment przy 3200rpm a moc przy 3800rpm wiec gdybym mial trzymac predkosc obrotowa miedzy maks momentem a moca to chyba bym zwariowal... :>

z tego co ja wiem to najekonomiczniej jezdzic do osiagniecia obrotow maks momentu... pozniej zapotrzebowanie paliwa nie przedklada sie na osiagi...

ja na zimnym jezdze do 2000-2500rpm delikatnie dozujac dawke paliwa... jak sie rozgrzeje to tak do 3500rpm :)

a jak mam ochote przedmuchac pajeczyny z wydechu i rozruszac lopatki na turbawce to ciagne do 45000 :>

pamietaj ze roznica miedzy benzyna a dieslem jest w sterowaniu silnika. benzyne sterujesz powietrzem otwierajac i zamykajac przepustnice a dawke paliwa dobiera komputer by uzyskac mieszanke najbardziej zblizona do stechiometrycznej... w dieslu pedalem gazu regulujesz dawke paliwa dlatego na zimnym nie mozna deptac do oporu ;) rozgrzane 200bar z wtrysku uderzajace w denko tloka to zabojstwo! do tego dochodzi jeszcze smarowanie turbiny :cool1:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak jeśli chcesz jeździć oszczędnie to nie przekraczaj 2000 obr./min szybko wciskaj gaz i hamuj biegami. Diesel jest przystosowany do zmiany biegów przy niskich obrotach. pozdrawiam

Opublikowano

Więc tak jeśli chcesz jeździć oszczędnie to nie przekraczaj 2000 obr./min szybko wciskaj gaz i hamuj biegami. Diesel jest przystosowany do zmiany biegów przy niskich obrotach. pozdrawiam

i szykuj się na czyszczenie łopatek turbiny i mega nagarach w kolektorze dolotowym ,chyba diesel jest na tyle oszczędny , żeby sobie nie odmawiać dynamicznej jazdy- głupota
Opublikowano

niestety ta opinia działa na szkodę turbiny

Opublikowano

f2363673b4eab159.jpg

hmm czy to znaczy że powinienem jeździć pomiędzy 2700 a 4000 :kox:

Opublikowano

...hehe kox :naughty: , oszczędzaj paliwo i kręć do 2000 tylko :cool1:

Opublikowano

Instrukcja sugeruje zmianę biegu na wyższy po przekroczeniu 2000 obrotów. Redukcji należy dokonywać kiedy silnik przestaje równo pracować. Niezły harcore :)

Opublikowano

Przy takiej jeździe (2500-4000) mój pali 8,5 na trasie :polew::naughty::kox: nie powiem ... przyjemne to odmulanie turbiny ... ale tylko jak ceny ropy są takie jak ostatnio :decayed:

Opublikowano

W związku z tematem mam jeszcze takie pytanie odnośnie jazdy na zimnym silniku. Chodzi mi o to czy od razu po uruchomieniu silnika, można jechać, czy chwilke poczekac az choć troszke temperatury nabierze. Np. po nocy jak go uruchomie to czekam te 3-5 minutek, bo słyszałem, że "tak trzeba" :) Wybaczcie brak mojej znajomości, ale to jest mój pierwszy samochód i chcę o niego dbać i jeździć jak najdłużej :)

Opublikowano

zapal, oskrob szyby :polew: :polew: i jedz ale nie przekraczaj 2000 obr/min

jak złapie 90 stopni możesz "pocisnąć"

Opublikowano

Ja zawsze odpalam samochód i wracam do domu dopić kawke :decayed: czyli jakieś 10 min sobie mój klekocik pochodzi i jak przychodze to w samochodzie mam juz ciepło i wszystkie szyby odmrożone :) Oczywiście wystarczą te 3 minutki ale ja jestem z zasady wygodny i lubie jechać w cieple :) Wtedy nie ma juz problemów z cięzkim wciskaniem biegów czy cos takiego tym bardziej ze podobno po -20*C zapowiadaja :shocked:

Opublikowano

Obecnie zalecane jest ruszanie natychmiast po uruchomieniu silnika, odradza się rozgrzewanie na postoju na wolnych obrotach. Z jednej prostej przyczyny - smarowanie jest gorsze. Ruszenie z miejsca a zatem i zwiększenie prędkości obrotowej skutkuje szybszym "zaolejeniem" wszystkich zakamarków silnika. Stara szkoła mówi o kilkuminutowych grzaniu na wolnych obrotach ale przy dizsiejszych silnikach i olejach raczej skłaniałbym się ku ruszaniu z miejsca bez terkotania w miejscu. W trakcie jazdy silnik szybciej się nagrzeje co wpłynie na zużycie paliwa a i na kondcję samego silnika.

Opublikowano

dziekuje bardzo za fachowe porady:) na zimnym silniku i tak starałem sie go nie przyciskac za mocno, bo mam w automacie, no i wiadomo ze on sobie zredukuje a co za tym idzie odrazu wyższe obroty :/ więc generalnie go nie dusze :) no chyba ze osiągnie 90 stopni :) ale i tak nie lubie krecic silnika za wysoko, bo wg. mnie nie ma sensu.

Do Klubu zapisałem sie dzisiaj, ale gwarantuje ze pare postów nie zakonczy mojej kariery na forach:)