Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Przelany olej, problem ze spalaniem oleju -naprawione:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mialem w autku przelany olej i to sporo ok 0,5-0.7 l wiec wskazywal na bagnecie ze o sporo za duzo i pewnego dnia zaczal mi strasznie dymic z tlumika na biało-niebiesko i czuc bylo ze przepala olej.

Sprzwdzilem szybko co jest z olejem i zobaczylem ze przelalem wiec spuscilem go na tyle aby znajdywal sie juz pomiedzy min -max podjechalem do mechanika i pytam sie czy cos moglo sie stac a on ze nie ale teraz bedzie mi dymic przez jakis czas bo musi spalic jeszcze to co nazbieralo sie w dolocie przez ten czas . Wczoraj bylem w trasie ok 500km myslalem ze przepali ale nie przepalil i mam pytanie mial moze z kolegow/kolezanek taki przypadek i czy moglo sie cos stac z silnikiem zaznacze ze zadnych obytkow mocy no dosłownie niczego nie ma tylko ten dym i smrod sie ciagnie za mna!! Zaznacze jeszcze ze dymi tylko na cieplym silniku.

pozdrawiam i prosze o odpowiedz

Opublikowano

przy dobrym przedmuchaniu w rasie powinno przejsc dymienie... jesli nigdzie nie masz wyciekow to raczej nie ma sie co martwic. pojezdzij jeszcze troche-powinno przejsc... a nastepnym razem uwazaj zeby nie przelac :)

Opublikowano
  • Autor

Widziałem ten temat juz tylko tamten kolega mial inne objawy jak ja i skutek troche powazniejszy mam nadzieje!:)Mi nigdzie nie ucieka olej a jemu ociekł gdzie sie dalo!

Opublikowano

ja tez swojego troszke przelalem... wlasciwie to nie zlecial do konca mimo ze sciekal 20 min... zalalem swiezy prawie pod max a rano mialem 3-4 setki ponad stan :kwasny:

u mnie jednak przepalil co mial za duzo i jakos zwiekszonego dymienia nie zauwazylem...

jesli motor nie cieknie to pojezdzij jeszcze i zobacz czy przejdzie... kontroluj tez stan oleju bo moze pierscienie smarujace sie troszke przypiekly i Ci poprotu przypala oliwe...

Opublikowano
  • Autor

dodam ze po pracy jak wracałem to tak dymil fakt ze go cisnelem dosyc ostro ale to celowo (bez dodawania gazu bylo nie o wiele lepiej) ale powiem tak stare mpk sie chowały przy mnie i nie wiem czy to jest normalne:/ jeszcze do tego termostat mi nawalił:/mozliwe ze przez niedogrzany motorek bedzie mi dłuzej spalał to cholerstwo??

Opublikowano

a moze masz gdzies nieszczelny dolot?? najmniejsza nieszczelnosc i kupa dymu bedzie... sprawdz czy cos nie jest pekniete (plastik, wezyk) po tylu przejechanych km powinno przejsc... a jaki masz teraz stan oleju?

a diesla sie nie depta jak jest niedogrzany...

Opublikowano
  • Autor

stan oleju jest taki sam jak przed spuszczeniem nic nie ubylo!! a co dolotu to dzisiaj sprawdzałem ale wydaje mi sei ze jest wszystko wporzadku nic nie bylo widac ze by bylo cos nie tak z nim:/ a dymi az wstyd nim jezdzic teraz:/

Opublikowano

dym sie z nikad nie bierze... jesli masz szczelny dolot i nie pali oleju to albo wtryski Ci leja albo przepala to co zostalo w dolocie badz tez w IC... podepnij VAGa i zrob logi moze sprawa sie wyjasni...

moze zbieg okolicznosci z tym przelanym olejem i moze cos padlo...

Opublikowano

stan oleju jest taki sam jak przed spuszczeniem nic nie ubylo!!

sprawdż stan płynu chłodzącego...

a moze masz gdzies nieszczelny dolot??

najbardziej prawdopodobne...

przepala to co zostalo w dolocie badz tez w IC... podepnij VAGa i zrob logi moze sprawa sie wyjasni...

mało prawdopodobne

wniosek :vaglogi: na początek 010 i 011 dynamiczne :wink4:

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

plyn chlodzacy tez sprawdzalem i nic nie ubylo , zobaczymy jutro z vagiem co pokaze[br]Dopisany: 08 Grudzień 2008, 22:34_________________________________________________I stalo sie:/ po trasie jak sprawdzalem olej to nic nie ubylo a po wczorajszym powrocie do domu po pracy zgubil tyle ze jest teraz ponizej min:/ nie wiem co moglo sie stac nigdzie wyciekow nie ma tzn jest ale minimalna ilosc starego oleju przy uszczelniaczach ale to bylo od zawsze wiec nie w tym rzecz:/mialem jechac na vag,a ale chyba sobie podaruje bo i tak bez sensu :/ zalamka bo to chyba ostatnia moja naprawa bedzie przy tym silniku/tym samochodzie :/(jeszcze nie mialem miesiaca spokuju nawet bez niczego )

Opublikowano

diagnoza: rozszczelnil ci sie silnik.

przyczyna: za duzy stan oleju w misce olejowej.

skutek: zwiekszenie cisnienia w silniku i w nastepstwie rozszczelnienie silnika

naprawa: wymiana uszczelek

Opublikowano

zbyt wysoki poziom oleju, skutkuje zbyt wysokim cisnieniem w komorze korbowej, a to prowadzi do pogorszenia smarowania turbiny!!!

nalezy bezwzglednie odessac!!!!!

Opublikowano
  • Autor

mam nadzieje ze tylko uszczelki bo to strasznie kosztowne nie powinno byc ale postanowilem ze pozbede sie tego motorku juz bo szkoda mi juz czasu nerwow i pieniedzy na niego ale mam nadzieje ze zostane w rodzinie i jakies ładne 1.9 złapie ale to czas pokaze:/ jutro do mechanika oddaje bo juz sie umowilem i bede wiedział dokładnie co i jak

Opublikowano

obawiam sie ze konczy sie turbinka, wymieniales odme?

Opublikowano
  • Autor

odmy nie wymienialem chociaz maielm taki zamiar ale jakos sie powstrzymalem ale z turbina nie mialem zadnych kłopotow i caly czas działa jak powinna tak mi sie wydaje pozatym zadnych wyciekow z niej nie ma suchutka jest

Opublikowano

moja turbina też była suchutka .. wymieniona i nie dymi .. dziura w dolocie to czarny dym ...

Opublikowano
  • Autor

nie nie dolot na bank odpada a co to turbiny to tez jestem jej pewien ze na 100% jest z nia wszystko wporzadku jutro sie dowiem mniej wiecej mam nadzieje co jest i jakie koszta bo nie chce sie bawic na koniec ze sporymi wydatkami mam nadzieje:/!

Opublikowano

a moze faktycznie od za duzego cisnienia oleju poszly uszczelniacze na turbo??

Opublikowano
  • Autor

napewno od duzego cisnienia olej poleciał ktoredys bo jak postał troche w garazu to mialem maly wyciek oleju ale minimalny i z przodu motorku gdzies bo mialem plamke na glebie i przy wtryskach lezy trosze oleju ale wydaje mi sie ze to jest stary jeszcze nie wyparował i odczepcie sie odturbo bo wtedy bym załamke mial calkowita:)!!