Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie gazu ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi przy 150/h spalil 15 litrow na trasie a w miescie czy w stylu mieszanym pali 10 :)

wiadomo, jak się kituje do oportu to spali max

ja ostatno jechałem 200-212 km/h wiec miał prawo opitolić nawet 17 ;)

Opublikowano

Spalanie to tak cholernie względny temat, że jego porównywanie w mieście nie ma totalnie sensu.

Ja mam bardzo duże w mieście, ale w chwilach zdziwienia przywołuje sobie jedną kwestię. Jak jeździłem polo 1.0 to paliło mi prawie 10l benzyny na tych trasach którymi w mieście się poruszam, to czy takie dziwne, że dwa razy cięższe A4 z mocą 3x większą spali nawet 16-18 litrów LPG? Nie sądzę.

Zależy jak, gdzie kiedy i kto jeździ.

Porównywanie miast typu pipidówek po 20 tys. mieszkańców i zakorkowanych kilkuset tysięcznych nie ma sensu, ba, nawet porównywanie tego samego miasta nie ma sensu, jak jeździ się innymi trasami, a nawet porównywanie tej samej trasy nie ma sensu jeżeli jeździ się o zupełnie innych porach dnia...

Opublikowano

u mnie z 2.6 ma miejscu mAX13 trasa11

Opublikowano

Spalanie to tak cholernie względny temat,(...)innych porach dnia...

Szukam i szukam i nie znalazłem nic w Twoim poście co bym mógł zanegować. Ale będziesz to pisał wszędzie i zawsze, a i tak zaraz ktoś napisze, że butowane 2.8 quattro z ASB w Wa-wie zawsze mu poniżej 12 lpg wychodzi i "macie coś popsute". Kluczowe nie wiem czy jest ZAWSZE czy PONIŻEJ 12.

BTW -kolega z Kielc ma takie auto (C4) więc wiem ile pali faktycznie. Adekwatnie do walorów i obciążenia silnika.

Zmiennych jest tyle w mieście(poza nim też co nieco), tak mało szans na zbliżone warunki, że kompletnie bez wartości takie pisanie "miasto 12.231, poza 9.342".

Podobnie opieranie się na wskazaniach komputera(kiedyś w teście jaki czytałem tylko Corsa paliła...mniej niż wskazania, nie wiem, czy coś utrafione było, lecz w zasadzie 99% więcej niż wskazania i czasem różnice były wręcz epickie. Nawiasem mówiąc z masą faktyczną i deklarowaną podobne jaja były).

Średnio moje c4 2.6 avant z ASB wychodzi mi ok. 14 i wciąż nie mogę uwierzyć, że tak mało zwłaszcza znając swój styl jazdy. Oczywiście jak mam wenę i jeżdżę wyłącznie w mieście, a do tego korki itp. to więcej. Klima w zasadzie permanentnie zapięta(jakbym chciał bez klimy to bym kupił Corsę 1.0 z szybrem).

ADR avant z manualem w A4...wychodził zazwyczaj 2(DWA) litry więcej hehe. Do tego niższa kultura pracy instalacji

Ale...

Ale valteki poleciały w kosmos, wstawiłem Herculesy pojedyncze i jest olbrzymia poprawa, wyraźna ale niezmierzona(mam to w d..., wiem, że o wiele mniej i chodzi już całkiem porządnie). Teraz czas na wywalenie Alaski, będzie pewnie jakaś niewielka zmiana spalania i zasadnicza w wydajności(głównie pozamiejskiej).

Jak ludziom stare auta jeżdżone "nie na emeryta" po mieście palą mniej gazu niż nowiutkie w laboratoryjnych, wydumanych i zaniżanych testach fabrycznych palą benzyny to dla mnie odwieczna tajemnica.

I nieco się rozjaśnia, jak np. okazyjnie pojadę czyimś autem np. do Włoch jak się kiedyś zdarzyło -mimo spokojnej jazdy(nie moje) spalanie kompletnie się rozjechało z zapewnieniami właściciela.

Znam kolesia, co ze znajomkami "udowodnili", że w201(190ka) z 1.8 pali mniej niż w126(stara S-klasse, potężny smok) z v8 5.6, bo "V8 się nie męczy" hahahaha. Po zakupie tegoż realia szybko odpaliły kapsułę powrotną i żegnaj nieboskłonie marzeń...

Mała ciekawostka -na event wziąłem synka w sobotę, było kilka aut zabytkowych. Między innymi Cadillac 43 letni, pojemność...tadam...7.7(głupio się czułem stojąc obok "skuterem" 2.6). Moc 350, podobno po modach był.

Spalanie w/g producenta 32 w mieście.

"Opier...a tyle?" pytam

"Hahahaha, człowieku, może nowe się mieściły w 32, ten kompletnie nie chce. Hahaha"

Łoskot niesamowity chociaż ja raczej r5 wolę słuchać. Przerażający wręcz grzmot z rur. No ale spalanie to czysta groza

Edytowane przez pulpecik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mója 1.8 125km spala w okolicach 10L. w cyklu mieszanym, nie więcej. A jadąc autostradą ze średnią prędkością 120km/h przejechałem 470km na 46 litrach gazu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma co poniżej 10 litrów to jak sie jeździ 100 km/ h

Opublikowano

ja mma teraz nowy reduktor + poprawnie skalibrowaną instalację. zatankuję do pełna przejadę do momentu aż do ostatniej kropli i napiszę ile robię na baku, na pewno będzie więcej :)

Opublikowano

ja mam diego 6 pali na miejscu 13 trasa 11

Edytowane przez mortek1986