Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analize LOGÓW avj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam moglibyście zanalizować logi?

według mnie auto jest słabe i nie ma 150km poza tym chyba czeka mnie wymiana pompki paliwa bo jak postoi dłużej to odpala za drugim albo jak 2 razy kluczyk przekrece zeby ją 2 razy załączyć to odpali normalnie

DYNAMICZNE: temperatura 23 c

LPG

PB

przepływomierz chyba za malo pokazuje czy czyszczenie go i wymiana filtra może pomóc ??

a jak z resztą logów? jakie jeszcze zrobić ?

czy IC dobrze chłodzi ?

Opublikowano

Przepływka faktycznie lekko zaniża. W sumie wartości podobne, jak w moim AVJ-ie, a u mnie konie gdzieś uciekają :P. Turbo tak jakby minimalnie za późno wstawało. Możesz przeczyścić przepływkę, ale ja bym jeszcze sprawdził szczelność dolotu. Na LPG brakuje Ci trochę paliwa, ale i tak jest lepiej, niż na Pb. Tutaj jeszcze bardziej ubogo. Zastanawia mnie log 002+033, bo tam są dwa podejścia. Przy pierwszym jest ubogo, a przy drugim najpierw jest bogato, a od 5,5k rpm jest tak ubogo, że zawory wołają o pomoc :decayed:. Także z tą pompą zdecydowanie możesz mieć rację. A co do IC, to trochę niedomaga, ale nie martw się, u mnie jest to samo ^^

Edytowane przez X18XET

Opublikowano

Tak jak kolega pisze, zacznij od sprawdzenia szczelności dolotu, turbo wstaje w miare poprawnie, jesli dolot jest szczelny to przepływka minimalnie za mało daje, czyszczenie pewnie za dużo nie da, lpg dobrze by było wyregulować.

Opublikowano

turbo wstaje w miare poprawnie

No właśnie, w miarę :P. Pamiętam, że jak u mnie wszystko było ok, to przy 2,5k rpm już był zadany boost, a tutaj jest tak koło 2,8 :P.

Opublikowano
  • Autor

ok czyli szczelność dolotu mam do sprawdzenia wymienie filtr i wyczyszcze przepływke

nie dodałem jeszcze ze jak sprawdzałem reduktor od gazu to mam do 115km ;/ i bede musiał go wymienić nie wiem jakie mam tam wtryski idzie to jakoś sprawdzić ?

mam jeszcze pytanie czy pompa paliwa bedzie pasować od a4 b5 1,8 125km?

Opublikowano

A co tam za reduktor masz? Oglądnij wtryski, szukaj symbolu producenta, jakiegoś numeru, czy tam nazwy konkretnego modelu wtrysku. Co do pompy to nie wiem. Trzeba sprawdzić w Etce, czy to to samo ^^.

Edytowane przez X18XET

Opublikowano

pompa jest inna

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki za pomoc w niedziele albo w sobote porobie to wszystko i wrazie czego bede sie odzywał

a czy macie do polecenie jakieś pompy np allegro są po 200zł czy używke jakąś kupić

to jest z allegro

Wystawiona na tej aukcji pompa paliwa jest dedykowana przez AUTORYZOWANE SERWISY do:

AUDI A4 B5 1.8 20V (1996r-2001r)

AUDI A4 B6 1.8T 163 KM (2002r-2008r) kod silnika BFB

VW PASSAT B5 1.8 20V (1997r-2000r)

na pewno nie bedzie pasować od zwykłego b5 1,8 ?

Opublikowano

Mogę potem sprawdzić w Etce, ale pewnie Krzysiek ma rację :decayed: .

Opublikowano

w średnicy pewnie z 1cm różnicy i zupełnie w kosz nie pasuje

Opublikowano

Według ETKI pompa jest taka sama. Z używkami zawsze jest jakieś ryzyko, aczkolwiek ja swoją pompę też kupiłem jako używkę i działa bezproblemowo od 3 lat :). Możesz też napisać temat w dziale kupię, może ktoś ma. Ewentualnie napisz do kolegi cocoo24, zajmował się rozkładaniem A4-ek na części (nie wiem czy nadal to robi). Brałem kiedyś od niego cały przód i nie było żadnych problemów ;).

Opublikowano

ta pompa z aukcji jest do Q a do FWD jest znacząco inna i nie pasuje :wink:

Opublikowano

Racja, Krzyśku, zapomniałem dodać, że różnica jest na poziomie FWD - Q :P.

Opublikowano
  • Autor

w niedziele albo w pon wezmę i sprawdze tą szczelność i jeszcze jedno pytanie czy przed wymiana pompki wymienic filtr paliwa ? moze to byc jego wina ?

a czy ktoś zakładał może taką http://allegro.pl/pompa-paliwa-audi-a4-b6-1-8t-163-164km-2002-2008r-i6411147565.html

czy moze taką używke http://allegro.pl/pompa-paliwa-8e0919051l-audi-a4-b6-1-8t-avj-150km-i6392372568.html

Opublikowano

w niedziele albo w pon wezmę i sprawdze tą szczelność i jeszcze jedno pytanie czy przed wymiana pompki wymienic filtr paliwa ? moze to byc jego wina ?

a czy ktoś zakładał może taką http://allegro.pl/pompa-paliwa-audi-a4-b6-1-8t-163-164km-2002-2008r-i6411147565.html

czy moze taką używke http://allegro.pl/pompa-paliwa-8e0919051l-audi-a4-b6-1-8t-avj-150km-i6392372568.html

Używki nie kupuj bo jak pompa leżała sucha jakiś czas to się wytrąciło dziadostwo takie białe (proszek) i długo nie pochodzi. Ori w ASO to tylko cały kosz i cena z kosmosu a z zamiennikami różnie bywa. Ja kupiłem zamiennik niemieckiej firmy SKV Germany i hula jak należy, ciśnienie mierzone na listwie wtryskowej idealnie 4 bar czyli tyle co ma być (nawet przy mocnym pałowaniu) a nie chodzi też głośno - jak się wsadzi głowe pod auto to troszke ją słychać ale w samochodzie nie. Koledzy tu z forum polecali właśnie SKV więc kupiłem i nie narzekam. Tu masz link do firmy która jest jedynym dystrybutorem w Polsce: http://esen.hurtownia.com/ Zadzwoniłem, dobrali mi po modelu samochodu i jeszcze w ten sam dzień wysłali kurierem za pobraniem więc na drugi dzień masz - polecam.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za info

no właśnie tego też sie obawiam jeśli chodzi o używki żeby nie były jakieś zaśniedziałe czy coś i chyba sobie odpuszcze

a pamietasz plus minus ile płaciłeś ?

Opublikowano

To zależy jaka pompe masz - tzn różnią sie quattro i fwd. Jedna chyba kosztuje 105zł a druga 155zł + koszt wysyłki 20zł. Wysyłają w ten sam dzień

Opublikowano
  • Autor

No dobra wyczysciłem przepływke wymieniłem filtr zaadaptowałem przepustnice auto jakby lepiej sie zbierało lepiej na gaz reagowało ;)

zrobiłem test szczelności myślę ze dobrze i tak na załączonych zdj tam w tym pomarańczowym kółku jest króciec który był zaślepiony ale mimo to jak robiłem test to leciało z niego powietrze wiec zaslepiłem go ze wgl nie leci a tam gdzie jest czerwone kółko to z tym nic nie zrobiłem bo sie nie da co o tym sądzicie co to wgl jest

wiecej nie sprawdziłem bo syczenie z tych dwóch zaznaczonych elementów mogło mi zagłuszyć jakąś inną nieszczelność

aa jeszcze wróce do tego krócica z drugiej str kolektora tez jest taki sam od niego idzie wężyk pod kolektor i tam gdzieś wchodzi tam jest wszystko ok nic nie syczy

https://postimg.org/image/51zpthft5/

https://postimg.org/image/shhmytzk9/

jeszcze mam pytanie co to jest za wężyk gdzie on powinien być tam ktoś wkręcił śrubę !! https://postimg.org/image/6d2an9b89/

Edytowane przez adioss995

Opublikowano

A więc tak, to z pomarańczowego kółka czyli ten króciec powinien być zaślepiony i szczelny nie powinno lecieć powietrze, to z czerwonego to eżektor pownien być też szczelny, ale standardowo rozchodzi się na dwie części jak u cb i ucieka powietrze, ratunkiem jest wymiana albo sklejenie jakims klejem typu kropelka, najlepiej go wyjąc i ładnie tam po obwodzie w miejscu łączenia oblać klejem. Ostatni obrazek ten wąż pwienien być podłaczony do odmy pod kolektorem a co tak jest wykombinowane to nie widać, musiałbyś zdjecie zrobić jak tam to jest podłaczona odma pod kolektorem.