Skocz do zawartości
IGNOROWANY

II sonda i soft - czy da się zgrać/modyfikować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Pacjent to oczywiście 1,8T -> BFB, rok 2003.

Wyciąłem kata -> downpipe. Oczywiście kontrolka silnika się świeci - jeżdżę tak już z 10tyś km, ale mnie lekko denerwuje...

Zakupiłem tulejkę kątową pod 2 sondę o przelocie 2mm^2.

Efekt: Secondary air injector - nie przechodzi testów, a kontrolka i tak się świeci - tyle że zamiast po ok 50km to po 80km...

Pozostaje wycięcie programowo ;-) Ale tutaj pytanie, bo kumpel miał "jakiś" program do zgrywania softu i u mnie jest jakoś zabezpieczony przed zgraniem, więc czy da się zachować ten sam Soft, czy trzeba wgrać nowy Soft tuningowy z wyciętą sondą?

Opublikowano

Wszystko zależy od posiadanego sprzętu i wiedzy na temat zapisu/odczytu. :D

Opublikowano (edytowane)

aha... nie dopisałem, mam już auto po soft tuningu ;-) Drugi właściciel w Warszawie zmienił soft, a ja jestem czwartym właścicielem. Nie mam żadnych płyt od auta, więc nie mam żadnej kopii, a nie wiem czy firma w Wa-wie ma kopie mojego softu... z 2009 roku ;-)

Widziałem jak da się to odczytać, ale ktoś odlutował pamięć i odczyta ją ręcznie przez dodatkowy moduł do tych pamięci ;-))) Ale takie coś wolałbym nie robić xD

Ktoś to robi w okolicach Częstochowy w jakiejś sensownej cenie(ceny PW), no i przede wszystkim nic nie sknoci... bo z tym to różnie bywa - czytam niektóre tematy na forum i widzę różnych macherów... dlatego tylko z polecenia ;-)

Edytowane przez ExeQtoR
Opublikowano

Jak soft jest zabezpieczony tylko programowo do da się odczytac go bez odlutowania, ale sterownik trzeba wyjąc i podłaczyć na stole.

Opublikowano

czyli kupa roboty....

wyjęcie kompa,

zrobienie wycięcie sondy

przy okazji pewnie przy odpiętym akumulatorze? -> kodowanie ABSu i adaptacja czujnika skrętu...

dołożę parę stówek i mam nowy soft u gregora ;-)))

bo za wycinkę sondy i ogarnięcie wszystkiego nikt nie zrobi tanio... w sumie sam bym tego tanio nie robił ;-)))