Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny odgłos po załączeniu klimatyzacji w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam nietypowy problem, na który nie znalazłem do tej pory rozwiązania...

Mianowicie w momencie załączenia klimatyzacji słychać dziwny odgłos, który jest uzależniony od obrotów silnika i najczęściej występuje w zakresie 1-2 tyś obrotów, i jest najczęściej słyszalny jak obroty maleją. Prędkość obrotowa wentylatora dmuchawy czy to w trybie auto, czy w manualu na różnych prędkościach, kierunach nawiewu nie powoduje żadnych zmian. Zmiany temperatury na climatronicu również nie zmieniają nic w kwestii występowania odgłosu.

Pierwsza diagnoza padła na kompresor klimatyzacji a w zasadzie na jego zacieranie. W związku z tym został wymieniony na świeżo zregenerowany, wymieniona została też chłodnica - skraplacz wraz z osuszaczem, układ został dokładnie wypłukany, po mimo braku opiłków po poprzednio zdemontowanym kompresorze i... I nic... Już nie wiem w którą stronę uderzyć.

Poniżej linki do 3 filmików na których słychać ten charakterystyczny odgłos po załączeniu klimy:

https://www.youtube.com/watch?v=4sry5wejyjo

https://www.youtube.com/watch?v=XEUznAsml28

https://www.youtube.com/watch?v=KZlB8jR4j2A

Jakieś sugestie? Każda pomoc/wskazówka mile widziana.

Z góry wielkie dzięki!

Edytowane przez Solitpapa

Opublikowano

moze napinacz pod wiekszym obciazeniem sie odzywa?

Opublikowano
  • Autor

jeszcze jedna informacja - odgłos jest wyraźnie słyszalny wewnątrz. na zewnątrz przy otwartej masce trzeba się wsłuchać, ale też go słychać. wszystkimi rolkami kręciłem na ściągniętym pasku PK i wydawały się być ok.

Opublikowano

A może po prostu klapy od nawiewow często przyczyną . Trudno określić dźwięk . Coś jak skrzypienie drzwi starej ,szafy

Opublikowano
  • Autor

no ale to jeśli klapy to chyba odgłos ten występował by niezależnie od tego czy jest załączona klima czy nie, dobrze mi się wydaje?

Opublikowano

A łożysko koła pasowego też masz nowe? Bo ja miałem problem identyczny i wymieniłem tylko łożysko za 70zł i nawet klimy nie musiałem dwa razy nabijać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Łożysko koła pasowego od kompresora? Wymieniona została cała sprężarka z podzespołami. I na jednym i na drugim ogłosy są takie same.

mały update - wymienione wszystkie rolki + napinacz na pasku pk. niestety wspominany wyżej odgłos występuje nadal...

ktoś mi mówił, że może to łożysko wentylatora? co o tym myślicie?

Opublikowano

Ja obstawiam wentylator nawiewu, pożycz zmień i zobaczysz

Prosta wymiana

Opublikowano

Prosta wymiana

Skoro to wentylator nawiewu to dlaczego występowanie odgłosu jest uzależnione od obrotów silnika?

Opublikowano

Prosta wymiana

Skoro to wentylator nawiewu to dlaczego występowanie odgłosu jest uzależnione od obrotów silnika?

Miałem coś podobnego w a3 8P to jest łożysko wentylatora ,taki dziwny dźwięk wydawało

Najlepiej podmienić na chwilę od kogoś i zobaczysz

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta. Kolego ogarnales już problem? Mam identyczne objawy i też stawiałem na kompresor ale skoro na twoim nowym jest bez zmian to wg mnie zostaje zawór rozprężny na grodziowce albo jakaś dysza dławiąca jeśli taka występuje w B8

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 20.06.2017 o 18:35, piotrekb_tt napisał:

Odgrzeje kotleta. Kolego ogarnales już problem? Mam identyczne objawy i też stawiałem na kompresor ale skoro na twoim nowym jest bez zmian to wg mnie zostaje zawór rozprężny na grodziowce albo jakaś dysza dławiąca jeśli taka występuje w B8

u mnie zawór także wymieniony. efektów brak...  nie mam już pomysłu co to może być...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 1.11.2016 o 09:56, skotmen napisał:

Miałem coś podobnego w a3 8P to jest łożysko wentylatora ,taki dziwny dźwięk wydawało

Najlepiej podmienić na chwilę od kogoś i zobaczysz

łożysko wentylatora to raczej nie jest - mogę zmieniać prędkości nawiewu a odgłos jest stały. z moich obserwacji wpływ na niego mają jedynie obroty silnika.

to co zauważyłem, to że najrzadziej można go usłyszeć, kiedy klima musi pracować na wysokich obrotach. głównie pojawia się, kiedy temperatura w kabinie jest zbliżona do zewnętrznej.

Opublikowano

Ja w A5 chyba mam to samo.

Pisze "chyba" ,bo z filmiku ciezko jednoznacznie stwierdzic czy dzwiek jest taki sam ,u mnie napewno nie jest az tak glosny.

Ale objawy podobne ,dzwiek zalezny tylko i wylacznie od obrotow silnika ,wiec napewno nie jest to wentylator chlodnicy ,nawiewu itp.

Oczywiscie pierwsze podejrzenie padlo na sprezarke ,ale rozmawialem o tym w firmie ,ktora regeneruje sprezarki i oni to raczej tez wykluczyli.

Poki co ,jedyne co wymienilem to pasek klinowy i rolke napinacza ,oraz w tamtym roku nabilem na nowo caly uklad - bez poprawy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Udało się komuś rozwiązać ten problem? 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Zauważyłem u siebie dokładnie to samo. Zaraz jak zapalę samochód i włączę klimatyzację pojawia się ten dźwięk. Po otwarciu maski też go słychać.

Ale ... słychać to tylko wtedy jak auto jest "zimne", jak zagrzeję samochód i wtedy załączę klimę to tego odgłosu nie ma.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.Czy ktoś poradził sobie z tym problemem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, Rozwiązaliście problem z dziwnym odgłosem. Bo mam to samo po wymianie sprężarki na nowa. Jeśli tak to proszę napisać.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

audi a4 b8 1.8 120km

mam identyczny problem. zatarł mi sie kompresor po wymianie kompresora skraplacza zaworu rozprężnego i płukaniu całego układu. Zauważyłem ze podczas pracy kompresora na wysokim ciśnieniu bije tylko do 6 bar i zastanawiam się czy to porostu kompresor nie daje takiego dźwięku tak jakby miał za dzieżko nabijać ciśnienie. kolejna informacja jak kompresor jest wsadzony stary w którym koło kreci sie bez oporów nie ma takiego dzwieku

• 3 lata później...
Opublikowano

Można prosić autora tematu @Solitpapa o ponowne udostępnienie filmów z pierwszego posta? 

Mam taki dziwny dźwięk jakby się kompresor zacierał, po włączeniu trybu eco ustaje. Latem dźwięk nie występuje, klima dobita, wentylator klimatyzacji na 100% sprawny (odłączony i dźwięk pozostał). Chciałbym porównać czy mowa o tym samym "jęczeniu" kompresora :angry: