Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja fotelika dzieciecego Romer w avancie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

B6 Avant rocznik 2012 i fotelik Romer Advansafix II Sict...

Jak to zamontowac? 2 godziny walczylem i szlag mnie o malo nie trafil. Fotelik ma Isofix. Czy ten caly system Isofix to tez jest w samochodach? Co jak go nie ma bo pod oparciami nie ma nic w bagazniku, zadnego pręta nawet do ktorego mozna by to zaczepic. A bez zaczepienia wg mnie to fotelik nie spelni zadania bo kiwa sie na boki..

Edit:

Juz znalazlem co to jest Isofix. Jest mozliwe zebym tego nie mial fabrycznie zamontowanego? I co teraz jesli nie mam isofixa?

Edytowane przez s---r

Opublikowano

Isofix był doposażeniem, nie było go w standardzie. Co dalej? Możesz dokupić uchwyty i zamontować je w aucie :) Zdarzają się na forum do sprzedania a jak nie to alledrogo. Z tego co widziałem to dwie śrubki i zamontowane. Temat był poruszany na forum. Poszukaj sobie i zobaczysz co z czym.

Opublikowano
  • Autor

No w miedzyczasie oblookalem i sam isofix moze nie bedzie takim problemem ale ten fotelik albo ja czegos nie rozumiem albo on ma takie pasy, ktore przeklada sie przez zaglowek i zapina za siedzeniem w bagazniku... a tam ja mam rolete i przecisnac pas przecisne ale trwa to strasznie dlugo ale kobita sobie z tym na pewno nie poradzi... cos tu jest nie halo..

Opublikowano

Na filmiku widać, że ISOFIX jest chyba niezbędny przy tym foteliku. A z tym paskiem jest chyba tak jak mówisz, że trzeba przerzucić go za siedzenie... Dziwne to rozwiązanie!

Opublikowano

Mocowanie ISOFIX polega na zaczepieniu fotelika w specjalne klamry (gdy ich nie ma....na forum co rusz ktoś sprzedaje)

Tylny pas jest po to by go zaczepić w bagażniku o kolejną klamrę ( TOP-TETHER), tutaj nie wiem czy zaczepy w podłodze spełniają wymogi bezpieczeństwa.

W tym dodatkowym zabezpieczeniu chodzi o to, że TO MOCOWANIE nie zapobiega obrotowi wokół uchwytów, tzw. NURKOWANIE, dlatego aby tego uniknąć stosuje się dodatkowy pas trzymający siedzisko u góry i zapinany od strony bagażnika

W nowych autach jest do tego specjalny zaczep.

http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Testy,Bezpieczenstwo_dziecka,Foteliki_i_wozki,Dziecko-w-Volvo-XC60,Volvo-XC60-D3,20160826.php

POZA TYM, od kilku lat ISOFIX jest standardem we wszystkich nowych samochodach

SAMODZIELNE mocowanie ISOFIX wolno stosować do określonej wagi dziecka (GRUPA 0-1), powyżej tego MUSIMY PRZYPIĄĆ NORMALNYMI PASAMI!!!

Każdy fotelik ma swoją instrukcję w kótrej jest to zaznaczone

Edytowane przez GreGoriO

Opublikowano
  • Autor

Mam fotelik 9-36kg czyli grupa 1-3(chyba tak to sie okresla). W tej chwili potrzebuje na wage 12kg, pozniej go lekko przezbrajam i robi sie z niego fotelik na wieksze dziecko, zapinane normalnym pasem bocznym samochodu. W instrukcji cos pisza, ze te mocowania w podlodze bagaznika nie powinny sluzyc do przypiecia tego fotelika. Fotelik kosztowal 1100zl a teraz mysle, ze taki za 300zl z hipermarketu nie robil by tyle problemow przy montazu...

Pan serwisant z Audi przez telefon mi powiedzial, ze jak nie ma fabrycznie zamintowanego isofixa to sie go nie domontowuje. A fotelik mam zapiac tylko pasem bocznym.... chyba nie wie o czym mowi z tym zapieciem samym pasem..

Edytowane przez s---r

Opublikowano

Zacznę od tego ze kupując fotelik sprawdza się czy pasuje do danego auta. Np masz isofix kupujesz z isofixem. Jeśli fotelik wyposażony jest w tylny pas to nie nadaje się do audi bo nie ma haka w bagażniku a przyczepić to do byle czego nie można. Najlepiej przedzwon do producenta fotelika i się dokładnie dopytaj co i jak. Co do montażu isofix można doposażyc pod warunkiem że masz otwory montażowe. Jeśli masz to orzykrecasz na dwie śruby i juz.

I na koniec marketowy fotelik w razie wypadku będzie o wiele mniej bezpieczny niż ten a 1100zl. Po prostu kupiłeś zły fotelik i tyle.

A i jeszcze jedno mam już 3 fotelik romera i jestem mega zadowolony, żadnych kłopotów z montażem itd

Opublikowano
  • Autor

Jeden sprzedawca mi odpowiedzial, ze tak ten fotelik pasuje do mojego samochodu ale, ze nie mial koloru jaki chcialem kupilem u innego nie zawracajac juz mu d*py czy bedzie pasowal. Sprzedawca kaze mi zwrocic fotelik bo nie ma co kombinowac skoro jest jak jest. Wezme w zamian chyba Romera ale 9-18kg bo jest bez isofixa ale za to tanszy..

Opublikowano

My u siebie dołożyliśmy isofix zakupiony na allegro. Montaż to 3 min, dwie śrubki. Dodatkowy pas zaczepiamy w bagażniku na oczku w podłodze do mocowania siatki. Fotelik tez Romer.

Opublikowano

Zaczep do siatki nie spełnia wymogów Isofix.....

Radzę zainteresować się tematem bo później będzie czarna rozpacz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

My u siebie dołożyliśmy isofix zakupiony na allegro. Montaż to 3 min, dwie śrubki. Dodatkowy pas zaczepiamy w bagażniku na oczku w podłodze do mocowania siatki. Fotelik tez Romer.

Nie życzę Ci źle ale w razie wypadku ten zaczep guzik da pas musi być zaczepiony ospecjalne ucho którego audi nie ma. To tak jakby isofixa na kropelke przykleić no przecież się trzyma ;-)
Opublikowano

doszukałem się takich wątków...

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/297958-gdzie-zamocowac-pas-top-tether/

http://fotelik.info/pl/news/top_tether_gorny_pas_isofix,117.html

http://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/body/general_body_repairs_interior/passenger_protection/child_seat_anchors_(isofix_top_tether)/exploded_view_of_child_seat_anchors_(isofix_top_tether)_for_rear_seats_avant/

i na forum hiszpańskim....

lista części

Placa de anclaje 2 unidades WHT000027 0,98 €/ud
Tornillo 2 unidades N 10668401 0,66 €/ud
Soporte 2 unidades 8E0887269 3,54 €/ud
Capuchon 2 unidades 4F0887301 4PK 2,24 €/ud
Casquillo 2 unidades 4F0858807 0,46 €/ud

szkoda ze to sedan....ale już coś.

Opublikowano

Nie życzę Ci źle ale w razie wypadku ten zaczep guzik da pas musi być zaczepiony ospecjalne ucho którego audi nie ma. To tak jakby isofixa na kropelke przykleić no przecież się trzyma ;-)

Zgoda tylko dodatkowe mocowanie jest dodatkową opcją. Główne mocowanie to isofix top tether ma za zadanie usztywnić oparcie i nie występuje we wszystkich fotelikach z isofix

Opublikowano

Top Tether jest w miarę nowym systemem w mocowaniu fotelików, więc nie ma co szukać w 14sto-letnich samochodach specjalnych zaczepów do nich.

Tak jak ktoś już wspomniał, kupując fotelik lepiej wcześniej dowiedzieć się czy będzie on pasował do auta a nie napalać się od razu na ten który ma najwiecej zabezpieczeń. W B6/B7 montowany był tylko ISOFIX, więc za takim fotelikiem można się rozglądać. Ja u siebie mam fotelik ROMER z funkcją dociskania pasa bocznego i trzyma się fotelik jak przykręcony na śrubach.

Moje zdanie - najlepiej dokupić uchwyt ISOFIX a pas TOP Tether zaczepić i uchwyt siatki bagażnika (Ktoś już też wspomniał o takim rozwiązaniu) dodatkowo zapinasz fotelik pasem bocznym.

Opublikowano

Kolego nie zamontujesz w tym aucie fotelika isofix z pasem top tether bo nie ma tam takiego zaczepu, przechodziłem przez to 3 lata temu. Oddalem fotelik z top tether i kupilem taki z isofix ale z nogą podpierająca zamiast top tether. Nie baw się w montowanie do uchwytów od siatki w bagażniku jeśli zależy ci na bezpieczeństwie.

Ja mam taki:

http://allegro.pl/showitem/description/6390989535.html

Edytowane przez makthedon

Opublikowano
  • Autor

Fotelik bez problemu wymienilem na Romer King II LS, montaz trwal 5 minut, dziecko zadowolone, malzonka nie marudzi :)