MemberA4 Opublikowano 3 Września 2016 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Koledzy mam przypadek dziwnego rzężenia w końcowym wysprzęgleniu. Mam założoną skrzynię 6b od Quattro bez dystansu na sprzęgle od AWX 228mm. Przy wciskaniu sprzęgła od początku aż do momentu ok 2cm przed końcem jest wszystko OK brak jakichkolwiek hałasów lecz na końcówce właśnie te 2cm pracy aż do oparcia się pedału przy podłodze następuję takie delikatne rzężenie i czuć lekkie mrowienie na pedale. Sprzęgło działa cały czas normalnie. Gdy na zgaszonym silniku wciskałem sprzęgło od początku do końca to właśnie na końcu skoku pedału da się usłyszeć lekkie pukanie "czegoś o coś" i zastanawiam się czy to nie ramię łożyska wyciskowego leciutko puka o docisk sprzęgła. Dodam że łożysko wyciskowe mam nowe i gdy wcisnę sprzęgło do momentu nie wystepowania hałasu biegi normalnie da się zmieniać. Czy miał ktoś taki przypadek po zmianie skrzyni 5b na 6b bez dystansu na sprzęgle 228mm? Chyba czeka mnie zrzutka skrzyni w sobotę żeby sprawdzić co się tam dzieje Teraz jeszcze raz byłem po nasłuchiwać i powiem Wam że moje Audi to "anomalia". Przez chwile nie było żadnych hałasów lecz po kilkutrotnym naciskaniu sprzęgła to lekkie rzęzenie się odezwało lecz nie na samym końcu sprzęgła tak jak pisałem wyżej a ciut wyżej bo na samym końcu sprzęgła rzęzenie zanika a na zgaszonym silniku pukanie o którym również wspomniałem nie wystepuje. Jeszcze mi nachodzi myśl o łozysku prowadzącym wałek sprzęgłowy Chyba trafiłem w dyszkę Po zdemontowaniu skrzyni nic w środku nie obcierało, kupiłem łożysko pilotowe wałka sprzęgłowego i je wymieniłem po złożeniu całości narazie cisza Stare miało lekki luz wzdłużny. Człowiek uczy się na błędach bo przy przekładce mogłem od razu zmienić Edytowane 3 Września 2016 przez MemberA4
ddiablo.vip Opublikowano 13 Września 2016 Opublikowano 13 Września 2016 Tak Łożysko na Sprzegle na 100 % Przy przekładce skrzyni lub Wymianie sprzegła lub innych podzespołów przeważnie wymieniają to łozysko chyba że jest naprawde w dobrym stanie i nie rzezi czasem przy puszczonym sprzęgle na luzie słychać jak szorują kulki
Rekomendowane odpowiedzi