Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Migająca kontrolka świec i ESP [brak reakcji na pedał gazu]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak trwoga to do Boga :( potrzebuje waszej pomocy gdyż właśnie mnie moja śliczna Audi zaorało. Po odpaleniu dzisiaj 1szy raz miała bardzo osłabione reakcje na gaz/hamulec, miga kontrolka świec oraz na stale świeci ESP, jechała max 50km/h a po 2km już w ogóle nie reagowała na gaz, tylko tyle zeby potrzymać wymuszoną z automatu 1/2, filmik:

już coś wyczytałem, że mogło zalać komputer i sterowniki od gazu/hamulca, a sytuacja jest beznadziejna gdyż jestem oddelegowany na podlasie.. koło żubrów i raczej nie zaufam tu mechanikom ;x

Opublikowano

Dobre by było jakbyś chociaż błędy w sterowniku silnika czymś odczytał :decayed:

Jeżeli mocno lało , to faktycznie mogła się woda dostać pod obudową kompa i pozalewać złącza kabelków idących do pedału gazu :hi:

Wyjmij akumulator , pod nim są odpływy wody z podszybia, jak są pozatykane to tak się dzieje , trzeba je odetkać i wyczyścić, a potem poczekać aż kabelki obeschną :P

Opublikowano

Wygląda na tryb awaryjny spowodowany brakiem sygnału z pedału gazu. Sterownik podnosi wtedy obroty na stałe, żeby dało się dojechać do serwisu :D

Posprawdzać wszystkie wtyczki (najlepiej odłączyć, przedmuchać i założyć ponownie) od ECU, TCU, ABS i pedału.

Opublikowano

A nie padł ten sławny potencjometr pedału gazu?

Edytowane przez Pucek

Opublikowano

A nie padł ten sławny potencjometr pedału gazu?

Śmiem rzucić twierdzenie że w naszych B6/B7 zdecydowana większość błędów odczytanych kompem, a związanych z niesprawnością pedału gazu to efekt zalania kostek połączeniowych pod ECU :naughty:

Weryfikacja tego jest prosta, jeżeli problem występuje tylko w czasie intensywnych opadów deszczu albo po wizycie w myjni , a po dłuższym postoju wszystko działa normalnie, to można być tego pewnym :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dziękuje bardzo wszystkim za pomoc :) wyjąłem aku i dostałem się do kompa, stała w różnych miejscach woda - wysuszyłem i coś tam amatorsko uszczelniłem i śmiga :)

Opublikowano

Najważniejsze żeby na podszybiu nie robiło się jezioro (odpływy pod aku muszą być drożne) :hi:

Wtedy jak nawet obudowa kompa jest ździebko nieszczelna, to problemu być nie powinno :P

Opublikowano

Doradzę Ci tak. Nie zostawiaj tak tego. Tam korozja już się wdaje. To tak jakby auto po powodzi osuszyć i się cieszyć że będzie dalej działało.

Kup sonie tzw. kontakt spray (różnych firm) wszystkie kostki i gniazda odepnij, przelej tym sprayem i złącz z powrotem.

Wierz mi uleczy Cię to od przyszłych zalania konsekwencji.