damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Czy ktoś z was dokładał zewnętrzny i wewnętrzny pakiet s-line, a później ubezpieczał auto? Kończy mi się niedługo OC+AC i zastanawiam się jak to mądrze zrobić żeby nie było, że ktoś we mnie wjedzie, a dostanę wycenę jak po VIN-ie? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Kubal2216 Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Po modyfikacjach poproś o nowe zdjęcia do AC. Oni sobie zrobią notatkę i dołożą fotki pokazujące aktualny stan auta.
damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Autor Opublikowano 9 Września 2016 Czy wówczas zmienia się wartość pojazdu i muszę coś dopłacić gdybym to zrobił w trakcie trwania AC?
hak64 Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Tak wartość samochodu wzrośnie. Wzrośnie także stawka ubezpieczenia, tyle że to nie dopłata do już zawartej polisy, a nowa umowa roczna. Przy ewentualnej kolizji wynikłej przed zawarciem nowej polisy, ubezpieczyciel wyliczy szkodę z uwzględnieniem starej wartości auta.
damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Autor Opublikowano 9 Września 2016 Z uwzględnieniem starej wartości auta, a co z częściami? Jeśli mam np zmieniony zderzak na s-line, a wcześniej miałem zwykły to przy szkodzie jaki zderzak zostanie zawarty w kalkulacji naprawy?
nitroo Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Wzrośnie jeśli masz na te modyfikacje faktury.
damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Autor Opublikowano 9 Września 2016 Panowie nie to jest przedmiotem mojego pytania.. Chodzi o to czy podczas szkody z OC sprawcy lub AC przy uszkodzeniu zderzaka (załóżmy dokładki tylnej s-line) chcąc likwidować szkodę bezgotówkowo w ASO wymienią mi dokładkę na s-line, bo taką miałem w dniu zdarzenia czy np na taką która jest zgodna z nr VIN pojazdu. Kwestie wartości rynkowej pojazdu zostawmy w spokoju,
hak64 Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Obowiązkiem ubezpieczyciela jest zrekompensowanie kosztu przywrócenia pojazdu do stanu przed zdarzeniem, jeśli zatem auto miało zderzak S-line, wspawany fragment szyny kolejowej, czy oparcie skórzanej kanapy, to taki element wyposażenia zostanie uwzględniony w opisie technicznym wykonanym przez rzeczoznawcę podczas oględzin, zaś w kosztorysie naprawy znajdzie się informacja na ile to ustrojstwo zostało oszacowane. I jest podstawowy warunek do spełnienia. Szacunkowa wartość szkody nie może przekraczać wartości pojazdu. Edytowane 9 Września 2016 przez hak64
damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Autor Opublikowano 9 Września 2016 O to właśnie mi chodziło kolego. W tym miesiącu będę mieć dołożony cały pakiet s-line, a OC/AC kończy mi się na początku listopada. Czy po odebraniu auta z serwisu powinienem poinformować ubezpieczyciela o dokonanych zmianach? Jechać żeby zrobili fotki itd? Rozumiem, że przy tej okazji ewentualnie mogą podnieść mi wartość pojazdu i będę musiał dopłacić do składki.
hak64 Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 poinformować ubezpieczyciela o dokonanych zmianach? mogą podnieść mi wartość pojazdu i będę musiał dopłacić do składki. Tak właśnie będzie. Mogą chcieć fotki, a być może także fakturę potwierdzającą dokonane zmiany i poniesione koszty.
nitroo Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Fotki i faktury na części oraz robociznę na 100% chcą.
damian92x Opublikowano 9 Września 2016 Autor Opublikowano 9 Września 2016 Co jeśli nie mam faktur? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
ucho.77 Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Kolego ja mam w PZU przy podpisywaniu umowy agent robił sesję fotograficzną wewnątrz/zewnątrz wyposażenia auta i według tego była wycena,gdybym doposażał w jakieś extra graty mam tylko podjechać aby uzupełnił historie auta. Co do stłuczki to ubezpieczyciel ma obowiązek przywrócić stan techniczny/wizualny do stanu z przed zdarzenia tak jak ci kolega wyżej już pisał. Ty nie musisz się znać na pakietach wyposażenia a auto ma być przywrócone do stanu pierwotnego Z przed zdarzenia
nitroo Opublikowano 9 Września 2016 Opublikowano 9 Września 2016 Co jeśli nie mam faktur? Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Ja dostałem info, że bez faktur mi nie podniosą wartości auta.
hak64 Opublikowano 11 Września 2016 Opublikowano 11 Września 2016 Ja dostałem info, że bez faktur mi nie podniosą wartości auta. A ja wiem, że skoro samochód mogę kupić na podstawie odręcznie sporządzonej i napisanej na wyrwanej z zeszytu kartce papieru umowy kupna, to zakup części do tego samochodu także mogę w ten sposób udokumentować. Umowa cywilno prawna jest takim samym dokumentem, jak faktura, czy rachunek imienny. Należy tylko zadbać by odprowadzić podatek od kwoty transakcji przekraczającej wartość 1000 zł.
Rekomendowane odpowiedzi