Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z OBD - brak komunikacji z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wyskoczył mi błąd abs'u chciałem zeskanowac vagiem lecz nie może sie skomunikowac z komputerem samochodowym. Wie ktoś o co chodzi? I co sprawdzić? Dodam że jakiś czas temu nie było tego problemu.

Audi to B5 97' 1.8 bez turbo

Edytowane przez _Krzych

Opublikowano

Nie wiele wniosę, ale ten tańszy kabel od viaken działa mi z każdym modułem, ale po jakimś czasie przestał z pompką.

Tak samo z innymi modułami miał znajomy, ale zamiana kabli nie pokazała jednoznacznie, że to kable. Wyszła loteria. Kupiliśmy ten droższy i problemu nie ma.

Opublikowano
  • Autor

Tak tylko ja podlaczalem i ten zwyklu kabel i porzadny interfejs i błąd z komunikacja jest na każdym.

Opublikowano

To była ważna uwaga już na pierwszy post.

Dzieje się tak z każdym modułem czy tylko ECU. Bo piszesz tylko o kompie.

Jak diody na kablach się świecą to zasilanie na złącze jest, więc zostają pozostałe piny.

W sumie tam są chyba tylko dwa, dla linii K i L, więc jeśli żaden moduł nie łączy to może kabel się z pinu zerwał.

Opublikowano
  • Autor

Z kazdym modułem jak się chcę połączyć to wyskakuje ten sam błąd.

Zasilanie raz niby bylo a raz nie było.

Co sprawdzić dalej?

Edytowane przez _Krzych

Opublikowano

Sprawdź miernikiem na pinie 4 i 16 napięcie, ewentualnie czy dioda na kablu świeci (jeżeli jest)

Jeżeli nie ma napięcia to szukaj bezpiecznika , jezli napięcie jest to interfejs uwalony bądź linie diagnostyczne uwalone na samochodzie. Zobacz w ogóle czy piny nie wyskoczyły z gniazda.

Opublikowano

a jakie bezpieczniki odpowiadają za OBD ? czy przeleciec wszystkie ?

Opublikowano

w kazdym aucie gdzie indziej może być. u mnie w b8 jest na lewym słupku A. może byc gdzies na wspólnym bezpieczniku z innym modułem, przeleć miernikiem wszystkie bezpieczniki .

Opublikowano

Tych co Cię interesują jest zaledwie 44, idź na całość i sprawdź wszystkie.

31 - 15 A - ..., gniazdo diagnostyczne, ...

Albo 12 - 10A bo o takim mówi schemat.

Oj przeleć wszystkie i sprawdź czy piny z gniazda nie wylatały albo kable nie urwały się.

Opublikowano

Wyciągnij wtyczkę od pompy ABS i wtedy włącz VAG'a.

Opublikowano

a masz domyślnie w windowsie ustawione COM 1 ? w panelu sterowania ? Na jedym i nie innym usb bedzie dzialalo i tylko jak ustawione jest pod com 1 serial port czy usb port jakos tak poszukaj i sprawdz.

Edytowane przez mayday2001

Opublikowano

aktualnie dopadła mnie grypa nie jestem w stanie tego sprawdzić. Co do pytania o COM1 - tak jest dobrze ustawione a6 c5 kuzyna skanuje bez problemu i a4 b6 drugiego kuzyna też bez problemu i a4 b5 kolegi też bez problemu. Gdzie znajdę wtyczke od pompy ABS ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Bezpieczniki sprawdzone wszystkie ok, 3 kable w gniezdzie siedza, zasilanie na obd jest. Pora sprawdzić czy vag zczyta.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Bezpieczniki sprawdzone wszystkie ok, 3 kable w gniezdzie siedza, zasilanie na obd jest. Pora sprawdzić czy vag zczyta.

@edit
Podłączenie do vaga i dalej to samo jedyne co się zeminiło to że przy próbie połączenia vaga z komputerem coś cyka w okolicach licznika, co to może oznaczać ?

Zapomniałem hasła do konta 'Degnerix"

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez _Krzych

• 2 lata później...
Opublikowano

jak rozwiązałeś problem ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Podpinam sie pod temat . Kupiłem V Scan mini . Przez pewien czas łączył sie wzorowo . przy pewniej próbie połaczenia zawieszał sie. Odpiąłem bezpiecznik lpg (wczesniej łączyło sie bez odpinania LPG ) . Ale to nic nie pomogło oprócz tego ze urządzenie nie zawiesza sie tylko łaczy az pojawi sie komunikat "Błąd komunikacji , sprawdz czy zapłon jest włączony i wtyczke OBD" czy cos podobnego . Obstawiam uwalonme piny K albo L skoro zasilanie na interfejsie jest . Być moze gazownicy cos namieszali ? Z innymi autami łączy się . Dodam że auto to a4 b6 i silnik ALT 2002r. Co wy myslicie o tym ? Za kazda podpowiedz bede wdzieczny. Pozdrawiam .

Edytowane przez dony.dk

Opublikowano

Jaki masz program diagnostyczny? Polski VAG, VCDS czy inny? U mnie problemem był... Windows 7. Ustawiłem wszystko tak, jak powinno i mimo to często nie było komunikacji między laptopem i samochodem. Po przejściu na XP problem zniknął. Mam Polski VAG 2,5 i chyba 4.

Opublikowano

Mam Vscan mini . Samodzielne urzadzenie . w innych autach łączy się bez problemu.