Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Pompa oleju i wymiana dołu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jeszcze raz wszytki.

Od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 B7 2,0 TDI z silnikiem BPW z roku 2007, auto ma przebieg 260tkm, w 2010 roku przy przebiegu 130tkm miało w niemieckim serwisie wymieniany dół silnika wraz z modułem pompy olejowej, moje pytanie dotyczy tego czy warto tam zaglądać. Jeden z mechaników u którego byłem powiedział mi coś takiego " jeżeli silnik w Niemczech był robiony w 2010 roku to pewnie moduł pompy został założony z większej średnicy zabierakiem (nowszy) i nie powinno być z tym problemu" Czy to może być prawda??? a po drugie może ktoś z was pracuje w Audi/VW i jest mi w stanie sprawdzić to nr VIN tj. historię serwisową auta. W Audi we Wrocławiu jest możliwość wglądu do historii ale nie ma możliwość przesłania bądź wydrukowania jej, na tyle niemieckiego nie znam aby rozszyfrować o co tam chodzi w parę minut kiedy będę miał wgląd na monitorze do wpisów serwisowych. Podpowiedzcie coś proszę.

Pozdr.

Opublikowano

napisz do kolegi Stanley http://a4-klub.pl/index.php?/user/33169-stanley/

dogadacie się i dostaniesz historie auta w pdf po Polsku

Opublikowano

Przy przebiegu 130k w serwisie mogli ci przerobić napęd z łańcucha na koła zębate i wymienić tzw ołówek nie wiem jakie rozwiązanie pompy ma bpw. Jak masz 260k to i tak ołówek jest juz wyrobiony wiec ja bym tam profilaktycznie rzucił okiem na stan zabieraka i gniazda

Opublikowano

ja bym tam profilaktycznie rzucił okiem na stan zabieraka i gniazda

Dokładnie tak jak kolega napisał.

Opublikowano

Jeden z mechaników u którego byłem powiedział mi coś takiego " jeżeli silnik w Niemczech był robiony w 2010 roku to pewnie moduł pompy został założony z większej średnicy zabierakiem (nowszy) i nie powinno być z tym problemu"

Może nie grubszym a dłuższym z 70mm na 100mm ale średnica jest ta sam.
Opublikowano
  • Autor

Jeden z mechaników u którego byłem powiedział mi coś takiego " jeżeli silnik w Niemczech był robiony w 2010 roku to pewnie moduł pompy został założony z większej średnicy zabierakiem (nowszy) i nie powinno być z tym problemu"

Może nie grubszym a dłuższym z 70mm na 100mm ale średnica jest ta sam.

Oczywiście masz rację nie grubszy a dłuższy, a udało mi się również dziś dowiedzieć, że jednak nie tylko dół był wymieniony a cały silnik + turbo. Czyli cały silnik jest z przebiegiem 130 tkm i z roku 2010 i pytanie co tam zamontowali?

Opublikowano

Do zabieraka zawsze warto zajrzeć. Koszt nie wielki i śpi się potem spokojnie.

Opublikowano

No to masz pewnie nowy z kołami zębatymi ale popatrz na naklejkę na rozrządzie tam masz typ silnika.

Mimo wszystko zabierak do kontroli.

Miałem już auta z tamtego rynku, że niby coś było robione a potem okazywało się że tylko zabierak był wyjęty i odwrócony by klepał dalej w innej pozycji.

Niestety jak nie sprawdzisz nigdy nie będziesz miał pewności.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym jednak sprawdził ...

Ja swojego kupiłem w 2010r. z przebiegiem 156tys.

Przy 138tys. padła niemiaszkowi pompa - wymiana na gwarancji pompy, silnika (nie wiem czy cały), turbiny.

Przy 276tys. mi padła podczas jazdy nad morze :(

Dobrze, ze szybko wyłączyłem silnik jak tylko zobaczyłem czerwoną kontrolkę oleju na FISie.

Efekt: pompa do regeneracji i turbina do regeneracji. Silnik OK.

Także nie ma co czekać tylko profilaktycznie tam zajrzeć.