Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1268 i 542 - nastawnik i wtrysk sterujący?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam problem z audi.

Miałem problem z błędem 1268, więc wyczyściłem nastawnik bo falowały obroty i migały świece, przez 500km wszystko w jak najlepszym porządku, brak jakichkolwiek objawów, błąd dał się skasować, świece już nie migały.

Przedwczoraj auto zaczęło poszarpywać przy 1800 obrotach (w sensie 2-3 pojedyncze szarpniecia, tak jakby paliwo odcinało), odczytałem błedy, 542 od wtrysku sterującego, sporadyczny, skasowałem i problem ustał. Dziś odpalam i migają świece, to szybko laptop i błędy -> znów 1268 (ledwie 500km od czyszczenia nastawnika), skasował się bez problemu, (obroty nie falowały ani nie szarpał!) ale podejrzewam że znów zacznie migać. Czy w tak krótkim okresie czasu nastawnik znów mógł nałapać syfu? Filtr paliwa wymieniany 6kkm temu, jakieś propozycje co do tych rzeczy?

Lipny filtr paliwa i przepuszcza syf i przez to takie jaja?

Auto moc ma, nie kopci.

Opublikowano

ja akurat nie czyscilem nastawnika ale mialem problem z tym szarpaniem przy 1800obr i blad wtrysku sterujacego. na Poczatek wyczysc wtyczke od niego i popsikaj jakim srodkiem do stykow. Jak przestanie to jest to. u mnie byl spokoj na pol roku a potem poszarpywal coraz czesciej az wymienilem wtrysk i problem ustal. Jak masz kase i chcesz miec przy okazji moc to wymieniaj wszystkie na 216 i rob program a jak nie to na probe przerzuć używke na testy. Koszt jakies 50-80zl.

Opublikowano

Mody są w planach, ale chce najpierw ogarnąć to co mam na tiptop. Szarpać już nie szarpie, ale ten nastawnik mnie niepokoi trochę :/

Echh, teraz błędu się już nie da skasować czyli cały czas mam błąd 01268 :/

Ktoś ma jakiś pomysł? Może się cewka przesunęła i coś go boli, albo jakaś ścieżka na płytce jest rozerwana. Ma ktoś jakiś pomysł?

Z samochodem kompletnie się nic nie dzieje, pracuje tak jak ma pracować.

Przerabiał ktoś coś podobnego?

Ostatnio myślałem, że może być to wina nieoryginalnego alarmu i tego, że jest wpięty w instalację nastawnika, żeby nie podawać paliwa...

Ktoś coś?