Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] wymiana płynu chłodniczego.....dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zabrałem sie za wymianę płynu chłodniczego w mojej a4...nie mogąc odkręcić korka spustowego postanowiłem wypiąć węza znajdującego się niżej chłodnicy wylałem cala zawartość ale ciężko mi określić ile gdyż się porozlewało...układ był opróżniony.....aa przynajmniej wszystko na to wskazywało po ponownym wpięciu węza zabrałem się za zalanie nowa cieczą i tu moje zdziwienie gdyż weszło mi ok 3 litrów i więcej nie chce wejść;/ a powinno wejść ok 6litrów i nie wiem co może być gdyż nawet po osiągnięciu temperatury nic nie ubyło....i pytanie co może być ?? być dozę uszkodzony termostat??...samochód zachowuje się jak najbardziej normalnie łapie temperaturę i nie wyskakują żadne błędy.... panowie pomóżcie co może być przyczyna ?? czekam na odpowiedz pozdr :)

Opublikowano

zlewałeś płyn na rozgrzanym silniku i przy odkręconym korku zbiorniczka?

Opublikowano

Wygląda to tak jakby się gdzieś przypowietrzył układ

Opublikowano

Część zeszła z chłodnicy a część została w silniku bo nie odkręciłeś śruby spustowej przy termostacie.

Opublikowano

aaaa to jest cos takiego jak sroba spustowa przy termostacie???? czytalem o wymianie plynu w ksiazke WKŁ i nic o takiej srobie nie wyczytalem.....wiec prosze napiszcie mi jak calkowicie zlac płyn z układu przy tym silniku.....co nalezy robic krok po kroku....bardzo prosze o odpowiedz gdyz nie daje mi to spokoju :no:

Opublikowano

Przy kolanku gdzie montuje się termostat jest śruba spustowa,to jeden punkt gdzie spuszczamy a przy chłodnicy wypinamy spinkę i zdejmujemy kolanko to drugi punkt.Ewentualnie użyj opcji szukaj i jest na ten temat dużo.