Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapieczona swieca w ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, wymienialem niedawno swiece, niestety jedna z nich sie tak zapiekla ze sie nie da. Probowalem ja i kolega mechanik, krecilismy na rozgrzanym silniku. Moze ma ktos magiczny sposob by swieca sie wykrecila bez uszczerbku na zdrowiu silnika?

Opublikowano

napewno nie na siłę, może nafta ?

Opublikowano

krecilismy na rozgrzanym silniku.

to pogratulować mechanika , allegro i szukać spray LIQUI MOLY SPRAY CHLODZACY/ MROZ W SPREJU

Opublikowano

Próbuj co się da byle na ZIMNYM silniku i z wyczuciem bo się gwint zerwie i będzie trzeba szukać specjalisty od takich spraw. Raz że wyjdzie drożej dwa że może się posypać świeca do środka silnika.

Opublikowano

przez parę dni popsikaj penetratorem w gniazdo powinno pójść a najlepiej jakbyś miał klucz aby można było użyć słabego udaru np od wkrętarki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zalej na noc płynem hamulcowym.

Opublikowano
  • Autor

no i ukrecilem :/. Co robic? Jestem w niemczech wiec stram sie trzymac z daleka od niemieckich mechanikow, zapewne zawolaja wiecej niz moje Audi jescze jest warte ;). Czy znajde tu jakis tutorial jak zdjac glowice w ALT?

Opublikowano

znajomy ostatnio urwał w dieslu świece, nawiercił ją wiertłem 4 i wyjął bez zdejmowania głowicy

Opublikowano

No dobra ukręciłeś wiec z punktu budowy świecy powinna Ci zostać sama cześć gwintowana w głowicy a elektroda wyszła z urwaną jej częścią, to masz w niej dziurę ze widzisz tłok?

tu typek tez ukręcił świece i własnie został mu sam gwint w głowicy. U Ciebie tez tak się stało?

Edytowane przez mati95115

Opublikowano
  • Autor

Tak, dokladnie, elektroda wyszla rowniez. Nie rozumie tylko dlaczego gwint ma wyjsc latwiej bez samej swiecy niz z nia?

Opublikowano

Bo to jest właśnie zasadnicze pytanie. jezeli swieca się urwie przy dokrecaniu a szla gładko to nie ma problemu z wykreceniem gwintu. A jesli się urwie przy odkrecaniu to zadarty lub zapieczony gwint wcale nie pomaga.

Opublikowano

Macie racje ale próbować trzeba to ostatnie wyjście. A jak nie to głowica na stół. :(

Opublikowano
  • Autor

Probowalem Torxem 50 zamast srubokretem, wszedl w gwint, stuknalem pare razy mlotkiem i zaczalem krecic, niestety nic :/.

Mechanikiem nie jestem ale krecic srubokretem logicznie potrafie, czy znajde gdzies instrukcje jak zdjac glowice w ALT?

Edytowane przez rokipat

Opublikowano

jak jeszcze walczysz z tematem i nie zdejmowałeś głowicy to spróbuj przez jakąś stalową rurkę która będzie przylegała dobrze do resztki świecy walnąć porządnie młotkiem. Takie uderzenie potrafi czasami zdziałać cuda :) a można też spróbować użyć wykrętaka tylko nie polecam tanich chińskich bo na 99% pękną podczas wykręcania i zostaniesz z jeszcze większym problemem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kumpel miał podobną sytuację w Niemczech, przyjechał z jedną wypchnietą świecą po instalacji gazu. W niemieckim warsztacie polski mechanik założył mu taką spirale jakby, przez co naprawił gwint. W testach wytrzymałości gwint mocniejszy od ori

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka