Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś stuka i szura przy włączeniu odbiorników prądu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, stało się coś dziwnego dzisiaj odpalam swoją A4 wyjeżdżam z garażu włączam światła i klimę a tu coś zaczyna szurać i stukać tak jak bym miał rozwalone gumki w kompresorze klimatyzacji, po wyłączeniu świateł i klimy troszkę ustało ale dalej jest ten dźwięk tylko słabszy, robiłem tez test bez niczego włączyłem tylko światła i dźwięk się nasilał wyłączyłem i się zmniejszył, tak samo jest jak włączę podgrzewanie tylnej szyby to ten dzik się nasila, przy ruszaniu też głośniej słychać ten terkot, czy to może być koło pasowe sprzęgło alternatora ?

Bo nie chcę jechać do mechanika z niewiedzą gdyż kiedyś przy ruszaniu miałem stukanie on powiedział że to dwumasa na 100% i pojechałem do innego wyszło że to gumki w kompresorze od klimy po wymianie wtedy stukanie ustało.

Nikt nie zna odpowiedzi na mój problem ?

Edytowane przez hunter999
Opublikowano

pojechałem do innego wyszło że to gumki w kompresorze od klimy po wymianie wtedy stukanie ustało.

Może tu jest twoja odpowiedź ?

Opublikowano

Gumki były wymieniane 2 miesiące temu, zaważałem też że na jałowych trzęsie mi napinaczem rozrządu, poczytałem na forum i to na 90% koło pasowe alternatora bo po włączeniu np świateł zaczyna głośniej buczeć i brzęczeć, a co mają gumki tłumiące drgania kompresora klimy do np świateł ?

Sprawa u mnie zakończyła się wymianą 2 rolek napinacza, łożyskami w alternatorze (przez moja głupotę bo zrobiłem z tym stukaniem trasę 500km) oraz jak wcześniej wspomniałem kołem pasowym alternatora, teraz jest cisza nie ważne co włączę, czy kręcę kierownicą na postoju jest cisza :D

Ale delikatne drgania na napinaczu dalej mam ale już nie takie jak były, pytanie czy minimalne wibracje powinny na nim być.