Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z temepratura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najlepiej ori ale też może być vernet,wahler lub behr

Cos langista masz nie tak, moj po 4-5 km na zegarze ma już 90stopni.
Jak postoi przez noc i jest -10 to po 7km ale tak długo to jeszcze w żadnym aucie nie miałem.

kolego ale benzyny nie możesz porównywać do diesla

Opublikowano

Niestety na termostat z aso mnie nie stać.. a u siebie sam wymieniałem 3 tygodnie temu i wszystko śmigało, do czasu jak czujnik z temperatury zaczął mi świrować, w ciągu sekundy wskakiwał na 110C, potem spadał na 60C, podczas jazdy pokazywał 113C max, otwieram maske a węże normalnie ciepłe, nic sie nie gotowało. Czujnikiem temp. silnika sie nie sugeruje, bo on po prostu sobie rośnie (jak silnik włączony) do 90 C i tam się zatrzymuje, nawet w trasie po autostradzie jak go przeganiałem to sie z 90C nie ruszył, więc jego też raczej chyba wymienie. Niestety nie mam czasu żeby podjechać do kumpla i sprawdzić VAG-iem jakie są temperatury i czy to czasem nie jest wina zegarów :/

Opublikowano

ori termostat kosztuje 45zł nie musi być z ASO bo tam wszystko kosztuje 2 razy drożej

temp. płynu. Teraz pokazuje jak trzeba, ale masakrycznie wolno się nagrzewa, trzeba przysłowiowe ognisko pod nim składać chyba. Zrobiłem ok 20 km, normalnej jazdy - na kanale 49 max 68C, dopiero jak dogrzałem do pieca do 77 max podskoczyło. Nie mam pojęcia czemu tak wolno się nagrzewa.

ej cos nie tak przecież kanał 49 nie jest opowiedzialny za temperaturę tylko 51 kanał

Opublikowano

kanał 51 to temperatura silnika, kanał 49 to temperatura cieczy chłodzącej.

Opublikowano

kanał 49 Licznik błędów sygnału prędkościomierza (prędkość pojazdu)

kanał 51 Temperatura chłodzenia silnika (ECT) in oC

Opublikowano

No tak wyzyk masz rację co do porównywania, na tel nie ujrzałem, że to DIZEL :D

Co do kanałów też masz rację :D

Opublikowano (edytowane)

No u mnie jest inaczej, bo mi pokazuje zmienną temperaturę na kanale 49 w Celsjuszach, ciężko byłoby osiągnąć 88km/h na postoju ;)(po dosłownie 15 minutach trzymania na 2500 obrotach i włączeniu 18C na blacie na maksa :kox: )Trace siły do tego auta, nie spodziewałem sie, że takie gówniane części teraz robią, ori wytrwał 15 lat, zamiennik 2 tygodnie?.. Będe miał wypłatę to zainwestuje w ten termostat z Wahlera.. Jak ten padnie to olewam sprawe, bo jak mam co 2 tygodnie nowy termostat kupować to równie dobrze sam go moge zrobić i będe miał pewność, że sie nie zatnie.

Edytowane przez Langista
Opublikowano (edytowane)

co ci predzej pisalem zebys kupil ori to juz ci nie bede pisał co mi odpisales, firmy tez ci podałem jakie masz wziąć pod uwagę,a ja ci tego nie pisałem bo nie mam na tym żadnego zysku pisze to z doswiadczenia i godzin spedzonych przy autach zjedzonych nerwach i nieprzespanych nocy

No u mnie jest inaczej, bo mi pokazuje zmienną temperaturę na kanale 49 w Celsjuszach, ciężko byłoby osiągnąć 88km/h na postoju ;)(po dosłownie 15 minutach trzymania na 2500 obrotach i włączeniu 18C na blacie na maksa :kox: )Trace siły do tego auta, nie spodziewałem sie, że takie gówniane części teraz robią, ori wytrwał 15 lat, zamiennik 2 tygodnie?.. Będe miał wypłatę to zainwestuje w ten termostat z Wahlera.. Jak ten padnie to olewam sprawe, bo jak mam co 2 tygodnie nowy termostat kupować to równie dobrze sam go moge zrobić i będe miał pewność, że sie nie zatnie.

jaki ty uparty jestes!

kanał 49 nie mierzy prędkości tylko liczbę błędów,

za predkosc odpowiada kanał 17

kanał 51 temperatura

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano

Powiedz mi, jak liczbe błędów może mi kanał 49 pokazywać, jak mam tam do liczby dostawioną literę "C"? Do tego liczba zawsze pokazuje tyle co wskazówka z temperatury cieczy na blacie?

Z termostatem sam dałem d*py, kupiłem go wcześniej, przed tym co napisałeś o firmach. Gdybym wiedział, że to gówienko nie wytrzyma nawet miesiąca dałbym te 11 zł więcej i kupił ori..

Opublikowano (edytowane)

Powiedz mi, jak liczbe błędów może mi kanał 49 pokazywać, jak mam tam do liczby dostawioną literę "C"? Do tego liczba zawsze pokazuje tyle co wskazówka z temperatury cieczy na blacie?

Z termostatem sam dałem d*py, kupiłem go wcześniej, przed tym co napisałeś o firmach. Gdybym wiedział, że to gówienko nie wytrzyma nawet miesiąca dałbym te 11 zł więcej i kupił ori..

nie mówione że masz uwalony ten termostat.

na kanale 51 jaka masz temperaturę?

z kanałem 49 daj sobie spokój!

a predkość z jaką sobie jedziesz sprawdź na kanale 17

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano (edytowane)

Na 51 stoi cały czas na 90 - co jest błędne bo wskazówka temperatury cieczy jest zgodna z tym co pokazuje kanał 49. Będę sie upierał że 49 to temperatura cieczy chłodzącej w Avancie 1.9 TDi 115 km, a 51 to temperatura silnika, tak jak to wcześniej już czytałem. Zwłaszcza po tym jak czujnik temperatury cieczy musiałem zakupić z Seata Ibizy.

Edytowane przez Langista
Opublikowano (edytowane)

jestes w błedzie za to odpowiada kanał 51.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/26-kody-klimatronika/

tu masz z elektrody i tez piszą ze kanał 51 jest od temperatury

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic294434.html

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano

To powiedz mi, jakie wartości u Ciebie są na kanale 49. Ja wrzucę filmik dzisiaj i Ci udowodnię, że u mnie 49 to temperatura cieczy, a 51 to temperatura silnika.

Opublikowano (edytowane)

ja mam b6 ale b5 mialem i też było na 51

a na kanale 51 cały czas ci pokazuje 90 stopni nawet jak jest zimny?

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano

Nie, od 0 w górę jednostajnie idzie, niezależnie czy jade przy 1300 obr czy przy 2500 żeby go przegonić. Może i bym uwierzył w te błędy na kanale 49, gdyby nie było tam litery C od Celsjusza i gdyby liczba wyświetlana nie zgadzała się z zegarem.

Opublikowano (edytowane)

to jak ci klimatronik pokazuje na kanale 49 77stopni to na blacie ile masz?

a więc auta po drugim lifcie

49. Kühlmitteltemperatur---------- Temperatura płynu chłodzącego
50. Standzeit in min ---------- czas postoju w min
51. Motortemperatur °C ---------- Temperatura silnika

Edytowane przez wyzyk83
Opublikowano (edytowane)

Tak, pokazuje to samo co na zegarach.

https://drive.google.com/file/d/0Bzett9lTIhJZaVI1Q0VObms2eUE/view?usp=sharing

Termostat z Wahlera kupiony, 40 zł mnie przyszedł, oby wytrzymał przynajmniej rok..

Edytowane przez Langista
Opublikowano

a teraz jak masz wahlera osiąga ci 90stopni?

Opublikowano

Jeszcze nie wiem, po ciemku nie chciałem się tym zajmować, w sobotę dopiero się tym zajme, ale jestem pewien, że będzie działać jak należy.

Opublikowano

a to jeszcze nie założyłeś?