lukaszooo Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 Panowie szybkie pytanie bo szybko musze coś zamówić. Robię piec do garażu, piec zrobiony z dwóch zbiorników na powietrze w środku cegła szamotowa, piec ma byc obudowany blachą czyli bedzie płaszcz powietrza i teraz problem jaką dmuchawę zastosować. Piec ma wymiary ok 50x30x100 (dwa zbiorniki połączone w jeden owalny) płaszcz bedzie ok 10cm od pieca, dmuchawa z dołu a wyjscie na górze. Garaż ma ok 25m kwadratowych i 4m wysokości. Biore pod uwage dwie opcje: Dmuchawa do nadmuchu pieca (ładna mała tyle ze nie wiem jaką to ma wydajność) http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-do-kotla-pieca-rv-14-promocja-i5325669321.html Zwykły wentylator powiedzmy 60W http://allegro.pl/wentylator-przemyslowy-dospel-wb-s-200-fv-i6567977791.html Ktoś przerabiał coś takiego ??? mam nadzieje ze szybko mi pomożecie bo chciał bym zamówić dmuchawe i w weekend dokończyć robotę. Nikt nie odpisał nikt sie nie zainteresował, dla potomnych do pieca z płaszczem powietrza stosuje sie dmuchawy turbinowe takie jak do nadmuchu pieca CO. Dzwoniłem do producenta i wszystkiego sie dowiedziałem.
Dev Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 Saunę chcesz robić ? Na taki metraż wystarczy zwykła koza.
lukaszooo Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Opublikowano 6 Listopada 2016 Koze z giełdy mam teraz, zanim zrobi się ciepło potrzeba godzinę czasu i koszyk drzewa. Piec nadmuchowy ogrzewa pomieszczenie w ok 15 min i wystarczy kilka drewienek. W moim przypadku często jest tak ze mam robotę na godzine i zanim zrobi się ciepło to jest po robocie. Mam garaz murowany, pomieszczenie z kanalem 5x5x4 i dwa mniejsze pomieszczenia na graty, mam plan aby w przyszlosci doprowadzic nadmuch do jedneg pomieszczenia. Jak będzie skończony to wstawię fotę.
Dev Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Ja ogrzewam kozą z nadmuchem pomieszczenie 8x8x4m. Przy zerowej temperaturze na zewnątrz mam w środku 22-25 stopni. Żeby nagrzać szybko pomieszczenie trzeba palić olejem, najtaniej wychodzi na zużytym. Koleś ma taką aparaturę gdzie kropelki starego oleju w piecu kapią na płytę azbestową. Tak grzeje że rura kominowa przy piecu jest cała czerwona. Pomieszczenie ok 50m kw. Zużycie oleju ok pòł litra na godzinę. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Dev
lukaszooo Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Opublikowano 6 Listopada 2016 Mój piec to będzie właśnie taka koza z nadmuchem tyle ze własnego wykonania i zrobiona z dużo lepszych materiałów. Myślałem o palniku na olej ale to temat na później, piec będzie tak zrobiony zeby można było dołożyć palnik na olej
PASSATB5 Opublikowano 7 Listopada 2016 Opublikowano 7 Listopada 2016 Ja ze swojej strony polecam nagrzewnice sirokko. Mam garaz 6x4x4 i taka nagrzewnica 10kw to doslownie w 10 min go nagrzewa;p
Rekomendowane odpowiedzi