Jump to content
IGNORED

Polerowanie wyświetlacza LCD (MMI)

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj wziąłem się za usunięcie rys z wyświetlacza LCD - wytarta powłoka matowa.
Konieczne jest zdemontowanie lcd.

1. Zdejmujemy ramkę trzyma się ona na spinkach.

2. Odczepiamy wtyczkę od świateł awaryjnych.
3. Odkręcamy 4 śrubki typu torx które trzymają wyświetlacz.
4. Odczepiamy kabel od wyświetlacza.

Mój LCD przed polerowaniem:
IMG_20161108_174206.jpg

Do polerowania użyłem pasty Menzerna 3in1 (taką akurat miałem w garażu) i oczywiście ściereczki z mikrofibry.
Najtrudniej spolerować rogi wyświetlacza, czas jaki mi to zajęło ok. 20min.
Tak wygląda wyświetlacz po polerowaniu. Nie ma śladu po rysach :)
IMG_20161108_190036.jpg

IMG_20161108_190047.jpg

Kolejnym krokiem jest naklejenie folii ochronnej, ja zamówiłem matową Anti Glare na AliExpress na szczęście większą ilość bo zużyłem 3 sztuki zanim idealnie ją nakleiłem. Rozmiar folii która pasuje to 155mm x 90mm.
Teraz dodaję zdjęcie po naklejeniu folii.

IMG_20161108_201252.jpg

Wszystko składamy w odwrotnej kolejności. MMI wygląda jak nówka :)
:hi:

• Upvote 1
Posted

pytanie nasuwa się takie... co zrobiłeś że miałeś startą powierzchnię? papierem ściernym ścierałeś kurze? :grin:

Posted

pytanie nasuwa się takie... co zrobiłeś że miałeś startą powierzchnię? papierem ściernym ścierałeś kurze?

Ekran już był w takim stanie jak kupiłem samochód. :facepalm:
Posted

bo tam najczęściej ląduje portfel który właśnie tak rysuje mmi. Mam to samo u siebie.

Posted

też mam porysowany wyświetlacz, zrobie tak jak kolega kotu. obym tylko nie spieprzył tego ha ha

Posted (edited)
4 godziny temu, pakito25 napisał:

też mam porysowany wyświetlacz, zrobie tak jak kolega kotu. obym tylko nie spieprzył tego ha ha

heh nie ma co tam spieprzyć za bardzo tylko jakaś w miarę dobra pasta polerska i parę sztuk foli matowej chyba że ma się wprawę w tego typu operacjach.
Powodzenia :)

Edited by kotu
Posted

No mam nadzieję że wyjdzie dobrze. najwyżej kupię Nowy wyświetlacz. tylko trochę drogi jest

Posted

jeśli macie tylko wytarty antyrefleks - nie ma żdnych rys do poleorwania to sama warstwe antyrefleksyjna idealnie "zmywają" chusteczki nawilzone dla dzieci :)

Posted

Zdarłeś człowieku tylko warstwę ochronną wez się stuknij

Posted

Też zamierzam się pozbyć się tej warstwy ochronnej i okleić folią z antyrefleksem . Nie wiecie jaki rozmiar wyświetlacza jest w MMI 3G Basic ? 

Posted

Trudno demontuje się srebrną ramkę? Od jakiego fragmentu trzeba zacząć?