wicia1000 Opublikowano 23 Listopada 2016 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witam ostatnio zauważałem że auto przy odpaleniu na zimnym silniku i przestoju auta w garażu całą noc rzuca silnikiem i wyższymi nie równymi obrotami 2-3 sekundy po czym wraca do normy. Czasem zdarza mu się puścić jeszcze dyma siwego. Silnik 1Z Świece mam wymienione tydzień temu na nowe. Co może być powodem ? takiego rzucania obrotami przy paleniu ?. Jeszcze jedno pytanie przy chodzeniu na biegu jałowym trzęsie mu delikatnie kierownicą poduszki wymienione na Lemfordera. Mechanik mówił mi że to u jednym trzęsie a u innych nie. Mówi żeby zamówić używki oryginalne i może wtedy objawy przejdą. Edytowane 23 Listopada 2016 przez wicia1000
Hezen Opublikowano 24 Listopada 2016 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Jak niskie temperatury to po odpaleniu będzie pracować na wyższych obrotach. U mnie też delikatnie obroty falują i stopniowo obniżają, nigdy mi to nie przeszkadzało - zawsze uważałem że to normalne, bo wszystkie czujniki mające wpływ na odpalanie i samą prace silnika są w porządku. Poduszki Lemforder to zamienniki, nie dziw się że trzęsie budą i kierą, bo zamienniki poduszek się nie spisują. Sprawne (nie wylane) używki powinny rozwiązać problem. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Hezen
wicia1000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Problem był gdzie indziej otóż się okazało że 3.5 roku temu mechanik źle ustawił pompę paliwową(za bardzo późny start miała) oraz o 1 ząbek rozrząd źle ustawił. No i bez pomocy komputera się nie obeszło. I na wskutek tego auto przestało z rana puszczać dyma siwego z nie wypalonej dawki paliwa. Na dodatek odzyskał moc i lepiej teraz idzie Póki co poduszki zostawię myślałem że ta firma produkuje porządne zamienniki części także da się to jakoś ustawić . teraz już nie skaczę a co ważne jest normalnie czyli zaczyna od wyższych obrotów i schodzi stopniowo w dół tak jak to być powinno w niższych temperaturach. Edytowane 24 Listopada 2016 przez wicia1000
Hezen Opublikowano 24 Listopada 2016 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Ori poduszki jakby nie patrzeć są bardzo skomplikowane w budowie (oczywiście jeśli patrzeć ogólnie na poduszkę, wytłumienie silnika) Zamienniki nie umywają się do ori poduch, podejrzewam że produkcja zamienników bazujących na budowie oryginałów było by dość drogie stąd tez żaden producent tego nie robi. Na necie nie widziałem jak jest zbudowana ori poducha, dlatego sam się zabrałem za rozbiórkę (wylana oraz pęknięta śruba mocująca): Edytowane 24 Listopada 2016 przez Hezen
Rekomendowane odpowiedzi