tomasz25252 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanie dot. audi a4 b5 1.8 125KM ARG 1999r. Otóż z tyłu silnika od strony aku są dwa czujniki zielony i niebieski. Pod kompem pokazuje mi błąd czujnika temperatury cieczy. U mnie podłączony jest tylko zielony czujnik. Byłem w sklepie poprosiłem o czujnik temperatury cieczy do mojego auta i dostałem w kolorze niebieskim który u mnie ogóle nie podłączony. Szukałem czy wisi tam może jakaś wolna kostka lub kabel do tegoż czujnika ale nic nie znalazłem. Pytanie do was: czy obydwa te czujniki powinny być podłączone?
k232 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jak czujnik nie podłączony to masz błąd na kompie, normalne. Oba maja być podłączone, niebieski jest na 4 piny, szukaj gdzieś kostki i podepnij ten niebieski.
tomasz25252 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2016 Wczoraj szukałem 2h i nic nie znalazłem. Znajomy Mechanik powiedział że jak zielony jest na 4 piny to niebieski nie musi być podłączony ale coś nie chce mi się w to wierzyć...
Adrian1727 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Wczoraj szukałem 2h i nic nie znalazłem. Znajomy Mechanik powiedział że jak zielony jest na 4 piny to niebieski nie musi być podłączony ale coś nie chce mi się w to wierzyć... Witam, są dwa czujniki czujnik 2 pin jest z tego co wiem od załączania wentylatora tego w chłodnicy elektrycznego, a czujnik 4 pin jest od pokazania temperatury cieczy na zegarach i w komputerze, wiem że w niektórych b5 i b6 jest w kolanku 1 czujnik 4 pin także jeśli nie ma kostki do czujnika 2 pin to możliwe że wcale tam nie była od nowości a ktoś wstawił czujnik bo nie miał zaślepki do kolanka choć nie dam sobie ręki uciąć że tak jest. Jeśli komputer wywala ci błąd czujnika cieczy chłodzącej to jest to czujnik 4 pin G62 i to on odpowiada za temperaturę wcześniej wspomnianego komputera i na liczniku. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Adrian1727
Rekomendowane odpowiedzi