tomek899 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Mam mały wyciek oleju, mechanik wymienił uszczelke pod klawiatura, ale czasem pare kropel spadnie na osłone. Mówił żebym przy nastepnej wymianie oleju wymienił uszczelke pod korkiem bo przecieka, czy przez to moze kapac? Z czego jeszcze może kapac taka ilosc ze to zauwaze? Turbina wymieniona więc z niej nie leci Edytowane 23 Grudnia 2016 przez tomek899
ExeQtoR Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zdejmij górną pokrywę silnika(ta plastikowa) - popatrz czy gdzieś leci olej (jest mokro) Wejdź pod auto i zdejmij osłony - popatrz gdzie kapie i idź za śladem Potem zrób foto i pokaż na forum - coś więcej pomożemy ;;-)) A teraz to mogę jedynie polecić sprawdzenie czy z filtra oleju nie kapie - NIE dokręcać, tylko sprawdzić ;-) -> bo u mnie od nowości nikt nie ruszał oringa między chłodnicą oleju a tą "łapą" i tam ciekło, a spływało po obudowie filtra oleju Jest kilka opcji, dlatego tylko wzrokowo możesz sprawdzić gdzie cieknie, a jak mechanik nie potrafi tego zdiagnozować to zalecam zmianę mechanika ;-)
tomek899 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) niestety nie mam kanału, musze liczyć na uczciwość mechaników... jak zdjąłem górna osłone to nie widać żadnych wycieków Edytowane 25 Grudnia 2016 przez tomek899
roger18sx Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Najczęściej cieknie z pod pokrywy zaworów. Ale i czasami z pod nastawnika faz rozrządu. Oring pod chłodniczką oleju lepiej wymienić profilaktycznie raz na te 10 lat bo zdarzają sie przypadki że w zimie gdy olej jest gęsty lubi puścić i w kilka minut cały olej z silnika macie na zewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi