Skocz do zawartości
IGNOROWANY

s4 tiptronic szarpie na 2gim biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Przeszukuje tematy i albo każdy gdzieś się kończy, albo problem dotyczy innych biegów, zazwyczaj 3.

Problem taki, wymieniłem olej kilka dni temu w skrzyni. Gość powiedział, ze w skrzyni coś było robione bo widać, że świeżo kręcone śruby, opiłki w oleju oczywiście były, ale stwierdził, że może się docierać. - auto kupiłem niedawno, więc nie znam co się działo wcześniej.

Po wymianie oleju, jakby skrzynia zaczeła lepiej pracować,. No ale... teraz jest taka sytuacja:

Kiedy ruszam powoli 1/4 gazu i zapina mi 2-kę jest szarpnięcie - na zimnym/na ciepłym. Kiedy zwalniam, skrzynia redukuje z 3 na 2 wtedy jest jakby "potężne j....cie" inaczej tego nie nazwę, myślałem w pewnym momencie że skrzynia się posypała. (redukowałem manualnie, może nie powinienem... Ala robiłem to dla testu)

Inne biegi płynnie wchodzą, płynnie redukuje.

Dodam, że przy szybszym przyśpieszaniu, szarpnięcie na 2ce jest jakby delikatniejsze, albo w ogole nie ma..

edit:
Wrzucam dwa filmiki z redukcji.. Szaprniecie jest dużo mocniejsze przy redukcji.

edit 2:

Teraz podczas jazdy zauważyłem, że na S, kiedy zmienia na wyższych obrotach problem jest dużo mniejszy. Po naciśnieciu załóżmy na D 2/4 gazu, problem jak wspomnoalem występuje lub nie.

Zauważyłem, albo już mam nadwrażliwość, Że z 1 na 2 wrzuca dłużej niż z 3 na 4. Chodzi o moment kiedy wypina bieg i wpina wyższy.

Edytowane przez Wojtek Ludew