Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaje reflektorów i lamp w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I co nam mają te zdjęcia powiedzieć? To wnętrze Twojego A4?

Zwróć uwagę na to, że lampy xenonowe, które masz u siebie to nie tylko wygląd zewnętrzny (sygnatura światła) ale także właściwości świetlne. Zastosowane w nich żarniki, to żarniki D5S, które mają (tylko) 25 W i strumień świetlny poniżej 2000 lm i dlatego nie wymagane są do nich spryskiwacze lamp.Stosowane we wcześniejszych modelach żarniki D1S czy D3S miały 35 W i powyżej 2000 lm, dlatego spryski były wymogiem. Te bixenony w B9 w porównaniu do poprzedników nieco gorzej świecą.

Zawartość dodana 1 minuta później

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Te bixenony w B9 w porównaniu do poprzedników nieco gorzej świecą.

nie wiem czy miales do czynienia w praktyce. Ja na zmiane jezdze swoim a4 (bi xenon) i q5 (full led) i naprawde nie widze roznicy w jasnosci swiecenia. Obie lampy daja podobna ilosc swiatla - nie mam na pewno czegos takiego ze jadac Q5 mysle sobie ze w A4 jest slabo albo gorzej - serio!.

Opublikowano
1 minutę temu, Koalakm napisał(a):

nie wiem czy miales do czynienia w praktyce

Miałem i mam doczynienia ze wszystkimi rodzajami lamp, żarników i LED. Liczby nie kłamią. Twoje odczucia są subiektywne.

Zawartość dodana 2 minuty później
4 minuty temu, Koalakm napisał(a):

jezdze swoim a4 (bi xenon) i q5 (full led) i naprawde nie widze roznicy w jasnosci swiecenia.

Bo Twoje full led w Q5 mają także poniżej 2000 lm, dlatego nie masz spryskiwaczy.

Opublikowano
38 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Bo Twoje full led w Q5 mają także poniżej 2000 lm, dlatego nie masz spryskiwaczy.

aaa to zmienia postac rzeczy ze roznicy nie widze ;) Natomiast uwazam ze w obu jest bdb ;)

Opublikowano

Nigdzie nie napisałem, że te xenony są złe. Napisałem, że świeca nieco gorzej niż te poprzedniki.
Do tego należy jeszcze dodać, że w B9 przy lampch xenonowych zastosowany jest inny system samopoziomowania, tzw. kwazistatyczny.
W układzie tym zastosowane są w lampach konwencjonalne silniczki regulujące wysokość święcenia/poziomowania, te same, które znamy z lamp halogenowych (z pokrętłem wysokości).
System ten koryguje jedynie zmiany nachylenia spowodowane zmianami obciążenia/dociążenia osi, dlatego nie widać przy rozruchu silnika z włączonymi światłami tego typowygo ruchu soczewki góra/dół.

Lampy full led i matrix posiadają dynamiczny układ samopoziomowania z zastosowanymi silniczkami krokowymi w lampach.
System ten reaguje dodatkowo zmiany nachylenia nie tylko zależne od obciążenia/dociążenia osi, ale także na ruchy zawieszenia związane z jazdą, np. przyśpieszanie czy hamowanie. W dynamicznych systemach widoczne jest to typowe dla xenonow poziomowanie soczewek góra/dół przy rozruchu sillnika.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Dzieki za wyjasnienie

12 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Lampy full led i matrix posiadają dynamiczny układ samopoziomowania z zastosowanymi silniczkami krokowymi w lampach.
System ten reaguje dodatkowo zmiany nachylenia nie tylko zależne od obciążenia/dociążenia osi, ale także na ruchy zawieszenia związane z jazdą, np. przyśpieszanie czy hamowanie.

miedzy innym wlasnie dlatego swoja cene maja ;)

Opublikowano

dzięki, dałem zdjęcia które pokazuję kwintesencję tego auta. Gęba sama się cieszy kiedy wsiadam do środka. Ani jedna śruba , ani jedna spinka nie była wykręcana z tego samochodu i dlatego też nie mam na razie ochoty dokładać lamp. Dlaczego dodałem wpis ? bo każdy ma to co się jemu podoba lub to za co zapłacił, a porównałem również do mondeo na full ledach gdyż może nie jestem najmłodszy ale wzrok nadal mam dość dobry i xenon vs. full LED ? prywatnie uważam za jeden grzyb. Aktywowałem tylko asystenta świateł i to wszystko. Moim poprzednicy jechali po xenon ile wlezie, a ja uważam że w najgorszym wypadku może mi umrzeć przetwornica lub żarnik i to wszystko w temacie. pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
8 minut temu, imnothep napisał(a):

poprzednicy jechali po xenon ile wlezie

jeszcze zeby byla jasnosc, xenon potrafi dawac bardzo ladne, mocne swiatlo. Dlaczego xenony juz przestaja byc stosowane? Glownie z uwagi na koszty! Ogladalem porownanie i program na ten temat i koszty produkcji zarowek sa bardzo duze - zreszta widac to po cenie zarowki do xenon. Oczywiscie LED matrycowy ma wiecej mozliwosci - choc i na xenon przeciez na przyklad vw robil na poczatku przeslony "wycinajace" obszary - dokladnie efekt podobny jak w matrixach.

Reasumujac xenon nie zostaje wyparty przez to ze daje zle swiatlo albo za malo swiatla.

Opublikowano
Godzinę temu, imnothep napisał(a):

że w najgorszym wypadku może mi umrzeć przetwornica lub żarnik i to wszystko w temacie.

I tutaj także się mylisz. W tych lampach nie ma osobnych przetwornic gdyż są zintegrowane z żarnikiem więc wymieniasz żarnik i po robocie. 

Zawartość dodana 7 minuty później
54 minuty temu, Koalakm napisał(a):

Reasumujac xenon nie zostaje wyparty przez to ze daje zle swiatlo albo za malo swiatla.

Nie do końca.  Żarniki mają żywotność ok. 3000 roboczogodzin. W tym czasie tracą powoli na jasności, aż pod koniec żywota świecą na różowo. Jest to jeden z powodów dla którego należy je wymieniać zawsze parami, jeżeli jeden z nich umrze. Właśnie dlatego, aby przeciwdziałać w różnicy barwy i jasności świecenia. Na żywot żarników wpływa ich częsty zapłon, czym częściej się zapalają tym krócej żyją.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

A czy do B9 na tył z 2018 roku pasują bez przeszkód te nowe lampy na tył od polifta? 2019+ ? Czy koniecznie musi być ta listwa na klapie świecąca ? Jest jakaś opcja włożenia tych lamp? Pytam bo aktualnie poszukuję lamp LED z dynamicznym kierunkiem do wersji auta ze stanów a jest ciężko kupić żeby je potem przerobić lub są w kosmicznych cenach, nie wiem też bo nigdzie nie znalazłem informacji  czy poza potrzebą parmetyzacji i dołożenia kabli dodatkowych trzeba wymienić kostki tylnych lamp na europejskie żeby wszystko działało poprawnie. W A6C7 trzeba robić taki zabieg jak dokłada się lamy EU.

Opublikowano

Wymiana na poliftowe lampy to także wymiana sterownika komfortu BCM2 na poliftowy i tu już tak łatwo i tanio nie jest.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Rozumiem , dziękuje za informację :) Czyli nie ma sensu się w to bawić bo mojej kobiecie to do szczęścia nie jest potrzebne ;D BCM2 posiada CP ?

A może znasz odpowiedź jak to jest z lampami EU ? Czy można wsadzić do wersji z USA, do USA wiem że 2 dodatkowe przewody do BCM i wymiana włącznika świateł ( już to posiadam ), mam też oryginalny VCP . Bez problemu można kupić lampy EU a obecnie mam tylko te w klapę z USA ?  Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Wszystko zależy od tego ile jesteś gotowy na to wydać. BCM2 posiada nie tylko CP ale siedzi w nim także zezwolenie startu (immo) i to należy także online przyuczyć. Są na forum 2-3 osoby, które wsadziły do Avantów poliftowe lampy.

Lampy EU i USA są gabarytowo takie same. Można wsadzić do USA lampy z  EU i odwrotnie. Różnica jest tak jak piszesz w okablowaniu i kierunkowskazach oraz parametryzacji BCM2.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

ACzy kostki są  takie same? zmierzam do tego że jeśli mam szukać samych lamp w błotnik następnie robić konwersję to szybciej i nie koniecznie drożej będzie kupić całe Eu. interesuje mnie czy tutaj wystarczy dołożyć po 1 kablu od lamp w klapie do bcm czy również od tych w błotnikach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.10.2023 o 10:01, Muskel1 napisał(a):

Miałem i mam doczynienia ze wszystkimi rodzajami lamp, żarników i LED. Liczby nie kłamią. Twoje odczucia są subiektywne.

Widzialem Twoj filmik odnosnie nagrywania kamery w nocy - no jestem pod wrazeniem jak Ci te swiatla mocno swieca... chyba ze kamera troche przeklamuje, ale jezeli nie to naprawde widze roznice w mocy.

Opublikowano

No pisałem przecież, że jest różnica:decayed::wink:

Dlatego Matrixy muszą mieć spryskiwacze bo mają powyżej 2000 lm.

Opublikowano
11 minut temu, Muskel1 napisał(a):

No pisałem przecież, że jest różnica:decayed::wink:

Dlatego Matrixy muszą mieć spryskiwacze bo mają powyżej 2000 lm.

no naprawde nie myslalem ze tak mocno swieca... warto dolozyc jak juz sie kupuje auto... no o ile jeszcze jest z czego ;) natomiast radarow bym nie oddal za matrixy ;)

Opublikowano

Radary też bardzo fajna sprawa, szczególnie w połączeniu z asystentem korka i predykcyjnym asystentem.:thumbup1:

Opublikowano
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Radary też bardzo fajna sprawa, szczególnie w połączeniu z asystentem korka i predykcyjnym asystentem

troche offtop zrobie - ten predykcyjny to sie zawsze ma, wiem ze mam asystenta korka, na aktywnym tempomacie jadac na przyklad zwalnia przed ostrym zakretem - oznacza to ze mam predykcyjny? jak to najprosciej rozpoznac? w sumie raczej mam bo czasem jadac na acc w pewnym stalym miejscu mam komunikat "acc regulacja predykcyjna chwilowo niedostepna..." 

Opublikowano

Chyba zawsze jest na pokładzie z ACC, przynajmniej wszystkimi autami którymi jeździłem to miały. Wiem, że na niektóre kraje wychodziły wersje bez.

Sprawdź sobie w asystentach czy masz możliwość aktywowania, tak najprędzej się dowiesz.

20231108_093622.jpg

20231108_093637.jpg

20231108_093659.jpg