dymiano Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam, Problem z Compensą Mianowicie gość walną mi w tył gofera IV 2003r zaparkowanego na parkingu zgłosiłem do ubezpieczyciela z oc sprawcy telefonicznie wycenili szkodę na 880zł po przyjeździe rzeczoznawcy kwota wzrosła do 1200zł i tyle wypłacili. do wymiany: 2 lampy zderzak tył dokładka zderzaka pod pdc czujnik parkowania 2 lampki tablicy rejestracyjnej napawa pasa tylnego i belki zderzaka wyszło im części 600 i naprawa 600. Na szybko wziąłem ceny części aso wyszło ok 3200zł + średnia cena za robociznę w warsztacie w mieście ok 1000zł wiec razem ok 4200zł dodatkowo uszkodzona tablica rejestracyjna której wogóle niema w kosztorysie. Napisałem odwołanie i tradycyjnie oni twierdza ze wszystko ok ze auto ma 13 lat i nienależą się części oryginalne tylko zamienniki. Co teraz zrobić żeby wypłacili tyle ile powinni? pozdrawiam
hak64 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jeśli odwołanie nie przyniosło skutku, to powinieneś zlecić sporządzenie kalkulacji naprawy niezależnemu rzeczoznawcy. Taka kalkulację wysyłasz ubezpieczycielowi wraz z wezwaniem do zapłaty. Możesz także zlecić naprawę jakiemuś warsztatowi, a fakturą obciążyć ubezpieczyciela. Muszą to zapłacić, o ile ceny części i stawka rbg nie przekracza tych z ASO.
dymiano Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2017 ok wiec poszukam jakiegoś rzeczoznawcy w okolicy
hubipl9 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Wrzuć ich kosztorys i ze dwie fotki auta bo sam jetem ciekawy jak im wyszło 1200 przy tych uszkodzeniach co opisujesz
michałod Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Miałeś robioną wycenę pojazdu ? Przy 4200zł jest ryzyko szkody całkowitej.
dymiano Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2017 Dnia 19.01.2017 o 22:33, hubipl9 napisał: Wrzuć ich kosztorys i ze dwie fotki auta bo sam jetem ciekawy jak im wyszło 1200 przy tych uszkodzeniach co opisujesz nie wiem skąd oni biorą tą wartość pojazdu. Ale wg. skarbówki wart 10-12 tyś. więc myślę że nie będzie całkowitej
michałod Opublikowano 30 Stycznia 2017 Opublikowano 30 Stycznia 2017 jak chcesz to mogę Ci za darmo przeliczyć czy masz prawidłowy kosztorys.
Rekomendowane odpowiedzi