kkrzysiekk555 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Jak w temacie, czy to jest to samo czy nie, byłem świadkiem kłótni mechaników aż doszło do szarpaniny o mój zawór jeden twierdził, że to jest EGR a drugi, że 1.8T ma SAI combi valve zamiast egr. Chce go zaślepić i niektóry mówią, że można a niektórzy, że trzeba adaptację sterownika robić, ponieważ mój się zaciął i jest cały czas otwarty i mam problemy z odpalaniem na zimnym a jak odpali to chodzi nierówno dość długo i moc jak by mniejsza ze 20 kunia. Więc ktoś ten niby EGR usuwał w 1.8T już??? Edytowane 17 Stycznia 2017 przez kkrzysiekk555
Unf Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Silnik 1.8T nie ma EGR tylko wlasnie uklad SAI - pompa powietrza wtornego, ktora ma wspomagac szybsze rozgrzanie sie katalizatora po uruchomieniu auta. W praktyce - zbedne gowno ;p Jak jest i dziala i masz katalizator, a nie downpipe to niech sobie dziala. Jak sie popsuje to tez nic sie nie stanie. A usuniecie tego daje tylko efekt... eststyczny - mniej rur i plastiku pod maska.
kkrzysiekk555 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2017 Czyli rozumiem , że zaślepienie tego nie pomoże z tym, że słabo odpala na zimnym i nie równo chodzi tak jak np wyrzucenie EGR w dieslu, że przestanie mulić i zwiększy moc?
soulmaster3m Opublikowano 17 Stycznia 2017 Opublikowano 17 Stycznia 2017 5 minut temu, kkrzysiekk555 napisał: Czyli rozumiem , że zaślepienie tego nie pomoże z tym, że słabo odpala na zimnym i nie równo chodzi tak jak np wyrzucenie EGR w dieslu, że przestanie mulić i zwiększy moc? Nie, bo działa tylko czasami i tylko po odpaleniu no i działa zupełnie inaczej niż EGR.
Rekomendowane odpowiedzi