Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

quattro a ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam auto 1.8t bex w quattro załączanym automatycznie i mam takie pytanie co mi daję jeśli wyłączę ESP. jak będzie lepiej ciągnął z wyłączonym czy włączonym ESP ?

Opublikowano

Widać, że nie wiesz co masz. quattro w A4B6 działa non stop, nic się nie załącza.

Opublikowano
  • Autor

może i nie wiem ale tak sprzedający mówił i tylne koła zaczynają dopiero ciągnąć jak zaświeci się kontrolka na desce rozdzielczej. sprawdzalem na ślizgiej nawierzchni

Opublikowano

To dobry kit Ci ten sprzedający wcisnął. Tak jak z opisu działa sprzęgło napędu typu np Haldex. w Audi tylko w A3- przy poprzecznym silniku. Wtedy tył dołączany jest przy "wykryciu" poślizgu przodu. W A4 i większych Audi masz napęd spięty ZAWSZE. Ewentualnie zmienia się tylko ilość mometu obrotowego trafiająca na poszczególne koła. Migająca kontrolka ESP na desce oznacza, że układ nie był w stanie znaleźć przyczepności pod żadnym z 4 kół i koła dalej się ślizgają- wtedy do gry wkracza kontrola trakcji i najpierw próbuje przyhamować odpowiednie koła (na zasadzie takiej jak działa ABS), a jak się nie  uda to dodatkowo przejmuje kontrolę nad przepustnicą (jeśli jest elektroniczna).

Co do pytania czy po wyłączeniu ESP będzie lepiej ciągnąć- w kopnym śniegu może tak być, bo koła nie będą hamowane.

Opublikowano
  • Autor

O taką odpowiedź mi chodziło a ze mam napęd stały to właśnie mi się bardziej to podoba niż dołączany. Dzięki wielkie ;-) i sorki za takie głupie pytania. 

Opublikowano

Ostatnio wjechałem sobie w jakąś zaśnieżoną łąkę trochę poszaleć. Na pierwszym biegu nie szło bo esp dławiło silnik po wyłączeniu esp można szaleć dowoli jak furami z lat 90.

Opublikowano
1 godzinę temu, roger18sx napisał:

Ostatnio wjechałem sobie w jakąś zaśnieżoną łąkę trochę poszaleć. Na pierwszym biegu nie szło bo esp dławiło silnik po wyłączeniu esp można szaleć dowoli jak furami z lat 90.

Co w tym dziwnego? :huh:

Opublikowano

Raczej wszystko w normie .