Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelka pod głowicą? Jakie wyjście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem. Kilka dni temu mechanik wymieniał króciec płynu chłodzącego bo ubywało płynu, teraz zauważył, że jeszcze troche cieknie w innym miejscu, ale nie o to chodzi. Wczoraj wracając z pracy temperatura była prawie 95 stopni, zgasiłem auto, odpaliłem i wskaźnik pokazywał już 90, pomyślałem, że to chwilowe "zawieszenie" czujnika/wskazówki. Lecz niestety dzisiaj temperatura była znowu wyższa niż 90 (klimatronik pokazywał 92-94 stopnie). Sprawdziłem olej i było niewiele ponad połowe bagnetu, troche sie przeraziłem bo do tej pory nie brał mi praktycznie wgl oleju. Od wymiany do wymiany nie ubywało więcej niż 200ml. Pod korkiem oleju było delikatne masełko, lecz mogło to być spowodowane krótkimi przebiegami jakie codziennie wykonuje, ale pojeździłem troche i masło znikło, lecz temperatura jest nadal wyższa. Pierwsza diagnoza to, że płyn nie dociera "w pełni" do głowicy i tam się robią puste miejsca, przez co temperatura jest większa,ale pozostaje znaczny ubytek oleju. 

Jakie rozwiązanie teraz możecie polecić?

Remont silnika? jeśli tak to jakie koszta całkowite (proszę o podanie nawet orientacyjnych kwot)

Wymiana silnika? 

Opublikowano (edytowane)

Odpowietrz uklad.

Znaczny ubytek to policz ile weźmie na 1000 km i daj znac.

Zmierz ciśnienie na cylindrach i będziesz wiedział.

Krótkie odcinki raczej sprzyjają masełko ale powiem Ci ze ja sam robię krótkie odcinki potem auto stoi od czasu do czasu dogrzewam go dłuższa trasa tj raz na 2 mce i nie ma masełka..

Edytowane przez wesz82
Opublikowano

Przy nie odpowietrzonym układzie temperatura może być za wysoko a płyn stopniowo ubywać. Dla przypomnienia w b5 układ sam się do końca nie odpowietrzy! Najlepiej delikatnie unieść zbiorniczek z płynem, zsunąć wąż powrotny z nagrzewnicy aby dziurką z niego mogło ubywać powietrze. Układ się odpowietrzy w momencie sikania płynu przez tą dziurkę. Temperatura odpowietrzania 90c i otwarty termostat.