Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Przewrażliwiony czy dźwięk łańcuszka pompy oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, kolejny przypadek z typu dziwnych. Przygotowałem sobie auto na trase tj. Nowy olej Motul specyfic 505.01 + komplet filtrów... tydzień później pojachałem w trase i po 600km zatrzymałem się na kawe na stacji, otwieram drzwi i słysze dźwięk jakby łańcucha lub zaworów.., dodaje gazu i podchodzi do mnie facet, który stał autem z boku i mówi: "Panie, środkowy tłumik się Panu rozsypał" :wink: zgasilem go, potem pojechalem dalej i po przyjezdzie dzwiek byl ten sam to nagrałem filmik. Średnie obroty w trasie to 2800 na autostradach.., Dziwne jest to ze gdy na drugi dzień wróciłem po kolejnych 700km to chodził bez tego dźwięku :facepalm:

Panowie, ściągać miche dla spokojności? Rozrząd ma 20.000 a przy nim była robiona regeneracja pompy oleju na większy zabierak. Dostałem informację, że łańcuch jest dobry i prawidłowo napięty... :facepalm:

Edytowane przez Lastk

Opublikowano

jaki silnik!

dzwiek ten z lancuchem nic wspolnego nie ma.

zdemontuj pasek osprzetu i odsluchaj.

napinacz lancucha zostal wymieniony?

Zawartość dodana 2 minutes later

poza tym, gdybys dal silnikowi chwile popracowac spokojnie na biegu jalowym, moze by dalo sie cos uslyszec.

Opublikowano
  • Autor

Masz racje, mogłem troche na jałowym poczekać ale po 7 godzinach jazdy zmęczenie nie pomagało w myśleniu... Silnik to 16v BLB.

Napinacza łańcucha nie wymieniali bo powiedzieli, że wszystko jest ok to po co :facepalm: 

Dobrze, ze nie slychac tam łancucha... moze zabiore się za dokładne sprawdzenie wydechu...

Opublikowano
3 minuty temu, Lastk napisał:

Napinacza łańcucha nie wymieniali bo powiedzieli, że wszystko jest ok to po co

a to jest jedno z wazniejszych rzeczy do wymiany  :)

Opublikowano

Dokładnie, Piotrek, ujął to idealnie, w przypadku silników z napędem wałków łańcuchem, wymiana napinacza to podstawa. Bez tego cała operacja regeneracji napędu wałków jest bez sensu!!!

W przypadku pęknięcia łyżwy, silnik przez jakiś czas nadal ma ciśnienie smarowania, jednak nienapięty łańcuch w krótkim czasie zaczyna przeskakiwać na kole łańcuchowym wału, które w szybkim czasie ulega zeszlifowaniu. W misce pojawiają się opiłki. POnadto luźny łańcuch powoduje przedwczesne zużycie zregenerowanego wałka i zabieraka.

A wtedy albo wymiana wału na wersję do napędu zębatkami. albo kupno zębatki i problematyczne usuwanie zniszczonego koła łańcuchowego i osadzanie nowego. Ponadto niezbędny jest zespół wałków w wersji na zębatki i jeżeli używany jego regeneracja.

Wg mnie miska w dół, niestety demontaż rozrządu, i wymiana napinacza...

Opublikowano
  • Autor

Tak zrobię, nie ma wyjścia. Szkoda tylko, że zaufałem mechanikowi, który po kupnie przeze mnie auta zrobił rozrząd i pompe oleju... nie miałem wtedy sam wiedzy i doświadczenia w tej materii na naszym forum :facepalm: pamiętam, że mówił mi wtedy, że nie będzie mnie naciągał na koszty... ja wtedy pokazywałem mu zestaw za 500zł na allegro, w którym był łańcuch i napinacz... ach

podpowiedzcie mi jeszcze, czy da się sprawdzić kondycje napinacza, wałków zebatych i łańcucha bez rozpinania rozrządu? Łańcuch i napinacz brać z allegro czy serwis audi?

Zawartość dodana 32 minutes later

P.S. Odnośnie napinacza oczywiście rozwiązanie jeat jedno, tak jak mówicie trzeba to zrobić :hi: ale jeszcze powiem Wam, że teraz musiałem wyjechać na 20 minut i na zimnym silniku potem dogrzanym i z temperaturą roboczą ten dźwięk nie występuje... może tak być, że mocno rozgrzany pi długiej trasie z obrotami powyżej 2500 odzywa się wydech lub katalizator? Pozdrowienia! Dzięki za udział w temacie :hi:

Opublikowano

Może. dźwięki na odległość trudno diagnozować. nagraj jak pracuje silnik na biegu jałowym.

To o czym mówisz, to był zestaw do zmiany rozwiązania z wałkami na napęd pompy z AVF.

W twoim przypadku należało kupić napinacz do BLB. Stanu napinacza nie sprawdzisz. Dziś cały/jutro ew. pęknięty. Napinacz wyłącznie z ASO.

Zresztą jest cały wątek na forum. Trzeba było przeczytać.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Musashi napisał:

Zresztą jest cały wątek na forum. Trzeba było przeczytać.

Masz całkowitą racje, zrobiłem to dużo później niż remont auta po kupnie :kwasny:

Po pół dnia jazdy po mieście dźwięk nie występował i teraz też nie występuje. Zaczeło się od długich tras w ostatnich kilku dniach... Gdy tylko pojawi się ponownie (zapewne po jakiejś dłuższej trasie) to będę nagrywał. Dzięki :hi:

Opublikowano

Umawiaj się na napinacz lepiej.

poniżej przykład.

Zawartość dodana 4 minutes later
Zawartość dodana 9 minutes later

A tak wygląda uszkodzony napinacz. fotografie z pierwszego posta powyższego wątku.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b96e74289daccde

http://www.fotosik.pl/zdjecie/768c2e23c90bdd43

Opublikowano
  • Autor

Widziałem ten temat i opis awarii :kwasny: Jestem umówiony na środe na zrzucenie michy i sprawdzenie, powiem mechanikowi, że wymieniamy napinacz. Z tego co widze na ostatnim zdjęciu to napinacz można chyba wymienić bez zrzucania rozrządu, dobrze myśle? :hi:

Opublikowano
33 minuty temu, Lastk napisał:

napinacz można chyba wymienić bez zrzucania rozrządu, dobrze myśle? :hi:

źle

śruba mocowania napinacza znajduje się, pod pokrywą/obudową łańcucha, w której znajduje się uszczelniacz przedni wału korbowego. Powiedz mechanikowi. że uszczelniacz po demontażu pokrywy trzeba wymienić, to że ładnie wygląda, :decayed: nie znaczy że po ponownym montażu nie zacznie puszczać olej. :kox:

No i w czasie montażu należy się przyłożyć, łatwo go uszkodzić.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za cenne rady :hi:szkoda, że musze pouczać mechaników a nie oni mnie... już poprzednik złożył mi skrzynie bez wymiany uszczelnień i była powtórka z rozrywki po roku :facepalm:

reasumując kupuje:

- nowy pasek rozrządu

- nowy napinacz ori plus łańcuch ori

- uszczelniacz przedni wału korbowego

Potem lece do mechanika na wymiane plus kontrola obu kół zębatych, na których pracuje łańcuch :decayed: Przytaknij jeśli dobrze myśle :hi:

Opublikowano

tak.

nie wiem czy dostaniesz - łańcuch

niektóre śruby są jednorazowe...

Opublikowano
  • Autor

Najpierw nazbieram części a w miedzyczasie rozmawiam z moimi mechanikami, myślałem też o śrubach. Poszukam informacji o tych, co są jednorazowe i zamówie. Dzisiaj naszla mnie myśl, żeby zadzwonić do futurum i umówić się na wysyłke mojego modułu pompy na zmiane napędu na koła zębate i kupienie od nich koła zębatego na wał :hi:masz może dostęp do dobrego Twoim zdaniem tutoriala zmiany napędu pompy? Masz kogoś zaufanego w lubuskim lub dolnośląskim co zna temat? Pozdrowienia!

Opublikowano
  • Autor

P.S. Nie zauważyłem, że mieszkasz w Poznaniu. Robisz takie tematy?

Opublikowano

żeby zdemontować koło łańcuchowe z wału, bez ryzyka uszkodzenia bieżni uszczelniacza, warsztat powinien mieć grzałkę indukcyjną do demontażu, wtedy operacja jest łatwa.

pomysły ze stosowaniem udaru, czy ściąganie siłowe, mogą się źle skończyć.

z montażem już łatwiej.

Opublikowano

Kolego przerabiałem ten sam problem jakieś 5 lat temu, też przerabiałem napęd pompy na zębatkę. Zadzwoń  jutro po 14 do mnie to pogadamy. Wysłałem Ci nr tel na priv. :hi:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie, odnośnie pompy mam termin umówiony.

Jeszcze jedna prośba, dźwięk o którym pisałem na początku pojawia się teraz po każdym nagrzaniu silnika. Poniżej filmik, proszę o wskazówki :hi:

Opublikowano

Pod miskę podłuż telefon(jeśli masz osłonę to nie szkodzi)-tam będzie dźwięk(metal o metal). Metaliczny dźwięk występuję tylko na nagrzanym silniku-chyba że końcówka napinacza jest urwana to wtedy nie ma znaczenia-zimny czy ciepły.MUSASHI dobrze omawia temat...

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, FUTURUM napisał:

Pod miskę podłuż telefon(jeśli masz osłonę to nie szkodzi)-tam będzie dźwięk(metal o metal). Metaliczny dźwięk występuję tylko na nagrzanym silniku-chyba że końcówka napinacza jest urwana to wtedy nie ma znaczenia-zimny czy ciepły.MUSASHI dobrze omawia temat...

Hej, nagram filmik spod miski... jest dokladnie tak jak mówisz, metal o metal występuje z okolic miski po nagrzaniu, myśle że łańcuch jest rozciągnięty. Termin mam umówiony ale musze czekać ponad miesiąc. Rozmawiałem z Tobą przez telefon jakiś czas temu. Części chce kupić od Ciebie i zastanawiam się nad wyborem opcji:

- zestaw pompy od 1.9

- kupno modułu z kołami zębatymi

Co wg Was lepsze? :hi:

Zawartość dodana 3 minutes later

Zrobiłem zdjęcia pod pokrywą, bo wydaje mi się, że dziwne dźwięki dobywają się też z góry silnika, auto nagrzane przy jezdzie spokojnej przy 2000 obr chodzi troszkę jak traktorek :grin:  na jałowym słychać traktorka też przy prawym przednim kole...

https://s18.postimg.org/9u1lo8imh/IMG_4819.jpg
https://s18.postimg.org/vhqjyoj0p/IMG_4820.jpg
https://s18.postimg.org/4xxywjih5/IMG_4822.jpg
https://s18.postimg.org/bd1l6yekp/IMG_4823.jpg

Edytowane przez Lastk