Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] 0,5 litra oleju na 1000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem lyka mi 0,5 litra oleju na 1000 km na silniku nie widac zadnyc wycieków troche kopci i capi jak cholera???

moze mial ktos podobny problem:(

Opublikowano

a jak z dynamika jazdy?? możliwe że turbo pada, ale poczekaj na wypowiedzi innych...

Opublikowano
  • Autor

ogolnie zbiera sie zdobrze nie narzekam na brak mocy

Opublikowano

Podobno do 0,5L może wsiąść i to jest max tak powiedział mi gość z ASO. Ale generalnie jest to sporo. Mi w B5 brało ok 0,2L/1000km ale to chyba norma dla diselka. :decayed:

Opublikowano

Witam

Mam problem lyka mi 0,5 litra oleju na 1000 km na silniku nie widac zadnyc wycieków troche kopci i capi jak cholera???

moze mial ktos podobny problem:(

Zdecydowanie za dużo, 5L na 10000km. 0,5 L powinien Ci spalić od wymiany do wymiany.

Jeżeli capią spaliny to bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie uszczelniaczy w turbinie.

Opublikowano

Podobno do 0,5L może wsiąść i to jest max tak powiedział mi gość z ASO. Ale generalnie jest to sporo. Mi w B5 brało ok 0,2L/1000km ale to chyba norma dla diselka. :decayed:

chyba 0,5 ale na 10.000km a nie na 1000km, jakby brał 0,5 na 1000 to po co olej wymieniac? to chyba niemozliwe :D musi gdzies wyciekać na bank

Opublikowano

moja zjadła na 6.000km ok 0.6L czyli wyszło 0.1l/1.000km

dodam jeszcze ze mam troche mokra na łączeniu gumowa rurke, która wychodzi z silnika i schodzi w dół po lewej stronie do turbo, jak to uszczelnić? i mokry jest ten srebny 'dzwoneczek' (nie wiem co to jest, tez z lewej strony)

zdjęcie powinno wyjasnic o co mi chodzi

2mxr44.jpg

Opublikowano

ten dzwoneczek :decayed: to zawór EGR (recyrkulacji spalin)

Opublikowano

Te słynne 0.5 litra na 1000km to z instrukcji obsługi. Taki wybieg producenta, żeby mu sie ludzie na głowę nie zwalali, że im oleju bierze.

Zastanawiam, jaki jest sens uszczelniania cieknącego EGR? przecież ten olej i tak już nie wróci do obiegu więc po co uszczelniać? no chyba, że ze wzlędów kosmetycznych bądź tez capi w kabinie olejem jak kapnie na plecionke...

Opublikowano

az tak duzo z niego nie cieknie, jedynie jest lekko mokry, ale fajnie byłoby jakby był czyściutki :rolleyes: a co z rurka co wchodzi do turbo? o to juz wypadaloby zadbać...

Opublikowano

Te słynne 0.5 litra na 1000km to z instrukcji obsługi. Taki wybieg producenta, żeby mu sie ludzie na głowę nie zwalali, że im oleju bierze.

Zastanawiam, jaki jest sens uszczelniania cieknącego EGR? przecież ten olej i tak już nie wróci do obiegu więc po co uszczelniać? no chyba, że ze wzlędów kosmetycznych bądź tez capi w kabinie olejem jak kapnie na plecionke...

Nie pamiętam w jakiej gazecie ale czytałem artykuł na temat sprawności silnika i zużywania oleju. Autor tego artykułu pisał właśnie o tym zapisie w instrukcji który zabezpiecza przede wszystkim producenta samochodu przed ewentualnymi reklamacjami. Jeżeli silnik zużywa olej to świadczy o jego niesprawności i jako przyczyny takiego stanu były wymienione trzy ewentualne przyczyny uszczelnieniach na zaworach, pierścienie zgarniające, turbina.

Opublikowano

mialem audi 80 1.9tdi i na 12tys dolalem gdzies z 3litry samochod tez mial dobra dynamike i wogole buta dobrego ale turbina byla juz mokra i raczej tu bym szukal przyczyny :kwasny: dobry silnik nie powinien brac wcale oleju obecnie na 10tys nie dolalem nic na bagnecie moze 2milimetry ponizej max a przebieg 300tys :decayed:

Opublikowano

u mnie od 0,5 do 1 litra na 10000 km

Opublikowano

u mnie nic na 10.000km :P

Opublikowano

Jak to nic. Przecież wszyscy mechanicy mówią ze to normalne że jeżeli samochód ma turbinę to ileś oleju musi wziąć. Mój bierze około 0,5 litra na 10.000 i to chyba normalne bo dzieje się tak już od 8 lat i nic się jeszcze w silniku nie zepsuło

Opublikowano

wszytsko zalezy od stanu turbiny :wink4: