Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ASN kopci, ubywa chłodziwa- co to znaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki dopiero teraz odczytałem Twojego posta jeśli element oznaczony nr 7 czyli właśnie ta rurka wychodząca z pod kolektora cała to dymek może trochę martwić ale jak Ci się to udało zrobić bez wyciągania kolektora??:D Jeśli chodzi o tą pokrywkę to nie mam pojęcia czy tam też może się zablokować ale raczej chyba tak. A rurki generalnie szczelne nie popękane??

Opublikowano

Białym dymem z obu rur nie można się sugerować, bo spaliny mieszają się w środkowym tłumiku. 

Opublikowano
  • Autor
Dnia 1.04.2017 o 08:33, Envin napisał:

Sorki dopiero teraz odczytałem Twojego posta jeśli element oznaczony nr 7 czyli właśnie ta rurka wychodząca z pod kolektora cała to dymek może trochę martwić ale jak Ci się to udało zrobić bez wyciągania kolektora??:D Jeśli chodzi o tą pokrywkę to nie mam pojęcia czy tam też może się zablokować ale raczej chyba tak. A rurki generalnie szczelne nie popękane??

Ciężko było, ale się udało. Łapska obdrapane, no ale wszystko wyczyszczone.  Trzeba było zdemontować przewody podcićnienia częściowo + przesunąć  zbiorniczek wyrównawczy, co by było lżej. Rurka nr 7 też wyszła ;) Co do rurek odmy... Na pewno całe są wszystkie elementy z twardego plastiku (odma, kolanka) + rurka nr 7, ale same rurki są po naprawach- ktoś już odmę czyścił i miejscami zastąpił je grubszymi gumowymi rurkami, ale są szczelne.

Dnia 1.04.2017 o 22:12, dm88 napisał:

Białym dymem z obu rur nie można się sugerować, bo spaliny mieszają się w środkowym tłumiku. 

Dokładnie. Podjechałem do kumpla na kanał i w jednym miejscu jest łączenie w literę "X", więc trzeba by przeciąć wcześniej i patrzeć z której wali bardziej.

Zawartość dodana 2 minutes later

Acz kolwiek, co zauważyłem wczoraj... Zrobiłem "trasę" ok. 30km, silnik zagrzany idealnie, na dworze 18,5 stopnia i co? Nie widać dymu :lol:  

Marne to pocieszenie, ale na 100% nie dymi, bo bierze olej, tylko dlatego, że pali wodę i jak jest chłodniej, to wali para wodna, tylko teraz opcje są dwie- UPG albo pęknięty blok... 

Edytowane przez mefjiu

Opublikowano

Najlepiej zdemontuj od razu silnik, będzie łatwiej rozbierać :) Stawiam na blok

Opublikowano

Jak co to mam sprawny :)

Opublikowano
  • Autor

Jak blok, to raczej z autem się pożegnam, bo jednak taka naprawa minimum 4k, a nie wiadomo czy za tydzień nie stanie się to samo ;) 

A co do bloku, to mam cały silnik na graty, tyle że obrócona panewka (albo stukającą, już nie pamiętam), blok cały, ale wolałbym ten zrobić, bo moim zdaniem lepiej byłoby wydać te 2500-3000 na "remont" tego bloku i bym wiedział co mam...  No czas pokaże. 

Edytowane przez mefjiu

Opublikowano

Więc jak masz pewny blok, to z dwóch zrobisz jeden sprawny motor.

Opublikowano
  • Autor

Tyle że właśnie w tym co ma stukającą panewkę trzeba by było generalke robić (wał do toczenia, panewki, pierścienie, itp.) + najpierw prześwietlenie na mikropęknięcia, za co powiedzieli mi w Lublinie minimum 2500 + jeszcze jakieś uszczelki, łańcuszek, itd., a nie wiem czy ładować w to auto / ten silnik czy poszukać auta/ silnika np.: 2.7 ARE ,  tylko z drugiej strony nie wiadomo co kupię...

Edytowane przez mefjiu

Opublikowano

Wał masz uszkodzony czy tylko panewki przytarte?

Opublikowano

do swap-u na 2.7 bez minimum 10 tyś nawet nie podchodź 

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Kruk_89 napisał:

do swap-u na 2.7 bez minimum 10 tyś nawet nie podchodź 

Samego swapa w 8-miu się zmieszczę, bo gadałem ze znajomym mechanikiem, co tak u siebie w A4 B6 zrobił, to już koszt z robocizną, ale żeby wszystko na tip top zrobić, to trzeba by od razu wymienić i rozrząd, świece, olej, plyny, filtry, zregenerować turbiny, pouszczelniać silnik i dopiero, więc nawet liczyłem z górką do 12-13k zł... 

18 godzin temu, dm88 napisał:

Wał masz uszkodzony czy tylko panewki przytarte?

Tego nie wiem, bo silnika nie rozbierałem od dołu. Kupiłem go od znajomego handlarza za grosze, wiem że stukała panewka, ale odpalał normalnie i chodził- byłem przy tym jak auto zjeżdżało z lory o własnych siłach, tylko wiadomo, że przez uszkodzenie nie był jeżdżony... 

P.S. Teraz wał po zdjęciu świec można bez problemu obrócić (np.: kluczem z przedłużką).

Edytowane przez mefjiu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 4.04.2017 o 14:02, mefjiu napisał:
Dnia 1.04.2017 o 22:12, dm88 napisał:

Dokładnie. Podjechałem do kumpla na kanał i w jednym miejscu jest łączenie w literę "X", więc trzeba by przeciąć wcześniej i patrzeć z której wali bardziej.

Bzdura! To, że wchodzą do jednej puchy nie znaczy, że spaliny z obu banków się mieszają, w którymś z SSP (zeszytów szkoleniowych VAG) o tym napisano :hi:

Opublikowano

Mieszaja sie bo ja mam swap na 1.8t  z asn i podlaczylem wydech do jednej rury pod autem zaslepiajac druga,a dym leci z dwoch rur co prawda z jednej mniej ale daje na dwa kominy.

Opublikowano

To już kurde nie wiem... a za chiny ludowe nie mogę teraz znaleźć materiałów które by potwierdzały moją tezę... :mysli: