Pawlo 2004 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Teraz mi się przypomniało, dzisiaj u nas jest mała mgła i podjezdzam pod sklep a jakiś kolo mnie się pyta czy to ja jestem kierowca tego audi, no to mówie, ze tak a on mi mówi, ze jazda na halogenach jest zakazana w zabydowaniu a nawet na trasie, mozna ich tylko uzywać na zakrętach czy łukach Zapytałem go czy sienaćpał albo coś? a on mówi ze nie ma zwyczaju ćpać jak juz to pić ale dzisiaj nie pił tylko zmarzł Tak więc powiedzcie mi jak to jest z tymi halogenami, mam na myśli tylko halogeny bez przeciwmgielnego z tyłu. Jak dla mnie to koleś coś namotał albo naprawde przemarzł
Yelo Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zmarzł Przeciwmgielne przednie można używać przy mgle zawsze albo bez mbły na drodze krętej. Przeciwmgielne tylne przy widoczności poniżej 50m wolno używać.
GILI Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zmarzł Przeciwmgielne przednie można używać przy mgle zawsze albo bez mbły na drodze krętej. Przeciwmgielne tylne przy widoczności poniżej 50m wolno używać. nawet w deszczu można,ale w obszarze zabudowanym nie zabardzo
Yelo Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 w obszarze zabudowanym nie zabardzo Art 30 PoRD 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto: 1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany: 1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie, 2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania; 2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany: 1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony, 2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu. 2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. 3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła. Nie ma mowy o zabudowanym jak chodzi o światła.
Pawlo 2004 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2009 Powiedziałem mu ze można na halogenach śmigać, wiem ze zakazane jest jeżdzenie na postojówkach i halogenach ale zeby uzywać ich tylko w łukach i zakrętach koleś mnie rozłozył na łopatki i jeszcze zakładać się chciał ze mną ze on ma racje Wiem ze na długich nie wolno śmigać w zabudowaniu, chyba ze droga w zabudowaniach jest nieoświetlona, wtedy chyba mozna. Czyli miałem racje a koleś musiał być nieżle zmarznięty :>
Yelo Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Wiem ze na długich nie wolno śmigać w zabudowaniu, chyba ze droga w zabudowaniach jest nieoświetlona, wtedy chyba mozna. Niedawno była zmiana w tym temacie. Długie nie są już związane z obszarem zabudowanym. Wolno używać na nieoświetlonej drodze, na oświetlonej nie.
Rekomendowane odpowiedzi