Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jak i czym poprawić przepływ przez nagrzewnicę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam pytanko czy ma ktoś sposób na udrożnienie nagrzewnicy ? autko grzeje ale słabo. dodam ze termostat jet ok. dzieki :good:

Opublikowano

Sprawdź czy nie jest zapowietrzony

Sa tez specjalne preparaty do czyszczenia układu chłodzenia, można wlać go i przepłukać

Lub odkręcić przewody od nagrzewnicy- przy aku- i tylko nagrzewnice przepłukać woda z węza ogrodowego raz w jeden otwór raz w drugi, tylko musi byc spore ciśnienie

Jeśli to nie podziała to nagrzewnica do wymiany :decayed:

Opublikowano

Sprawdź czy nie jest zapowietrzony

Sa tez specjalne preparaty do czyszczenia układu chłodzenia, można wlać go i przepłukać

Lub odkręcić przewody od nagrzewnicy- przy aku- i tylko nagrzewnice przepłukać woda z węza ogrodowego raz w jeden otwór raz w drugi, tylko musi byc spore ciśnienie

Jeśli to nie podziała to nagrzewnica do wymiany :decayed:

z tym płukaniem i duzym cisnieniem bym uważał

mozesz to zrobic ale uwazaj na nagrzewnice

bywa czasem ze sie rozszczelni

najlepszy sposób to płyn do płukania nagrzewnic

Opublikowano

nie miałem na myśli 5 czy 8 atmosfer :> tylko taki jak w kranie jest po podłączeniu węza :kox:

Opublikowano

nie miałem na myśli 5 czy 8 atmosfer :> tylko taki jak w kranie jest po podłączeniu węza :kox:

:good:

Opublikowano

Płyn do płukania też jest troche ryzykowny, zwłaszcza w starszym aucie (podobno potrafi spowodować rozszczelnienie). Osobiście polecam płukanie wodą pod ciśnieniem, robiłem to kilka razy w różnycz autach i zawsze pomagało bez efektów ubocznych :good:

Opublikowano

ja płukałem wodą z dodatkiem octu. Efekt :good:

Opublikowano

konserwowałes ogórki :decayed:

Opublikowano

konserwowałes ogórki :decayed:

otóż to,

od razu widać, że znasz tą metodę :tongue4:

Opublikowano

Jeśli byl zalewany woda to może byc kamień-wtedy plukanie kwasem solnym

Najpierw spróbuj odpowietrzyć

Opublikowano

Witam

Dzisiaj mechanik płukał mi samą nagrzewnice dwie godziny w obiegu. Nie wiem, jakiego użył środka, ale nic nie pomogło. Jutro zamierzam też skonstruować taki obieg (dwa węże na króćce od nagrzewnicy jeden podłączę do pompki, którą zanurzę w naczyniu, drugi powrót). Do płukania chce użyć octu, jednak nie będę go rozcieńczał wodą. Jeśli to nie pomoże użyje tego http://www.impuls.pl/article/3212_Orkan_Forte.htm . Jak to nie pomoże, będę szukał innych środków. Uważam ze dopóki nagrzewnica nie cieknie i jest przez nią, chociaż minimalny przepływ należy próbować płukać różnymi środkami. Mam nadzieje ze nie będę musiał odszczekać tych słów.

[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 19:16_________________________________________________Może wy zaproponujecie jeszcze jakieś środki, bo perspektywa wymiany nagrzewnicy mnie przeraża.

Opublikowano

Odczep nagrzewnice i dmuchnij tam z płuca :> i powiedz czy stawia opór czy bez problemu przechodzi powietrze

Opublikowano

a co zrobic ,jak nie ma ogrzewania,a woda przeplywa przez nagrzewnice-termostat wymieniony...

Opublikowano

ADAMOS mam ten sam problem próbowałem odpowietrzać i nic to nie dało wygląda na to że nagrzewnica jest przytkana.Podczas odpowietrzania przy pracującym silniku i temperaturze 90.C wyciągnąłem za mocno wąż (lewy)od nagrzewnicy i prawie nic nie leciało moim zdaniem powinienem stracić dość sporo płynu bo układ powinien być pod ciśnieniem chyba 1 bara. Jak trochę się ociepli spróbuje ją przedmuchać a widzę to tak zacisnę te dwa węże od nagrzewnicy zdejmę je i nasunę w ich miejsce dwa kawałki węża jeden włoże do pojemnika a w drugi będę dmuchał i tak na przemian zobaczę czy wyleci jakiś syf a myślę że wyleci .Bo jak na mój gust to płyn powinien przepływać bez problemu żeby zapewnić ciągłą dostawę gorącego płynu. :heat: :th: Jak to nie pomoże to już niewiem do mechanika nie jadę bo tylko cwaniakują trudno znależć dobrego fachowca. Poczekam do wiosny :polew:

Opublikowano

Witam

Dzisiaj mechanik płukał mi samą nagrzewnice dwie godziny w obiegu. Nie wiem, jakiego użył środka, ale nic nie pomogło. Jutro zamierzam też skonstruować taki obieg (dwa węże na króćce od nagrzewnicy jeden podłączę do pompki, którą zanurzę w naczyniu, drugi powrót). Do płukania chce użyć octu, jednak nie będę go rozcieńczał wodą. Jeśli to nie pomoże użyje tego http://www.impuls.pl/article/3212_Orkan_Forte.htm . Jak to nie pomoże, będę szukał innych środków. Uważam ze dopóki nagrzewnica nie cieknie i jest przez nią, chociaż minimalny przepływ należy próbować płukać różnymi środkami. Mam nadzieje ze nie będę musiał odszczekać tych słów.

[br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 19:16_________________________________________________Może wy zaproponujecie jeszcze jakieś środki, bo perspektywa wymiany nagrzewnicy mnie przeraża.

ja AEB płukałem bardzo mocnym srodkiem i nie pomogło

postawiłem auto na stromej górce i gazowałem przez kilka minut na wiekszych obrotach ale efektu nie było takiego jakbym chciał leciało ciepłe ale nie gorące.dopiero po kilku dniach normalnej jazdy cos sie odblokowało i dawało gorącym powietrzem

Opublikowano

Nie wiecie czym mogę usunąć zator z nagrzewnicy powstały w wyniku zastosowania http://www.valvoline.pl/RadiatorStopLeak_index.html. Probowałem juz preparatem http://www.valvoline.pl/RadiatorFlush_index.html- nie pomogło.[br]Dopisany: 10 Styczeń 2009, 14:19_________________________________________________Znalazłem jeszcze coś takiego http://www.impuls.pl/article/3221_Alusmok.htm

Opublikowano

Przez dwa dni miałem nagrzewnice zalana mieszanina octu i kwasku cytrynowego. Następnie zmontowałem obieg z użyciem zewnętrznej pompy i węży ogrodowych. Na końcu wylotu pończocha, aby pompa nie zasysała ponownie brudu. Do płukania używałem środków rożnych firm: Prestone, Valvoline, K2. Pompa pracowała 15 min i 30 min odpoczynku. Co 12 godzin zmieniałem środek na inny i przepinałem węże. Płukanie za pomocą pompy trwało 4 dni, az w pończosze pojawiało sie juz nie wiele. Jak wcześniej pisałem miałem użyć innych preparatów, ale obawiałem się reakcji z aluminium.[br]Dopisany: 10 Styczeń 2009, 22:56_________________________________________________Pomogło.

Opublikowano

długa walka ale rezultat najwazniejszy

:good:

teraz spr czy nie masz ubytki płynu i czy nie cieknie z nagrzewnicy tak na wszelki wypadek