Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Pytanie o obniżenie zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z gory sorka za ten post bo na forum troche poczytalem ale nie zakumalem konkretnej odpowiedzi na to co mam na mysli :kwasny: ...

Mam wiec takie pytanko.... Chce obnizyc moja A4 ale niewiem o ile... kola beda na niej R16 205/55 i chcialbym zeby byla obnizona tak zeby byl przeswit miedzy kolem a krawedzia nadkola jakies 2-3cm przod jak i tyl. Tylko niewiem o ile ja posadzic zeby tak stala rowno z przodu i z tylu.

Mam wizje nad springami -30/-30 ale czy to dobra wizja??

I dlaczego niektorzy obnizaja A4 no -30/-35 czy cos w tym stylu, o co tu chodzi z takim obnizeniem? :wink4:

Opublikowano

Zainwestuj w zawieszenie 1BE (-20 mm), zachowasz dobry komfort i wyglad będzie :good:

Opublikowano

Ja bym jednak proponował Weiteca -35mm, -20 w B5 to trochę mało.

Opublikowano
  • Autor

na allegro gdzies widzialem uzywane springi(prawie nowe ;) ) H&R od pasata B5 ktore obnizaja o 35mm .... i teraz mysle, bo jak obnizac to zeby bylo to widac ale zeby nie bylo za nisko......

Jezeli chodzi o to zawieszenie -20 to wydaje mi sie ze chyba malo to bedzie? czy nie?

No ale panowie o co chodzi z tym obnizaniem np -30/-35 albo -30/-40 itp. itd. ?? [br]Dopisany: 08 Styczeń 2009, 18:31_________________________________________________A wogole bylbym wdzieczny jakbu ktos wrzucil foto z obnizeniem swojej a4 na feldze 16 ;):hi:

Opublikowano

jeżeli masz 40/35, to znaczy 40mm przód, 35mm tył.

20 do 16'' felgi wystarczy, ale apetyt rośnie w miare jedzenia, będziesz chciał większe fele i obiżone auto kilka mm więcej się przyda :)

Opublikowano
  • Autor

jeżeli masz 40/35, to znaczy 40mm przód, 35mm tył.

no ok, ale dlaczego tak obnizaja?? Dlatego ze auto na sprningach np. -35/-35 bedzie inaczej stalo tzn nierowno czy jak??

A jak sprawa wyglada w a4 z tym zeby auto slao rowno, zeby np przod niestal nizel niz tyl??

Pamietem jak kiedys mialem calibre to kupilem do nij springi -35/-35 firmy cup line to tyl siadl moze z 5mm a przod 35mm :blink:

Opublikowano

Bo pewnie springi były do auta z gazem :polew:

Niektórzy wolą mocniej obniżać przód, od tyłu, ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.

Opublikowano

obniżają bardziej przód bo wtedy nasze :audi: nabierają fajniejszego wyglądu, nie wiem jak to nazwać, może takiego troszke bardziej agresywnego. Też mi się marzy obniżenie furki na wiosne, mój wybór będzie wtedy 30/40 lub ewentualnie widziałem jeszcze zestaw 30/45.

Opublikowano
  • Autor

yhy...niom oki....

a wie ktos czy springi od passata b5 podejda mi do A4 ?? Niby passat b5 jest zrobiony na bazie A4 i niby to wszytsko to samo tylko poszycie inne ;) ale jak to jest naprawde?? podejda??

Opublikowano

raczej nie podejdą. pasek b5 ma co prawda dużo części wspólnych z audi b5 ale tak na prawdę to mocno się różnią.ja radze do 1,6 założyć zawias typu klin np. 50/40 bo większość zawieszeń jest dedykowana do dosyć szerokiej gamy silnikowej Aczwórki, a ze silnik 1,6 jest stosunkowo lekki przód może stać (przynajmniej optycznie) wyżej niż tył przy np. 40/40. ja popełniłem ten błąd i założyłem 40/40 i teraz żałuję ze nie wziąłem krótszych springów na przód.

Opublikowano

proponuję zawieszenie -20 mm 1BE

Opublikowano
  • Autor

hmmm.. a gdzie takie zawieszenie - 20 dostac mozna??

To jak od passata nie podejda to moze od avanta do sedana??

Opublikowano

od avanta do sedana podejda :th:

PS

Na dniach moje sportowe KW bedzie na sprzedaz :)

Opublikowano
  • Autor

panowie a gdzie mozna znalesc co to za sprezyny..Na sprężynach pisze Made in Germany i ich symbol: SM VA002. Sprezyny zielone.

Opublikowano

ori 1be w aso to koszt jakies 2500zł amorki+spręzynki

w tej cenie mozna smiało dostać b8 blisteina i jakies sprezyny tylko ze bedzie twardo :kwasny:

ja tez obnizam ale chyba zdecyduje sie na 30-35mm tylko jeszcze nie wiem czy blisteina czy jakies inne. za duzo tego na rynku.. :wallbash:

Opublikowano

tak wyglada moje B5 na 1BE + ori 16 na gumach takich jak pisales (R16/55/205). wydaje mi sie ze przeswit miedzy kolem a nadkolem jest zblizony do Twojego zamierzonego efektu:

05072008358ik9.jpg

fotka srednia bo z aparatu.

Opublikowano
  • Autor

kurcze.. to chyba zawias -20 to troche malo ..:(

panowie a co powiecie o firmie INTER ALLOY ?? Dobra to firma??[br]Dopisany: 11 Styczeń 2009, 19:17_________________________________________________oki zakupilem springi inter alloy -35/-35, chwilowo sie wymianiaja :D dopiero jedna zalozylem jutro ciag dalszy....

Wrzuce potem foto przed wymiana i po jak to wyglada....

Ale mowiac szczerze wylapalem karpia bo moja stara org sprezyna wyglada jaby byla peknieta a auto i tak dosc wysoko stalo ze mozna by wsadzic tam reke(5palcow) :blink: ...

Opublikowano

:hi:

nie chciałem zakładać nowego wątku wiec sie zapytam

czy na wachaczach jest wybity rok produkcji?

mowa o ori wachaczach

Opublikowano
kurcze.. to chyba zawias -20 to troche malo ..

takie jest tez moje zdanie wiec na wiosne autko siadzie troche bardziej :evil:

Opublikowano
  • Autor

ok panowie...

a powiedzcie mi czy sprezyna po czasie siadzie jeszcze troche??

Bo wymienilem narazie przednie springi nio i niby auto siadlo ale nie zawiele tzn chyba mniej troche niz -35 :disgust: