Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Panowie Pomocy ! AFN Stracił moc , mocne drgania , raz zgaszony juz nie odpalił

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuje pomocy przy diagnozie usterki : 

Mianowicie , po kompleksowym przeczyszczeniu układu Dolotowego , turbo , intercooler , EGR , itp został wymieniona pokrywa zaworów wraz z uszczelkami , ogolnie silnik bym,  czyszczony i przygotowany do chipu 
Autem pojezdziłem tydzień nie dajac jakos mocno po garach .  Przyszła pora na dłuzszą podróz , wiec postanowiłem troche przegonic Audi . Przy 200 km/h nagle straciła moc , z tyłu biało/niebieska chmura , cała buda zaczeła drgac , temp. oleju skoczyła do okolic 120 C zjechałem na pas awaryjny , zgasiłem silnik , później juz nie chciała odpalic . :( Dodam ze silnik był obżygany od strony grodzi . 

Pomożcie zdiagnozowac usterke , juz sie nasłuchałem ( uszczelka , turbo , pęknieta głowica i inne ) 

Opublikowano

Jak Ci pusci uszczelka to raczej nie obsamruje olejem nic z zewnatrz.

Mierzenie komprechy plus oblukanie czy wirnik siedzi w turbo.

Ale gotuj sie na  najgorsze....

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem wirnik , ledwo sie obraca , i teraz pytanie , za tarte ? nie dostawało oleju ? a co za tym idzie reszta też czy turbo sie rozsypało ? 

Opublikowano

A caly jest?

Odkrec i zobacz jak jest od strony goracej i czy nie ma tam oleju?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wiec tak , turbo wyciagniete wirniki całe płynnie sie obracaja tylko ( jak by pracowała na sucho przez chwile ) . 
AFN juz wyciagniety - którys z wtrysków musiał lac i najprawdopodobniej jeden z tłoków dostał po d*pie . 
Plan jest taki :
Chce przepiąć cały osprzet ze skonczonego AFN z A4 do zdrowego 1Z  z Seata Leona . 
Łapy siolnika z AFN nie pasują , to samo z pompą wody . 

Ktoś z was robił moze taki zabieg ? 

Opublikowano

Przekładałem raz 1.9 tdi 1Z z a4 b5 do transportera t4, w bloku były nadlewy na łapy do poprzecznego i wystarczyło nawiercić i nagwintować otwory. Praca marzeń to to nie była, człowiek, który to robił narzucał się zaklęć, ale ogólnie się da. W drugą stronę poprzeczny-wzdłużny powinno być podobnie.

Opublikowano

bo tak jest, przy takiej przekładce trzeba zwracac uwage na miske i smoka bo np w transporterze ejst inaczej pochylny silnik i jest inny smok i miska i moze dojsc do sytuacji ze przy innym pochyleniu smok nie bedzie w najniższym położeniu i moze przestac ciągnąć olej jest bedzie go mało, oraz na zakretachitp itd

Opublikowano
  • Autor

No dobrze , a łapy od poprzecznego nie podejdą ? no i pytanie co z pompą wody ? bo generalnie idealnie w miejscu gdzie ma podejsc pompa Wody z AFN na bloku silnika 1z wychodzi gwint na pompe z 1z ;/ i jak sie ma zamiana pomp wody jesli chodzi o to ? czym sie różni pompa wody z AFN a z 1z ? rozumiem ze bez nawiercania gwintu w blok raczej nie da rady ? 

Mam mozliwosc wrzucenia spowrotem innego AFN , przezbroic go bedzie gotowy tylko miałem pewny motor 1z i wiem w jakim był stanie wiec teraz juz troche zgłupiałem , bawili byscie sie z wrzuceniem pewnego 1z ? czy zostali byscie przy AFN ? 

Opublikowano

Ja bym to pierdzielił jakieś przerzucanie itd. Zobacz dokładnie co się w twoim stało, być może blok jeszcze będzie git. Wymienić tłok i jeździć dalej.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem juz cały słupek od B5 AFN przełoze osprzet i powinno chulac a ze troche mnie poniosła wyobraźnia , wyrwałem od kumpla pompe 11 ^^ , wtryski do wymiany bo przyczyna był jeden z wtrysków który lał , wiec wjezdzaja 0,230 , intercooler z 2,5 TDI chociaz znajomy mówił łatwiej bedzie dołozyc drugi taki jak jest fabrycznie , i suszara ARL - BRD , korekta programu i zobaczymy 

Po sciągnieciu głowicy potwierdziła sie teza ;/ podsyłam foty : 

1.jpg

7.jpg

5.jpg

Edytowane przez Kudyś

Opublikowano

Jak wsadzisz ten fmic  z 2,5 to daj jakis opis tego.

To fura dostanie nowe zycie.

Opublikowano

Awaria/dzwon podstawa tuningu ;)

Dobrze sie sie stresujesz i idziesz w dobrym kierunku. Podpinam sie pod foty z montazu ic. 

Opublikowano

Lekko się podtopił xd

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie zmieniła sie koncepcja :D 

AFN odszedł w niepamiec a pare gratów do niego zostało moze któryś z was chciał by cos ? 

Została mi Pompa 11 w bardzo dobrym stanie ;)