Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

b7 2.0 tdi BPW chiptuning

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , posiadam audi b7 silnik 2.0 tdi 140 BPW i takie pytanie czy te silniki wogóle nadają się do podkręcenia żeby chociaż wyciągnąć z nich tak 160 max 165 koni ? 

Opublikowano

jasne, ze tak :) ogranicza Ciebie tylko wyobraznia i fundusze..

do takiej mocy chyba nawet nie trzeba nic zmieniac tylko chipsa wgrac, jak chcesz wiecej to turbo, wtryskiwacze, sprzeglo..

Opublikowano
  • Autor

nie mysle ze 165 by mi wystarczyło :) posiadam tą jednostke 2.0 i rozne opinie o tym chodzą czyli jak bym o tyle zwiekszyl moc to nic nie powinno sie zmienic na gorsze? 

Opublikowano

Od dziewięciu lat jeżdżę BPW z programem 165 KM i 370 Nm.

Program zrobiony u Mastersa przy przebiegu bodajże 53kkm , aktualnie 174 kkm :hi:

Po  zapodaniu programu zaczęły się problemy ze sprzęgłem , potrafiło się ślizgać jak było wilgotno na dworku, przy 110 kkm wysrała się uszczelka pod głowicą, zrobiony przy okazji kapitalny remoncik głowicy.

Przy 153 kkm problemy z pracą silnika na biegu jałowym ( telepanie motorówką ) , temat ogarnięty przez wymianę uszczelniaczy pompek, przy okazji zdiagnozowany następny ( powycierany wałek rozrządu ) , konkrety tutaj :

Łatwego życia to ona u mnie nie ma, średnie spalanie z tych dziewięciu latek oscyluje w granicach 9.3 l /100km i to uzyskane głównie w trasach, dookoła komina kręcę się innymi autami , jest zbyt rozpoznawalna by na swoim terenie ją użytkować na co dzień i zachować prawo jazdy :grin:

Puki co DPF cały czas na pokładzie , imbus w oryginale a linka holownicza ma poczesne miejsce w bagażniku :decayed:.

Powycierany wałek rozrządu traktowany Militecem cały czas daje radę :P,  dwa razy podczas zimowego odświeżania nawyków jazdy bokiem doszło do zablokowania motorówki, (chłodzenie tłoków w takich warunkach nie daje rady) , ale po kilkuminutowym przestudzeniu silnik się dawał uruchomić i puki co nie zaobserwowałem żadnych ujemnych skutków tym spowodowanych.:hi:

To tyle refleksji, jeżeli Twój egzemplarz ma niewielki przebieg to możesz spróbować z lajtowym programem , podobnym do mojego.

Ośkę ciężej doprowadzić do krytycznych parametrów , tak że powinna na takim programie posłużyć, jednak przy większych przebiegach odradzał bym program ze względu na problemy z żywotnością głowicy ( gniazdami pompowtrysków i wałkiem rozrządu ):)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Panowie ja u siebie mam obecnie program na 164km i przebieg 336 tyś i jak na razie do tej pory jest wszystko ok dawny właściciel autka robił program o jest już od chyba 4 lat program w tym aucie albo i dłużej z tym że później była wymieniana głowica i dołożony fmic oraz wsadzone nowe turbo takie jak fabrycznie i teraz chciał bym zrobić program na nowo bo po tych wymianach nikt wcześniej nie robił korekt i jest delikatna dziura. Panowie na ile kucy mozna iśc aby było zdrowo dla silnika bo nie chcę go zajechać

Opublikowano

Zważywszy na to co napisałem wyżej, ja bym z mocą nic nie robił, co najwyżej zestroił wszystko do aktualnego setupu :hi:

Opublikowano

Zapomnieliscie poruszyc ważna kwestie - czy dwumasa podoła takiemu wysileniu...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Puki co z dwumasą u mnie zero problemów, ale praktycznie nie obciążam jej na maxa  poniżej 2k rpm .

Z resztą program na to nie pozwala , po prostu zniechęca do używania tego zakresu obrotów :hi:

To właśnie  jeżdżenie z dużym niutem od niskich obrotów zabija dwumasę , a duża część programów ma mega wyje**nego niuta w tym zakresie :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Bpw u mnie ma 198KM i 400Nm przebieg 247tys program od 4lat sprzęgło ori i seria spokojnie daje rade, turbo brd, fmic + dolot z nierdzewki całość zestrojona u Aligatora autko pięknie śmiga. Przed programem wymiana uszczelki pod głowica i tulejowanie gniazd pompek skoro głowica była zdjęta grzech było tego nie zrobić. Dpf out, egr zaslepiony.  Imbus sprawdzany co 50 tys w stanie bardzo dobrym. Wiec nie bać się tylko podnosić moc :-)

Opublikowano
Godzinę temu, .Pablo. napisał:

Bpw u mnie ma 198KM i 400Nm przebieg 247tys program od 4lat sprzęgło ori i seria spokojnie daje rade, turbo brd, fmic + dolot z nierdzewki całość zestrojona u Aligatora autko pięknie śmiga. Przed programem wymiana uszczelki pod głowica i tulejowanie gniazd pompek skoro głowica była zdjęta grzech było tego nie zrobić. Dpf out, egr zaslepiony.  Imbus sprawdzany co 50 tys w stanie bardzo dobrym. Wiec nie bać się tylko podnosić moc :-)

A powiedz czy masz jakieś skutki uboczne zaslepienia całkowicie EGR bo ja u siebie też się nosze z takim zamiarem całkowicie go zaślepić ale mam wątpliwości co do tego zabiegu bo nie wiem jak zareaguje na to silnik

Opublikowano
53 minuty temu, xXPiotrekXx19 napisał:

A powiedz czy masz jakieś skutki uboczne zaslepienia całkowicie EGR bo ja u siebie też się nosze z takim zamiarem całkowicie go zaślepić ale mam wątpliwości co do tego zabiegu bo nie wiem jak zareaguje na to silnik

Ubocznym skutkiem zaślepienia EGR-a będzie trucie środowiska tlenkami azotu :decayed:, a silnik będzie cierpiał z tego powodu w okresie zimowym.

Podczas dużych mrozów uzyskiwanie temperatury roboczej szczególnie w ruchu miejskim będzie trwało dużo dłużej a odgłos jego pracy zaraz po odpaleniu to katorga dla uszu :naughty:

2 godziny temu, .Pablo. napisał:

Tak jak już wcześniej pisałem w ośce prędzej niż sprzęgło poślizną się kapcie, i nota bene dopiero przy większych prędkościach ( mniejszych przełożeniach ) trakcji starczy by można faktycznie tą moc wykorzystać :hi:

Opublikowano

Skutki uboczne zaslepienia egra nie zauważalne. Czy grzeje się dłużej w zimę nie zauważyłem wiec dużej różnicy nie ma. A dla silnika na pewno zdrowiej jest dostać czyste powietrze niż ponownie spaliny spalać. 

W tym roku jak byłem w Białce było -26 silnik ładnie mruczal a nie klekotal jak ursus :decayed: temp robocza tez ładnie złapał. 

Co do ekologi to mam ekologiczne ogrzewanie domu wiec w aucie juz nie musi być ekologi :lol: 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 10.04.2017 o 15:44, arekx123 napisał:

witam , posiadam audi b7 silnik 2.0 tdi 140 BPW i takie pytanie czy te silniki wogóle nadają się do podkręcenia żeby chociaż wyciągnąć z nich tak 160 max 165 koni ? 

Spokojnie wynik do wykręcenia. chipowałem identyczne auto w Cartronic koło Białegostoku, chyba nawet zdjęcia mają na stronce z moimi wykresami.  W tej okolicy mogę z czystym sumieniem polecić warsztat.