Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycena odszkodowania PZU - brać czy odwołać się?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jako że to moja pierwsza stłuczka to nie mam w tym temacie doświadczenia. Dostałem w tył auta na skrzyżowaniu, sprawca do wszystkiego się przyznał, spisaliśmy oświadczenie i zgłosiłem szkodę. Zderzak z tyłu jest pęknięty, mocno wygięty przy nadkolu i w dodatku cofnął się - tzn. widać że jest głębiej niż powinien. Krótko mówiąc do wymiany. Dziś otrzymałem kosztorys - 1300 zł. Czy to nie jest za mało? Od razu powiedzieli mi że uwzględnili ceny zamienników, a chyba mam prawo do ori części? Jak to wygląda i jak ewentualnie zawalczyć o wyższe odszkodowanie?

Opublikowano

Masz prawo do nowych ori części i naprawy w aso. Postaw auto do aso i niech oni zrobią wycene albo chociaż taką wersję przedstaw ubezpieczycielowi. Ja za otarty zderzak i lekko błotnik (jedna rysa)do malowania dostałem 2k.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dokładnie, wybierz bezgotówkową formę naprawy i wybierz ASO jako serwis naprawiający Twoją furę. 

Opublikowano

Koniecznie przedstaw kontrkosztorys.

Miałem od nich wycenę na 1500zł , wściekłem się i zrobiłem na prawie 9 tys. zł ale ostatecznie stanęło coś na ok.  5,5 tys.zł.

Jak widzisz mocno zaniżają skoro później uznali prawie 3 razy wyższy.

Opublikowano
  • Autor

Gdzie robić ten tzw. kontr-kosztorys? W ASO? Ile to kosztuje u nich? 

Opublikowano

Ja na przykład szukałem części w sklepach internetowych, załączyłem im linki i screeny, opisałem ładnie wszystko i wysłałem poleconym prosto do zarządu.
Udało się wywalczyć prawie 50% więcej niż początkowo mi dawali :)

Opublikowano
1 godzinę temu, dliwski napisał:

Dziś otrzymałem kosztorys - 1300 zł. Czy to nie jest za mało?

Kolego, oczekując porady w sprawie rzetelności wyceny, należałoby wrzucić parę fotek uszkodzeń. Rzeczoznawca także nie robi wyceny na "gębę", tylko robi dokumentację fotograficzną, potem zaznacza w programie eksperckim uszkodzone elementy i otrzymuje kalkulację kosztu naprawy szkody.  Nie napisałeś, czy rzeczoznawca był na oględzinach, czy też ubezpieczyciel zrobił kalkulację w trybie uproszczonym (na podstawie opisu i fotek uszkodzeń nadesłanych przez poszkodowanego). Jeśli to drugie, to masz prawo żądać wizyty rzeczoznawcy, z którym najlepiej umówić się w warsztacie, gdzie będziesz miał możliwość zdjęcia zderzaka (większość uszkodzeń jest po nim). Kosztorys mogą zrobić w ASO, ale jeśli nie zlecisz im naprawy, to mogą Cię obciążyć kosztem jego wykonania. Możesz także skorzystać z usług niezależnego rzeczoznawcy, a kosztem sporządzenia kosztorysu naprawy obciążyć ubezpieczyciela. Jeśli chcesz skorzystać z likwidacji szkody w trybie serwisowym (bezgotówkowo), to lepiej nie odstawiaj auta do ASO, tam większość prac wykonują praktykanci. Lepszy więc będzie renomowany warsztat lakierniczy.

Opublikowano
  • Autor

Wycena na podstawie opisu - bez rzeczoznawcy i nawet bez zdjęć. Czy na oględziny mogę się umówić w dowolnym warsztacie? Mam znajomego który zdejmie zderzak za friko wiec tam bym najchętniej pojechał.

Mavver, problem w tym ze nigdzie nie mogę znaleźć zamiennika zderzaka do A4 B5 lift wiec nie mogę odnieść się do kosztorysu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
19 minut temu, dliwski napisał:

Czy na oględziny mogę się umówić w dowolnym warsztacie?

Tak, byle blisko miejsca zamieszkania i wcale nie musi być za free. Ubezpieczyciela możesz obciążyć kosztem pracy mechanika, który wykonywał czynności umożliwiające dokonanie oględzin.

22 minuty temu, dliwski napisał:

ze nigdzie nie mogę znaleźć zamiennika zderzaka do A4 B5 lift wiec nie mogę odnieść się do kosztorysu.

Jeśli Twój zderzak był oryginalny, to masz prawo domagać się oryginału, a nie zamiennika. Cenę możesz ustalić dzwoniąc np do ASO.

Opublikowano
  • Autor

OK, ale wtedy mówią żebym wszystko załatwił w ASO i jeśli faktura będzie wyższa od kosztorysu to zwrócą różnice. Problem w tym ze ASO chce za to ponad 3000 zł a ja nie mam teraz tyle wolnej gotówki żeby pojechać i to zrobić za swoje a potem ubiegać się o zwrot.

Poza tym jak sami mówicie nie warto tam robić - znajomy mówi mi to samo

Zawartość dodana 21 minutes later

Fotki:

009f8575ff214a2a048e22b18de097ba.jpg

6d18e64555e5d7ef616b6e491c9efa1f.jpg

2a39973bd8eaa94545b979529887acf4.jpg

Zawartość dodana 52 minutes later

4ba4377e1384b0f02dc2fe1807dd8c12.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, dliwski napisał:

OK, ale wtedy mówią żebym wszystko załatwił w ASO i jeśli faktura będzie wyższa od kosztorysu to zwrócą różnice.

W ASO ustal tylko cenę oryginalnego zderzaka (telefonicznie). Potem napisz odwołanie od decyzji ubezpieczyciela, uzasadniając: "W warsztacie naprawczym ......... stwierdzono, że zderzak wymaga wymiany na nowy i oryginalny (zamienniki nie gwarantują jakości), a przy tym określono, że koszt naprawy wyniesie............... "

Opublikowano

W aso załatwiasz bezgotówkowo.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
W ASO ustal tylko cenę oryginalnego zderzaka (telefonicznie). Potem napisz odwołanie od decyzji ubezpieczyciela, uzasadniając: "W warsztacie naprawczym ......... stwierdzono, że zderzak wymaga wymiany na nowy i oryginalny (zamienniki nie gwarantują jakości), a przy tym określono, że koszt naprawy wyniesie............... "

I to powinno podnieść kosztorys gotówkowy?

Opublikowano

W Aso nic nie musisz płacić, oni sami ugaduja się z ubezpieczycielem, dopiero jak zaakceptują ich wycenę, wtedy dopiero zamawiają części.

Opublikowano
35 minut temu, sexter napisał:

W Aso nic nie musisz płacić, oni sami ugaduja się z ubezpieczycielem, dopiero jak zaakceptują ich wycenę, wtedy dopiero zamawiają części.

zgadza się kiedyś tak zrobiłem z Vectrą C

Opublikowano
16 godzin temu, dliwski napisał:

I to powinno podnieść kosztorys gotówkowy?

Czasem wystarczy, a czasem trzeba powalczyć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Początkowe 1300 zł, tak jak pisałem, zakładało wymianę zderzaka na tzw. zamiennik. Jak się później okazało, zamienniki zderzaka tylnego do B5 po lifcie nie występują. O tym warto wiedzieć. Zamiennik zaproponowany przez PZU był do przedlifta. Dostawca części wysłał mi maila z potwierdzeniem, że zamiennika do B5 z 1999 r. i nowszych nie ma i to wystarczyło, aby w kosztorysie uwzględnić cenę oryginalnego zderzaka. 

Opublikowano

Ja miesiąc temu oddałem z mojego AC w PZU do wymiany przedni zderzak bo ktoś na parkingu mi go przerysował + rozwalił halogen.

Szkodę zgłosiłem, na początku zadzwonił gość z PZU że daje 950zł i sprawę możemy zakończyć. Jako że mi się nie spieszyło powiedziałem że chce aby rzeczoznawca oglądnął samochód.  Rzeczoznawca przyjechał na następny dzień, oglądnął samochód i po kilku godzinach dostałem kosztorys na 980zł.

Pojechałem do ASO Audi, dogadałem się z ich rzeczoznawcą, dostałem kosztorys naprawy na ponad 4800zł. Napisałem do PZU, dołączyłem kosztorys i zaproponowałem 2000zł po 3 tygodniach dostałem odpowiedź że nie widzą podstaw aby przychylić się do mojego odwołania. Nie chciało mi się już dłużej z nimi szarpać, oddałem do naprawy bezgotówkowej.

Także nie jest to wszystko takie proste jakby się wydawało :)