Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t avj dziwna przypadłość, prośba o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Temat dotyczy silnika avj. Mianowicie po odpaleniu na ssaniu jest wyrazny hałas, tak jakby od tyłu silnika od napinacza rozrzadu, tamta strona. Na początku było podejrzenie, ze to pompa SAI bo efekt na zimnym silniku na ssaniu. Ale pompa odpieta od zasilania i to samo. To kolejny trop napinacz łańcucha. Ale pogadalem z mechanikiem i nie ma terminów bliskich. Ale mówi sprawdź akumulator, więcej nie chciał zdradzić. Dla mnie to dziwne ale co mi szkodzi. I tak, auto stało dwa dni, akumulator przysiadl trochę, podladowalem go ok 50 minut, odpalam auto na kilka sekund i hałasu nie ma, chodzi cicho. No ale ok. Za pół godziny chce jechać odpalam i znów hałasuje. Mówię może zbieg okoliczności z tym akumulatorem no bo co ma to do rzeczy. Na kolejny dzień znowu podladowalem akumulator odpalam i cicho, nie ma hałasu. Ktoś bardziej w temacie przypuszcza o co tu kaman? Alternator miał wymieniane lozysko i rolkę, wiec co by mogło innego z niego hałasowac, poza tym dźwięk raczej z tyłu silnika. Co tam może być takiego?

Opublikowano

W zasadzie nie wiem co ma wspólnego akumulator do hałasującej głowicy, no ale jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia, że hałas dochodzi z alternatora lub czegokolwiek z osprzętu to zrzuć pasek wielorowkowy i odpal. Będziesz miał 100% pewności, czy dźwięk pochodzi ze słupka czy z osprzętu. 

Opublikowano

Juz wiadomo, cis mu się dzieje z nastawnik em, napinaczem. Tzn po odpieciu akumulatora chyba robi mu się jakiś reset i czasami jest cicho. Teraz odpialem wtyczkę od nastawnika i wszystko jasne ze to on. Sam byłem zdziwiony co to ma do tego.

Opublikowano

Wymien sama cewke i bedzie po problemie. Chyba ze nie przeszkadza Ci jazda z checkiem