Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Ciężkie wbijanie drugiego biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich :hi:

Sprawdzałem całe forum,i choć gdzieś jest podobny topic,to nie udało mi się go znależć.Pokornie zatem proszę o pomoc.

Problem polega na tym,że od jakiegos czasu coraz trudniej jest wrzucić 'dwójeczkę'.Co prawda wchodzi za każdym razem ale czuje jakby wchodziła trochę ciężej(jest takie uczucie jakby o coś ocierała).Na zgaszonym silniku tego nie czuć.Mam autko od kwietnia zeszłego roku i dopiero jakiś czas temu zaczełem to odczuwać.Nie jest to zbytnio uciążliwe jak powiedziała moja dziweczyna ,mnie jednak to zastanawia.

Nie wiem czy jest to może powodem niewystarczającej ilości oleju w skrzyni biegów czy synchronizatora albo jak gdzieś czytałem pomki od sprzęgła?

Mówiąc szczrerze nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi problem.

Może ktoś sie już spotkał z podobną sytuacją?

Proszę wiec was drodzy koledzy o pomoc

Z góryb dziękuje

Opublikowano

niski poziom oleju czy tez wadliwe działanie wysprzęglika objawiałoby się przy każdym biegu

najprawdopodobniej zbliża się czas ostateczny dla synchronizatora :confused4:

Opublikowano

synchronizator szawankuje jak wiadomo 2 biegu ma najbardziej przechlapane...

Opublikowano

ja wymieniłem oliwkę w skrzyni i przy takim objawie jak na razie pomogło

Opublikowano

na poczatku mozna probowac z wymiana oleju bo synchronizatory to droga zabawa.. albo jezdzic i czekac jak sie rozpadnie i kupic nowa skrzynie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

:kwasny:

jak narazie nie jest wcale tak zle,czuje czasem przy wbijaniu drugiego biegu jakby o coś chaczyło,może to nie synchronizator ale wadliwe działanie wysprzęglika :mysli: ,ponieważ raz wchodzi normalnie bez problemu a innym razem troche trze

no nic będę musiał podjechać do mechanika aby sam zobaczył

może też wystarczy zmienić olej

:confused4:

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 18:37_________________________________________________aha zapomniałem zapytać czy wysprzęglik powodowałby cięższe wbijanie wszystkich biegów czy niekoniecznie? :mysli:

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 18:42_________________________________________________a jaki najlepiej olej wlać?

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 18:45_________________________________________________mam też mały wyciek nie jestem w 100% procentach pewien czy to z misy olejowej a może i ze skrzyni :mysli:

za dużo śniegu aby się samemu pod auto pchać :no:

Opublikowano

raczej do wymiany ciegna sterujace skrzynia biegow.

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_zamarzniete_biegi-t22193.0.html;msg270713#msg270713

tutaj akurat sa rysunki skrzyni 6-biegow. ale zasada ta sama.

BTW od kiedy biegi sie wbija? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

dzięki za pomoc :good: teraz chociaż wiem mniej więcej co to może być

zaczne chyba od sprawdzenia poziomu oleju i w razie czego nad wymianą,i jeśli to nie pomoże

to bede sprawdzał dalej synchronizator czy cięgna

a to z wbijaniem to takie przejęzyczenie :embarrassed:

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 21:58_________________________________________________mcm00 jaki ty olej wlałeś? :)

Opublikowano

Musashi dlaczego cięgna do wymiany? co w nich sie zużywa???

Opublikowano

dzięki za pomoc :good: teraz chociaż wiem mniej więcej co to może być

zaczne chyba od sprawdzenia poziomu oleju i w razie czego nad wymianą,i jeśli to nie pomoże

to bede sprawdzał dalej synchronizator czy cięgna

a to z wbijaniem to takie przejęzyczenie :embarrassed:

[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 21:58_________________________________________________mcm00 jaki ty olej wlałeś? :)

w takiej butelce http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=510745250

ale to był olej do przekładni

Opublikowano

Musashi dlaczego cięgna do wymiany? co w nich sie zużywa???

przeguby metalowo-teflonowe, z czasem jak wszystko sie zuzywaja.

Opublikowano
  • Autor

byłem u znajomego mechanika żeby się przejechał moim autkiem i sprawdził co się dzieje i stwierdził,że wszystko w porządku że to może być wina mrozów które przez dłuższy czas bywały u nas na terenie

i na dzień dzisiejszy jak reką odjoł,nic się nie dzieje :>

całe szczescie ze to był fałszywy alarm :)

Opublikowano

Skrzynia wymieniona, gniazdo łożyska w obudowie wybite, koła zębate prawie wszystkie pokruszone i tylko jeden cały synchronizator....

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich :hi:

Sprawdzałem całe forum,i choć gdzieś jest podobny topic,to nie udało mi się go znależć.Pokornie zatem proszę o pomoc.

Problem polega na tym,że od jakiegos czasu coraz trudniej jest wrzucić 'dwójeczkę'.Co prawda wchodzi za każdym razem ale czuje jakby wchodziła trochę ciężej(jest takie uczucie jakby o coś ocierała).Na zgaszonym silniku tego nie czuć.Mam autko od kwietnia zeszłego roku i dopiero jakiś czas temu zaczełem to odczuwać.Nie jest to zbytnio uciążliwe jak powiedziała moja dziweczyna ,mnie jednak to zastanawia.

Nie wiem czy jest to może powodem niewystarczającej ilości oleju w skrzyni biegów czy synchronizatora albo jak gdzieś czytałem pomki od sprzęgła?

Mówiąc szczrerze nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi problem.

Może ktoś sie już spotkał z podobną sytuacją?

Proszę wiec was drodzy koledzy o pomoc

Z góryb dziękuje

Mam to samo i też myślałem że to synchronizator lub brak oleju ale przyczyna tkwi w czym innym.Mianowicie trzeba zdjąć mieszek od dźwigni zmiany biegów i zobaczyć czy nie zerwana jest tuleja metalowo gumowa w której osadzony jest lewarek zmiany biegów.Jeżeli część gumowa odwarstwi się od metalowej lewarek opada do dołu i za każdym razem zmiany biegów inaczej się ustawia a zwłaszcza przy wbijaniu drugiego biegu jest problem,taki przypadek wystąpił u mnie i teraz muszę poszukać całego mechanizmu. :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie przypadek jest identyczny jak u autora tematu, niestety problemem nie jest zima czy zuzyty olej bo wymieniałem go w skrzyni biegów jakiś czas temu. Dzisiaj bylem dowiadywac sie o synchronizator 2 biegu i laczna cena z robocizna czesciami itp 1200zł. Troche mnie to zalamalo.

Opublikowano

Synchronizator jest dop kupienia tylko w ASO i cena nie przekracza 200zł za sztukę :tongue4: Twój mechanik jest drogi nawet pomimo tego, że tzreba ciąć koła zębate żeby wymieć ten synchronizator :gwizdanie: