Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRE] Zawór egr, jak wyjąć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Klubowicze, chcę w swoim wyczyścić zawór egr ale nie wiem jak go zdemontować? Gdzie są śrubki,które go trzymają. Ma ktoś jakiś rysunek poglądowy?

Opublikowano

przyjemnego seansu :D

gosc wiecej jeszcze robi bo kolektor tez czysci

Opublikowano
  • Autor

O nie, nie, nie, kolektora nie będę rozkręcał bo znając swoje umiejętności będę się potem pół dnia zastanawiał jak to siedziało, albo zostaną mi jakieś śrubki :D

Wszakże to jest na przykładzie A6 gdzie egr jest po przeciwnej stronie ale spróbuję się temu przyjżeć, może nie popsuje czegoś :)

Wiem,że w A4 B7 egr z całym kolektorem jest tuż obok filtra powietrza

Opublikowano
35 minut temu, Rafa(ł) napisał:

Wiem,że w A4 B7 egr z całym kolektorem jest tuż obok filtra powietrza

Tak jak piszesz jest tylko w silnikach ośmiozaworowych,  w szesnastkach EGR jest po przeciwnej stronie silnika niż filtr powietrza :)

Daj zdjęcie z pod maski bo cosik się tutaj nie zgadza ......

Opublikowano

cos nie tak, Kolega pisze ze ma BRE a to 16v tak jak BRD..

tak jak Piotr pisał zrob fote silnika bez pokrywy plastikowej bedzie wiadomo jak pomóc :)

Opublikowano
  • Autor

20170518_102640.jpg

Tak wygląda u mnie silnik. Kolektor jest faktycznie z prawej strony bloku silnika ale czy element przytwierdzony do tego kolektora to nie jest turbina??

Jeśli to jest ten nieszczęsny egr to co to jest za część w którą jest wpięta wtyczka i podłączona gruba rura plastikowa, to jest pod rurą doprowadzającą zasysającą powietrze do filtra powietrza, i to jest z lewej strony

20170518_102657.jpg

Opublikowano

ok na 1 zdjeciu masz od prawej przepustnice EGR i kolektor dolotowy

na 2 masz na dole - czyli od strony silnika chlodnice spalin, a ta wtyczka podlaczona jest do przeplywomierza, pod chlodniczka masz turbo

na filmie masz dokladnie pokazane co i jak zeby dobrac sie do EGR, kolektora sie sciagaj.

takze jedna spinka przy przepustnicy i zdejmujesz rure od intercoolera idaca, pozniej masz 3 sruby i wyjmujesz przeplywke, odkrecasz rurke idaca do EGR - 2 sruby i 3 mocujace EGR do kolektora

robota prosta raczej.

Opublikowano
  • Autor

Kolektora nie będę ściągał, zbyt dużo roboty a jak coś rozwale przez swoją nie umiejętność to będę w czarnej d...

Przepustnice i egr już będę wiedział jak ściągnąć. Bym zupełnie nie ten element rozkręcił co potrzeba :)

Dzięki za oświecenie mnie żołtodzioba :)

Opublikowano

Pytanie podstawowe. Zadałeś konkretne pytanie "jak zdemontować EGR do wyczyszczenia". Koledzy Ci powiedzieli jak.

Moje pytanie tak z czystej ciekawości dlaczego lub po co? W tych motorach raczej zawór się ewidentnie uszkadza a nie zabrudza. 

Czyszczenie pomoże Ci albo na chwilę albo wcale. 

Może się mylę :(

Opublikowano

Czyszczeniem możesz mu życie przedłużyć

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, Pawelkiwi napisał:

Moje pytanie tak z czystej ciekawości dlaczego lub po co? W tych motorach raczej zawór się ewidentnie uszkadza a nie zabrudza. 

Czyszczenie pomoże Ci albo na chwilę albo wcale. 

Może się mylę :(

pytasz a więc Ci odpowiem.
U mnie jak na razie nie wyczuwam objawów uszkodzonego egr ale profilaktycznie chcę go wyczyścić.
Jeśli padnie całkowicie w tedy będę myślał nad nowym albo jego zaślepieniem chociaż na pewno taniej wyjdzie kupić nowy niż go usuwać/zaślepiać + później nowa mapa silnika. Obydwa rozwiązania mają plusy i minusy

Opublikowano

tak jak wcześniej napisałam lepiej czyścić niż wymieniać. Proste 800 zł na drodze nie leży. A pracy dużo przy czyszczeniu nie ma. Włożyć w preparat na kilka minut, wodą spłukać i założyć. Jak nie zapomnę to fotkę preparatu i co potrafi wrzucę

Opublikowano
  • Autor

Po co wydawać 800zl na wymianę czegoś co jest jeszcze sprawne ale tylko zasyfione.

Jest jakiś środek do czyszczenia tego? Nawet nie wiedziałem 

Opublikowano

To są potrzebne elementy i efekt końcowy. Sorki za jakość zdjęć ale na szybko robione

IMG_20170522_120147.jpg

IMG_20170522_120128.jpg

IMG_20170522_120115.jpg

IMG_20170522_120108.jpg

IMG_20170522_120056.jpg

Opublikowano

Ok profilaktyczne czyszczenie - rozumiem.

Polecam Liqui Moly 5111. Nagar spływa jak masło.

Ale muszę zapytać jakie są negatywne skutki zaślepienia zaworu egr? 

Obydwa rozwiązania mają plusy i minusy

Plusy zaślepienia EGR-a znam. Minusów oprócz wydania kasy na program - nie. Kwota zrobienia programu to nie 800,00 zł tylko ok. 300,00 zł (a słyszałem że ktoś tam robi nawet za 150,00 zł).

lm.jpg

Opublikowano
  • Autor

300, 150? Jeszcze lepiej. 

Ciekaw jestem bardzo kto tak mało bierze za zaślepienie egr + program.

Pytałem specjalistów w Warszawie gdzie się tym zajmują od lat i za usunięcie egr z nową mapą dobraną do silnika na hamowni zaśpiewali mi 1200zl więc jeśli znasz kogoś kto zrobi to samo za 300zl to już zaraz wsiadam w auto i jadę (o ile nie będzie to drugi koniec Polski)  :)

Minus: silnik wolnej się rozgrzewa, turbine można szybciej wykończyć, kolektor wydechowy szybciej się zapycha.

Tak gdzieś czytałem, może to tylko mit, może prawda, ile osób tyle opinii

Opublikowano

no wlasnie jesli w pakiecie z programem podnoszacym moc to taka cena jest ok
np. 1k za program 800 za dpf ale za oba razem 1,5k

Opublikowano
  • Autor

ja na szczęście dpf-a nie mam :)
egr bez żadnych skomplikowanych operacji można było usunąć w jakiś starych autach ale nie w B7 gdzie jest on sterowany elektronicznie i potrzebna nowa mapa silnika. Samo usunięcie egr nie jest może jakieś bardzo skomplikowane ale nikt sam sobie nie napisze mapy silnika to po pierwsze a po drugie, zdaje się,że już sama nowa mapa daje zwiększenie mocy o ileś KM, może nie + 100KM ale jakiś tam nie duży % na pewno

• 2 lata później...
Opublikowano

Czy po wymianie egr na nowy trzeba go jakos zakodowac ??