Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Problem z odpalaniem i falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc , 

Od jakegos czasu mam prpblem z odpalaniem, Auto raz odpali szybko i perfekcyjnie a czasem tak dlugo krece ,ze zaczynam miec obawy czy mi sie uda odpalic . Jak na razie jeszczw pali :)

Do tego doszly problemy z falujacymi obrotami .. jaka moze byc to przyczyna ?

Opublikowano

Zwróć uwagę na temperaturę silnika, gdy autko nie chce odpalić

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

To jest różniem, czasem ma problemy z odpalaniem jak tem. jest na zawnatrz  czyli  przy totalnym starcie ( musze dodac ,ze tez odpala w ciagu sek.)
i problemy są rónież jak silnik jest rozgrzany ... po trasie przy 90 stopniach , i tez odpala raz sek. a raz musze krecic i krecic .... 

Opublikowano

Przydałoby się zapiąć VAGa i sprawdzić temperaturę z czujnika G62, na próbę zostawiaj auta tyłem do góry, tak, żeby przód był pochylony mocniej do przodu i zobacz jak wtedy pali... 

Opublikowano
  • Autor

Kolega mi pisal , ze moze to byc filtr paliwa (wymienic) albo siadajaca pompa paliwa ,,,

Dziekuje za odpowiedz, sprawdze i zdam relacje :)

Edytowane przez dawid922

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem filtr  paliwa ... Dalej to samo. 

Mało tego był przetarty wężyk od ciśnienia,  usunałem usterkę . Dzieki temu nie twardnieje mi pedał chamulca  i nie odbija pedał gazu . 
 Ale niestety , dalej jest problem z odpalaniem ...  Za parę dni wymienię  zawór zwrotny ( jest to najtanszy koszt )  
Zobaczymy co dalej :)

Opublikowano

Podepnij vaga i sprawdź jaka jest temp. na czujniku podczas odpalania.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzęjak najszybciej dzieki

Opublikowano
  • Autor

Niestety , nie mam na razie dostępu do Vaga..
i zaworu zwrotnego jeszczenie  wymieniłem .. 
Czy to jest mozliwa usterka tego czujnika ?  
znowu mechanik chce wymieniac "wtrysk sterujący " .
 A z autem dalej to samo czy na ciepłym czy zimnym , odpala jak chce .
Raz jak z prosto z salonu po sekundzie a na drugi dzien odpalam z Plaka ;/ 

Opublikowano

Nie wymieniaj nic w ciemno dopóki nie sprawdzisz czy nie ma jakiś błędów !

Opublikowano
  • Autor

Byłem na  jakimś prowizorycznym Vagu i pokazuje mi"
Czujnik cisnienia turbiny pokazuje ,ze tworzy się podcisnienie , co prawda mam problem z turbina musi isc do regeneracji . 
 Ale nie wiem czy ma to jaki kolwiek  wpływ na odpalanie . 
 I czujnik temperatury poietrza pokazuje 60 stoopni.  to troche duzo . 
  Nie wiem czy to moze miec jaki kolwiek wpływ ale ,ze wzgledu na to ,ze jestem w delegacji to  za tydzien pojade na coś dokładniejszego. 
 Jeśli ktoś by wiedział mniej wiecej o co chodzi z tymi błędami to proszę napisać . 
                                                                               Z góry dzieki i pozdrawiam :) 

Opublikowano

To mogą być uszczelnienia wtrysków.. paliwo ucieka sobie do baku i nie pali.

Taki filmik poglądowy:

Opublikowano

1 godzinę temu, MariuszKK napisał:

To mogą być uszczelnienia wtrysków.. paliwo ucieka sobie do baku i nie pali.

Taki filmik poglądowy:

Przy takim akurat objawie to raczej tandempompa albo jej uszczelka nieszczelne, bo silnik wystartował na chwilę na tym co miał w szynie paliwowej głowicy :decayed:

W kolegi przypadku to bardziej pasuje na problem z oszukującym G62 lub innym czujnikiem mającym wpływ na dawkowanie paliwa, szczególnie że pisze o falujących obrotach :naughty:

Poza tym przy problemach z cofającym się paliwem problem jest zazwyczaj z rana, później przez resztę dnia auto odpala dobrze :hi:

Przy takim akurat objawie to raczej tandempompa albo jej uszczelka nieszczelne, bo silnik wystartował na chwilę na tym co miał w szynie paliwowej głowicy :decayed:

W kolegi przypadku to bardziej pasuje na problem z oszukującym G62 lub innym czujnikiem mającym wpływ na dawkowanie paliwa, szczególnie że pisze o falujących obrotach :naughty:

Poza tym przy problemach z cofającym się paliwem problem jest zazwyczaj z rana, później przez resztę dnia auto odpala dobrze :hi:

Podłącz auto do VAG-a i posprawdzaj błędy w ECU ( komputerze silnika), to podstawa co wypadało by zrobić na początek , jak nie będzie konkretnych błędów związanych z czujnikami temperatury to trzeba by pojeździć z podpiętym kompem i poobserwować lub zlogować temperatury, by stwierdzić czy cały czas są wiarygodne :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

VAG pokazał błąd czujnika , Poradzono mi bym wyciągnął go i przemył benzyną estrakcyjna .
kolejne to  jakaś przekroczona granica Kv (zapomniałem zrobić zdjęcia ) dopuszczalne to +3 - -3  ja miałem  -5,5 .
Z gossciem przekreciliśmy śróby  wrzucajac auto na 4 bieg  . Aktualnie mieści się w granicach normy 

Czujnika jeszcze nie przemywałem , jak na razie po tym zabiegu nie miałęm problemu z odpalaniem  ... 
  Czy ktoś chciałby się wypowiedzić coś wiecej na ten temat? 
Ps. Polecono mi pózniej  rozkręcenie kolektora i RGW i przeczyszczenie o auto mi strasznie muuulii.
      Dodatkowo zaślepić dysze wlotu powietrza metalowa blaszka. (podobno dość czesty zabieg ) 
Z góry dzieki za odp 

VAG dwa.jpg

VAG jeden.jpg

Opublikowano
  • Autor

VAG pokazał błąd czujnika , Poradzono mi bym wyciągnął go i przemył benzyną estrakcyjna .
kolejne to  jakaś przekroczona granica Kv (zapomniałem zrobić zdjęcia ) dopuszczalne to +3 - -3  ja miałem  -5,5 .
Z gossciem przekreciliśmy śróby  wrzucajac auto na 4 bieg  . Aktualnie mieści się w granicach normy 

Czujnika jeszcze nie przemywałem , jak na razie po tym zabiegu nie miałęm problemu z odpalaniem  ... 
  Czy ktoś chciałby się wypowiedzić coś wiecej na ten temat? 
Ps. Polecono mi pózniej  rozkręcenie kolektora i RGW i przeczyszczenie o auto mi strasznie muuulii.
      Dodatkowo zaślepić dysze wlotu powietrza metalowa blaszka. (podobno dość czesty zabieg ) 
Z góry dzieki za odp 

Opublikowano

Drugi i trzeci to są błędy zespolonego czujnika ciśnienia doładowania i temperatury powietrza doładowującego ....

Przemycie go pomoże pewnie tyle co umarłemu kadzidło :P

Jeżeli już to trzeba posprawdzać jego zasilanie, bo błędy mówią o jego braku lub zwarciu do masy .

Jeżeli zasilanie i masa czujnika jest OK, to czujnik do wymiany.

Pierwszy błąd mówi o przerwie w obwodzie cewki elektrozaworu lewej poduszki silnika ( reguluje on stopień twardości poduchy ),  na razie bym się nim za mocno nie przejmował :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Witam ,  gdzie dokladnie i jak moge sprawdzic ten czuknik ?

W razie czego jesli musialbym go kupic jak on sie nazywa ?

Odnosnie poduszki silnika to od kiedu zakulilem pojazd jest ten sam problem ..

Dzieki za odp !

Opublikowano

Nie mam czasu by dokładnie posprawdzać, według mnie to czujnik pod numerem 8 na tym rysunku :

4ahjin7k.jpg

Tylko że według opisu na naszym forum to ma on oznaczenie G31 i G42 :naughty::

Jeżeli dobrze myślę to musisz posprawdzać taki czujnik i jego kablowanie , zasilanie i masę :

http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-audi-seat-skoda-vw-038-906-051-c-i6089000424.html

Opublikowano
  • Autor

Posprawdzam przewody , przemyje płynem do tarcz chamulcowych , ewentualnie kupię .. 
 Tylko mam problem .. jak sprawdzić masę? :)

Opublikowano
  • Autor

Cześć , masa jest   i kable całe  niby czujnik powienien chodzić :)

przeczysciłem go i nicc..  zakupiłem nowy 
Auto zaczęło miec nie  równa prace silniki i kopci na biało ... nie wiem juz co robić ... 
dorzucam filmik pogladowy 

nierówna pracasilnika.mp4