Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekorczenie prędokości Szwajcarjia - autostrada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o informacje użytkowników którzy mieli styczność z fotoradarami w Szwajcarii w ciągu ostaniach 1-2 lat. Jestem właśnie w trakcie podróży wakacyjnej :) Jechałem przez Szwajcarie do Włoch - Mediolanu. Jako że do celu miałem już 300-400km z trasy 2000km  a była 2 w nocy trochę jechałem szybciej bo 140-160km... no i tak się złożyło ze zarejestrowałem 3 zdjęcia swojego auta ( wszystkie przed wjazdami do tuneli gdzie standardowo ograniczenie jest 80-90. Więc dedukuje , że wszystkie 3 zdjęcia będą + 40-50km ponad limit...

Prośbę kieruje do użytkowników z doswiadczeniem a nie teoretyków z google i opowieści:) bo już się naczytałem , że sąd może wydać karę nawet do 100000zł ( na przeliczeniu na polskie ) :) bo wszystkie jazdyna autostradzie + 25km/h  są przestępstwem a nie wykroczeniem

Wiem że Szwajarjia w szengen i wymiana informacji jest możliwa ale troche się stresuję , że to będzie moja najdroższa wyprawa na wakacje:) a do powrotu mam jeszcze 3000km do Polski:) dobrze ze nie przez Szwajcaje:)

Opublikowano

Stary najpierw Cię pocieszę.
Jechałem tam w 2013 i też mi błysnęło w tunelu. Tyle że przekroczylem o 15 km. Więc może machnęli ręką.
A teraz to z drugiej mańki. Masz coś z głową że tak jeździsz za granicami. W Austrii Cię wsadzą do aresztu, na miejscu. Reszcie wycieczki z auta każą czekać do rozprawy. We Włoszech są z kolei pętle liczące średnią odcinkową na autostradach.
Bez względu na to czy przyjdzie coś ze SUI czy nie, to na serio noga z gazu. Możesz się nie wypłacić i to nie jest żart.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Kamyk napisał:

Stary najpierw Cię pocieszę.
Jechałem tam w 2013 i też mi błysnęło w tunelu. Tyle że przekroczylem o 15 km. Więc może machnęli ręką.
A teraz to z drugiej mańki. Masz coś z głową że tak jeździsz za granicami. W Austrii Cię wsadzą do aresztu, na miejscu. Reszcie wycieczki z auta każą czekać do rozprawy. We Włoszech są z kolei pętle liczące średnią odcinkową na autostradach.
Bez względu na to czy przyjdzie coś ze SUI czy nie, to na serio noga z gazu. Możesz się nie wypłacić i to nie jest żart.

W Austrii z 3 lata temu na wylocie a Wiednia o 3 w nocy na autostradzie miałem  +47km. Ustrzelili mnie suszarką... skończyło się tym , że wyciągneli alkomat zbadali a następnie terminal z bagażnika i musiałem uiścić 150E kartą i po sprawie...  o tym areszcie to chyba przegiąłeś chyba że mówisz o zabudowanych terenach ale tam zawsze jadę przepisowo ( za granica ).

A co do Włoch ... to jest inna bajka tutaj wszyscy jeżdżą jak wariaci... brak kierunków, jazda środkiem autostrady, predkość Polska w porównaniu do Włoch dla mnie to kraj "wzorowych kierowców"

Moralnych rad nie potrzebuję dorosły jestem i ponoszę konsekwencje za swoje czyny:)

Opublikowano

Spoko. Zapieprzaj więc dalej i płać :)

Opublikowano

Mi zdjecia z CH nie przyszly auto bylo na polskich tablicach, na niemieckich mi przyszlo 

Opublikowano
Spoko. Zapieprzaj więc dalej i płać [emoji4]

Zdziwi się jak mu przyjdzie spory mandat i będzie musiał prawko oddać na kilka miesięcy.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kumpla strzelilo w tunelu przekroczyl o 40 km/h, przyszedl po 2 miechach wyrok z sadu, zakaz jazdy przez 6 mc przez CH oraz mandat 1500 frankow ( z mozliwoscia rozlozenia na raty ) auto bylo zarejstrowane w DE

Opublikowano
16 godzin temu, TOM3K napisał:

Zdziwi się jak mu przyjdzie spory mandat i będzie musiał prawko oddać na kilka miesięcy.

szkoda gadać

nie chce mi się nawet nic pisać - przemundrala i półtora gościa :facepalm:

sam pisze że go siekło na 3 radarach, przeginał w Austrii, przekracza na autostradach ale łaskawie nie w zabudowanych

szkoda słów po prostu - uwaga pirat

Opublikowano

Trochę pokory by się przydało.
Sam dostałem w sumie 4 niespodzianki w DE. Od tego czasu noga z gazu. Patrząc nawet na mandaty jakie są w necie nie będzie to tania sprawa i z prawkiem na bank się pożegna...

Opublikowano

Niestety nie pocieszę Cię. Sam odczułem możliwości współpracy policji w UE. W Austrii na autostradzie przy niemal każdym tunelu stoi 80 km/h i fotoradar. Dwa lata temu dostałem dwa miesiące po powrocie z Włoch 3 mandaty. Przekraczałem o 15 km i wartości mandatów wahały się od 45 do 75 E. Zapłaciłem od razu bo oni szybko naliczają kary, a ze ściąganiem nie mają teraz problemu bo przyjdzie polski komornik. W Szwajcarii są wyższe mandaty no i Ty przekroczyłeś o więcej więc faktycznie mogą podciągnąć pod przestępstwo.

Niestety, na zachodzie trzeba wyłączyć ułańską fantazję. Kilka lat temu (jak jeszcze byłem głupi i paliłem) dostałem w Szwajcarii mandat za wyrzucenie niedopałka podczas jazdy na zewnątrz. To był najdroższy papieros :)

Opublikowano
  • Autor
Dnia 12.06.2017 o 14:49, TOM3K napisał:

Kto mi zabierze prawo jazdy? Szwajcarjia? czy ty jestes normalny? Mogą mi dać zakaz poruszania się po Szwajcarii... albo zabrac prawko i odeslac do polski jak by mnie złapali na miesjcu... teorie spiskowe wyssane z palca

Dnia 12.06.2017 o 19:24, execuiter napisał:

Kumpla strzelilo w tunelu przekroczyl o 40 km/h, przyszedl po 2 miechach wyrok z sadu, zakaz jazdy przez 6 mc przez CH oraz mandat 1500 frankow ( z mozliwoscia rozlozenia na raty ) auto bylo zarejstrowane w DE

I tutaj szkopół DE I CH współpracuja mocno dlatego do sciągnięcia

8 godzin temu, TOM3K napisał:

Trochę pokory by się przydało.
Sam dostałem w sumie 4 niespodzianki w DE. Od tego czasu noga z gazu. Patrząc nawet na mandaty jakie są w necie nie będzie to tania sprawa i z prawkiem na bank się pożegna...

Tak pokory... robie po 60000-70000 km /rocznie za granica i w polsce i  dostałem 3 lata temu w Austrii i raz 7 lat temu w czechac.... ( wszystkie moje mandaty w europie ) W polsce X razy ale nigdy nie straciłem prawa jazdy, więc proszę bez takich moralnych spraw.., jeśli ktoś miał doświadczenie polskim autem przekroczyć prdkość bym był wdzieczny za informacje, a nie posty tupu "sunku nie powinieneś tak eobić bo to jest bleee "

Pozdrawiam i bez personalnych skierowań do kogokolwiek z powyższych postów:)

Opublikowano

Człowieku. Mam jeszcze polskie prawko i mieszkam w de. Musiałem normalnie oddać prawko na miesiąc i punkty karne mam również. Myślę że normalnie będziesz musiał oddac i oni wyślą do Twojego WK

Opublikowano

Jak mieszkasz w de to masz meldunek to zupelnie zmienia postac rzeczy.

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, TOM3K napisał:

Człowieku. Mam jeszcze polskie prawko i mieszkam w de. Musiałem normalnie oddać prawko na miesiąc i punkty karne mam również. Myślę że normalnie będziesz musiał oddac i oni wyślą do Twojego WK

Twój przykład nie jest dla mnie w ogóle nie pomocny bo masz mieszankę DE i PL :)

Ja mam auto PL i prawko PL i obowiązuje mnie polskie prawo. I nikt mnie nie złapał w Szwajcarji "za ręke" tylko pstryknął fotoradar.

A zgodnie z polskim prawem nie może polski organ postępować z prawem Szwajcarskim czy DE. Tam jest z tego co wiem właściciele AUTA buli i nie ma czegos takiego ze wskazanie kierowcy. Tutaj Szwajcarjia musi wystosować ( o ile wystosuje ) pismo do XXX i tutaj kolejne pytanie ... dlatego pytam by rozwaic/przyspieszyć moje informacje. Oczywiście moge poczekać na reakcje i zobacze co sie stanie ale po to jest forum OFF Topci by pytać

Poza tyn słowo "Myśle" w tym zdaniu jest tylko podejrzeniem a nie stwierdzeniem...

Opublikowano

W de pytaja wlasciciela auta o kierowcę

Opublikowano

Włosi np biorą prawko i odsyłają do PL jak kara minie, Kolega z pracy 3 miesiące ponad wolnego miał i do tego 500eur. kary za zakaz wyprzedzania.

Opublikowano

Bez obawy.Nikt ci prawka nie zabierze,mandaty i owszem otrzymasz pocztą ze zdjęciami.Myślę że w okolicach 600 euro.Wiem co piszę sam złapany zostałem na autostradzie ,między Wiedniem a Włochami w górach,było z górki i tak jakoś wyszło ok.40 do przodu.Rok temu.Po kiego grzyba im twoje prawko?

Opublikowano
3 godziny temu, syczylyjczyk napisał:

Bez obawy.Nikt ci prawka nie zabierze,mandaty i owszem otrzymasz pocztą ze zdjęciami.Myślę że w okolicach 600 euro.Wiem co piszę sam złapany zostałem na autostradzie ,między Wiedniem a Włochami w górach,było z górki i tak jakoś wyszło ok.40 do przodu.Rok temu.Po kiego grzyba im twoje prawko?

Spoko 600euro x3 1800 :decayed:

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, syczylyjczyk napisał:

Domyślam sie ze cos przekombinowałes z przekazem informacji albo zrozumieniem pytania

:) Austria to inny kraj niż Szwajcaria:)

trasa Wiedeń do Włoch przez Szwajcarię te mi nie pasuje

mandat w euro tez mi nie pasuje:)

Opublikowano

Sorry,rzeczywiście pomyliłem kraje ,a co do mandatów ,każdemu może  się zdarzyć. Przyjąć na klatę i jechać dalej.