adrian2307 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam:) Posiadam 3 letnie Audi A4 B7. W wersji wyposażeniowej S-line 2.0TDI 140km Auto stoi pod gołym niebem na parkingu strzeżonym. Od jakiegoś tygodnia przy mijaniu aut lub przy podjechaniu blisko do ściany słychać dźwięk, podobny do tego gdy wrzucam wsteczny bieg i zaczynam cofanie i robi takie pi pi pi by mnie ostrzec o przeszkodzie. Nie wiem co to za dźwięk i jak go wyłączyć, denerwującym jest gdy mijasz 3 auta a tu pika jak szalone albo gdzieś blisko podjedziesz i też pika, z tyłu taka czujka jest przydatna ale z przodu kompletnie nie. Wcześniej pikało tylko przy cofaniu a teraz czasem się zdarzy że daje głos przy włączonym silniku i aucie stojącym w miejscu-te piknięcia są nie tak regularne jak te pochodzące od cofania. Chce pierwsze się Was forumowicze zapytać czy jest to coś do zrobienia samemu czy muszę jechać do serwisu i zostawić tam parę ładnych złotych bo wystąpił jakiś błąd? Dodam że w instrukcji wyczytałem o jakimś przycisku do Parktronic'a który znajduje się na radiem, lecz ja nie mam takiego przycisku więc jestem trochę zdezorientowany. Proszę o rzeczowe odpowiedzi i z góry dziękuje. Serdecznie Pozdrawiam adrian2307
pre_pl Opublikowano 15 Stycznia 2009 Opublikowano 15 Stycznia 2009 czy jest to coś do zrobienia samemu pewno tak Dodam że w instrukcji wyczytałem o jakimś przycisku do Parktronic'a który znajduje się na radiem, lecz ja nie mam takiego przycisku więc jestem trochę zdezorientowany. http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_montaz_ori_czujnikow_cofania-t59998.0.html;msg646676#msg646676 występuje jak masz czujki z przodu
MarianA4 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja miałem trzaśnięty prawy czujnik. Objawiało się to tak, że po wrzuceniu wstecznego przez pare sakund był ciągły sygnał. Jest to info że któryś z czujników jest walnięty (np. w Volvo jest identycznie). Jak podłączyłem auto pod kompa to wyszło na jaw, dokladnie który z czujników jest zepsuty. Musiałem rozebrać troszkę podłogi w bagażniku i prawy boczek aby dojść do śrub mocujących zderzak. U mnie był zepsuty czujnik pierwszy z prawej więc nie musiałem zdejmować całego zderzaka. Rozbieranie jest proste, zapinki pod boczkami nie są plastikowe wię trudno je połamać. Ogólnie samemu jest to do zrobenia. Zajeło mi to około 2 godzin (z bardzoooo powolnym rozbieraniem). Za czujnik ori w serwisie zapłaciłem 220 pln, lakierowanie zrobili mi gratis. Moja rada abyś podpiął furę pod kompa sprawdził który czujnik pada. Albooo umyj czujniki....
adrian2307 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2009 Po przeczytaniu tekstów z powyższych linków wnioskuje że jeżeli nie mam tego przycisku nad radiem do parktronicka to nie mam też czujników z przodu. Ale skoro to nie czujniki przednie to co to może być? Wcześniej nie pikało a teraz pika? Możliwe że coś tam przymarzło i system głupieje?
MarianA4 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jak wracałem furą od helmutów to parę razy zaczeło mi coś pikać. Człowiek podniecony, nowym autem jedzie, jeszcze cały w strachu czy aby jakiejś padliny nie kupiłem, myślałem czy to pikanie to przypadkiem nie włączył się system autodestrukcji. Jak sie okazało miałem na kompie ustawiony ogranicznik prędkosci. Jak przekraczałem ustawioną to pikał. Ale u Ciebie krzyczy jak nawet stoisz więc to chyba nie to. Dźwięk jest ciągły czy przerywany? Słyszalny jest z przodu czy z tyłu?
adrian2307 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2009 Dźwięk słyszalny jest z przodu. Często jest to przerywany dźwięk ale zdarzy się czasem ciągły dźwięk ale krótko go słychać. Postaram się to nagrać na dyktafon albo telefon to zamieszczę to na serwer i podam link.
Rekomendowane odpowiedzi