Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania 1700-1900 obr, również na luzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Co to może być panowie żę mi drga silnik dosłownie w przedziale 1700-1900 obr, poniżej i powyżej jest bajka, dzieje się to na luzie jak i podczas jazdy (podczas jazdy praktycznie nie wyczuwalne)

Dodam że pompki są po wymianie, turbo po regeneracji, dwumas ma 40.000 km, pozostaje jeszcze chyba tylko EGR :) 

Opublikowano

A na jałowym jak dasz mu delikatnie 1100 - 1200 obrotów ?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

na jałowym jest wszystko ok aż do momentu aż wskoczy na 1700 obr, zaczyna bujać autkiem, po przekroczeniu delikatnie tych obrotów problem zanika całkowicie.

Opublikowano

Daj loga z korekcjami ( grupa 013), przez chwilę na biegu jałowym i potem podnoś stopniowo obroty do 2k rpm:hi:

Edytowane przez piotrsob1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 13.06.2017 o 19:09, kociu84 napisał:

A na jałowym jak dasz mu delikatnie 1100 - 1200 obrotów ?

Witam, podłącze się do tematu, w przedziale 1700-1900 mam duże wibracje jak i na 1100, chętnie poznam przyczynę tego.

Opublikowano

Wiesz co wymieniłem wałek ro,rządu na kolbenschmita, ustawiłem kąt synchro na -3 i jest lepiej ale dalej lekko odczuwalne . Mam napewno do wymiany poduszkę silnika bez czujnika oraz poduszkę z przodu przy pasie przednim . Silnik przez to nie siedzi sztywno . Niestety przy odpalaniu puszcza czarna chmurę więc problem nie jest do końca rozwiązany .

Opublikowano
3 godziny temu, kociu84 napisał:

Silnik przez to nie siedzi sztywno . Niestety przy odpalaniu puszcza czarna chmurę więc problem nie jest do końca rozwiązany .

Silnik nie powinien na poduszkach siedzieć sztywno, Jak go złapiesz za lewą ręką kolektor , a prawą za alternator i zaczniesz nim targać z całej siły na boki to powinien się bujać jak na amortyzatorach , nie powinno nic stukać ani pukać :)

Czarna chmura przy odpalaniu może świadczyć o zbyt dużej dawce rozruchowej, ale jak po uruchomieniu chodzi już bez dymienia to się tym nie przejmuj :hi:

Opublikowano

Właśnie chce dostać przy przyspieszaniu mocniejszym też przykopci ale niezbyt mocno. Przed zmianą walka walił ogromnie. Wszystko sprawdzone vcds podczas jazdy . Pozostaje pytanie czy ktoś nie grzebal w rozruchowej bo jak kupiłem auto to były problemy z odpalaniem( pomogła wymiana uszczelek pompek ) . Dlatego poszukuje loginu do nastaw żeby sprawdzić czy rozruchowa nie jest za wysoko ....

Opublikowano

Z poziomu VAGa zakres regulacji dawki rozruchowej jest bardzo niewielki, raczej to wygląda na program zbyt podlany paliwem na niskich obrotach :P

Albo nieszczelność w układzie dolotowym, nic nie syczy w czasie intensywnego przyspieszania ?

Opublikowano

Program ma oryginalny tzn mapa pokrywa sie z oryginałem . Jedynie ma usunięty DPF. Co do nieszczelności nie widać żeby jakas była.podczas mocnego przyspieszanie słychać szelest niewiadomego pochodzenia . Myślę czy łopatki turban trochę nie trą ale ale ale pompuje ono znakomicie - sprawdzane podczas jazdy vcdsem oraz nie rzyga olejem. Nieszczelność sprawdzana kilka razy i nic nie znalezione .

Opublikowano

Też nie jest to gwizd , świst tylko takie dziwne syczenie.

Opublikowano

Też nie jest to gwizd , świst tylko takie dziwne syczenie.

Jak syczy to masz gdzieś nieszczelność na dolocie pomiędzy turbiną a kolektorem dolotowym .

Jak ją znajdziesz i uszczelnisz to kopciuch zniknie :hi::P

Opublikowano

Program ma oryginalny tzn mapa pokrywa sie z oryginałem . Jedynie ma usunięty DPF. Co do nieszczelności nie widać żeby jakas była.podczas mocnego przyspieszanie słychać szelest niewiadomego pochodzenia . Myślę czy łopatki turban trochę nie trą ale ale ale pompuje ono znakomicie - sprawdzane podczas jazdy vcdsem oraz nie rzyga olejem. Nieszczelność sprawdzana kilka razy i nic nie znalezione .

A i u ciebie może być to samo co u kolegi powyżej :hi:

Opublikowano

Jak sprawdzić ta nieszczelność ??? Zdejmowałem przewody , wymieniałem wężyki i żadnej nieszczelności nie znalazłem . Już kilka razy to przegladalem [emoji55]

Opublikowano

Trzeba by odłączyć szybkozłącza od turbiny i klapy gaszącej zaślepić węże, w jednej zaślepce wentyl i napompować dwa bary , jak jest nieszczelność to na pewno ją w ten sposób znajdziesz :P

Opublikowano
Godzinę temu, piotrsob1 napisał:

Trzeba by odłączyć szybkozłącza od turbiny i klapy gaszącej zaślepić węże, w jednej zaślepce wentyl i napompować dwa bary , jak jest nieszczelność to na pewno ją w ten sposób znajdziesz :P

Jak to zaślepić ? Masz jakiś pomysł?

Opublikowano

No mam, dwie stare klapy gaszące z zaklejonymi w pozycji zamkniętej przepustnicami :P

W jednej otwór z zamontowanym wentylem :D

Wpinasz w nie swoje wcześniej wypięte węże i pompujesz ....:hi:

Opublikowano

witam chciałbym podłączyć sie do tematu mam problem z moim audi na biegu jałowym delikatnie trzęsie samochodem oraz mam brak mocy gdy dodaje gazu po odpuszczenie pedału  gazu delikatnie dopiero dostaje kopa  

Opublikowano

Zmień korekcję na 0 lub lekki plus, dymek powinien zniknąć.

Opublikowano

Nie wiem czy w b7 jest tak samo jak w b6 ale mialem identyczne objawy + buczenie w tych wlasnie obrotach i wymienilem zlacze elastyczne za turbina , dwumas i nic to nie dalo dopiero po wymianie poduszki silnika tej z czujnikiem wszystko wrocilo do normy.Najlepsze jest to ze kazdy mechanik twierdzil ze poduszka jest ok bo wymienial ja poprzedni wlasciciel tylko ze wsadzil jakies najtansze scierwo z chin dlatego wydawala sie byc ok 

Edytowane przez Daniel112