denveco Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 WItam serdecznie, posiadam sobie Audi A4 i pewnego dnia dojżałem idąc do auta od tyłu że stoi nie równo. W pierwszej chwili myślałem że kapcia złapałem obszedłem auto i nic. Myślałem także że nawierzchnia jest krzywa w stosunku do krawężnika i sta te złudzeni, jednak i to nie to. Ale stojąc z lewej strony auta szczelina między oponą a nadkolem jest mniejsza niż szczelina po prawej stronie gdzie szczelina jest dwukrotnie większa. Mowa oczywiście o tyle bo z przodem jest ok. Podobny objaw miałem w BMW e36. ale samochód uczestniczył w wypadku więc nie zdążyłem się rozpędzić z drążeniem tematu dalej. W A4 mam obniżone i utwardzone zawieche. Z tego co mówił wcześniejszy właściciel jest to zawiecha firmy HR. Co ciekawe bo BMW miało serie zawieche i też było to samo co teraz mam w A4?? Co jest objawem takiego "zjawiska"?? Czy to "groźne"?? Co zrobić żeby było równo po obu stronach??
TOM77 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Spotkałem się ostatnio z takim przypadkiem, jeden z kolegów w swoim B5 ma podobnie. Nie wiem, ale może być coś nie tak ze sprężynami
Rafal_69 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 mój koles miał to samo w passacie i miał sprezyne do wymiany... oczywiscie jak juz wymieniac to komplet ale na 100% to niepowiem czy to jest to samo
cobradd Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 mógł się amorek wylać i też troszkę w dół wtedy pójdzie
denveco Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2009 Co ciekawe dzisiaj jak wyjechałem z garażu lewa strona nadal była niżej od prawej. Pojechałem na miasto i przed wstawieniem auta do garażu zarówno lewa strona jak i prawa były na tej samej wysokości czyli wyzej tak jak prawa. Wjechałem do garażu spojrzałem jeszcze raz na lewą stronę i znowu jest niżej jak wcześniej. Co jest grane??
Grzesiek_CH Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 A podczas jazdy nie odczuwasz jakiegos sciagania na jedna strone?? Sprawdz amortyzatory czy ktory czsem nie wylał. Jesli amorki cale to na 99% sprezyna do wymiany.
wesz82 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Z tego co wiem to sprężyny raczej rzadko po tyłku dostają... Podjedź na stację diagnostyczną i zbadaj sobie amorki
denveco Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nie tyle co idzie na jedną stronę ale bujnie czasem tylem w ktorys bok ale zdiagnozowalem ze mam drobne luzy na łożyskach
Rafal_69 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 z tego co jeszcze napisałes to mysle że to jednak amortyzator masz do wymiany
denveco Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2009 Troche to dziwne bo co ma amortyzator do wysokości zawiszenia. Amortyzator ma za zadanie żeby samochód jak jedzie na nierównościach żeby go nie rozbujało i żeby nie wyskoczył w góre. Sprężyna natomiast ma za zadanie żeby samochód za bardzo brzuchem nie dotykał podłoża. Tak ja to rozumuje, jeśli się myle to mnie prosze sprostować. Tak przyświecając latarką miedzy kołem a nadkolem i miedzy prześwitem w felgach nie dojrzałem żebym amorka któregokolwiek miał mokrego. Dzwi mnie to co napisałem wcześniej. Co ciekawe dzisiaj jak wyjechałem z garażu lewa strona nadal była niżej od prawej. Pojechałem na miasto i przed wstawieniem auta do garażu zarówno lewa strona jak i prawa były na tej samej wysokości czyli wyzej tak jak prawa. Wjechałem do garażu spojrzałem jeszcze raz na lewą stronę i znowu jest niżej jak wcześniej. Co jest grane?? Czemu najpierw było niżej później wyżej i znowu jest niżej
Gość BIKER Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 A jakie masz amorki? Gazowe czy olejowe?. Jak masz gazowe i amor umarł to może niżej stać ta strona.
denveco Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2009 szczerze nie wiem jakie, no rozumiem ze jak amorek umarl wycieka olej albo gaz to ze moze osciasc choc dla mnie to tez dziwne, bo dlaczego raz bylo nizej pozniej znowu wyzej i teraz jest znowu nizej. to cos chyba jest nie tak.
Rekomendowane odpowiedzi